Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Livmoder in gesprek: Representation matters!

Livmoder in gesprek: Representation matters!
Guido Segers

Bijna is het zover, we mogen weer naar live shows to en in de Effenaar is Livmoder een van de eersten die je kan bezoeken. Livmoder zijn Pernilla en Luca. Ze maken muziek, die onrecht aankaart met raggende gitaren, schreeuwende zang, en elektronische aanslagen. Ze zijn ‘Rotterdams’ maar eigenlijk ook heel Eindhovens. Althans, daar liggen de wortels van de band, maar ze zouden de eersten niet zijn die moeten verkassen om hun weg te vinden.

Livmoder had wel tijd om wat meer te vertellen over de band, wat hen motiveert, hoe het begonnen is, en wat dat allemaal met een bamischijf te maken heeft. Without further ado… Livmoder.

Gebroken Harten en Gebroken Botten

Hoe is het ermee?
Pernilla
: Goed! We zijn heel druk bezig om onze sessions show op 14 juni voor te bereiden. Veel schreeuwen in mijn slaapkamer.

Luca: Ja lekker!

Over lekker gesproken, luister ondertussen even mee. 

Vertel eens wat over jullie zelf en jullie muzikale achtergronden?
Pernilla
: Ik ben Pernilla en Livmoder is de eerste keer dat ik zelf muziek maak. Vanaf mijn 15e was ik vrijwilliger bij Dynamo, daar ben ik aanraking gekomen met punk/hardcore. Later ging ik ook in de muziek werken, onder andere ook bij Dynamo en de Effenaar, en nu schrijf ik ook over muziek als journalist. Daarnaast ben ik DJ en verzamel ik platen. En ik bezocht veel shows. Het is eigenlijk heel gek om zonder ervaring muziek te gaan maken en opeens de microfoon op te pakken, maar ik vind die oprechte naïviteit ook wel een kracht. Het hoeft ook niet perfect, punk gaat juist over een energie.

Luca: Ik ben Luca, ik kom uit Brielle en ik ben muzikant! Ik begon ooit met mondharmonica omdat m’n opa dat speelde en ben daarna vanalles gaan spelen. Ik heb altijd al in bandjes gezeten en ben altijd al met muziek bezig geweest. In 2017 kwam ik in Eindhoven wonen en kort daarna ben ik bij de Effenaar gaan werken. Voor de rest verzamel ik platen en cassettes en repareer ik veel oude instrumenten en gear.

Hoe is Livmoder ontstaan?
Pernilla
: Twee jaar geleden werden we collega’s bij de Effenaar, Luca moest me inwerken bij het kassateam. Die eerste diensten hebben we alleen maar muziek aan elkaar laten horen van ‘’check dit, dit moet je horen, dit is vet’’. Dan zaten we tijdens een nachtdienst gewoon de hele tijd black metal clips te kijken en feitjes te delen. Toen zijn we ook samen naar Faster & Louder gegaan en we ons toen kapot gelachen, dat was zo’n schandalige avond, met veel gebroken harten en gebroken botten, dat er toen een vriendschap is ontstaan. Onze vibe was zo goed dat we tegen elkaar zeiden: wij zouden een band moeten beginnen. En dat hebben we gedaan!  Het duurde even, maar nu is er een album en staat er een show gepland.

Wat zijn de muzikale inspiraties van Livmoder?
Luca
: Onze repetities bestaan voor de helft uit muziek luisteren. Soms weten we niet hoe we iets moeten omschrijven, maar wel wat voor vibe of geluid we willen. Dus dan zeggen we bijvoorbeeld van  “we moeten in deze break een beat hebben zoals op de helft van dat ene nummer van Girl Band!”. Of “we moeten voor dit intro een paar gitaar akkoorden hebben die dezelfde melancholische vibe hebben als Deafheaven’’. Uiteindelijk hoor je dat er totaal niet meer in terug, maar het is een manier voor ons zodat we aan elkaar kunnen uitleggen wat we in ons hoofd hebben. We hebben ook playlists voor elkaar gemaakt met inspiraties. Omdat we natuurlijk hardcorepunk nummers hebben, maar ook meer EBM/techno geïnspireerde nummers kunnen we uit hele wisselende bronnen inspiratie halen. Dat gaat van punk bands als G.L.O.S.S, Betercore en Ruidosa Inmundicia, tot aan elektronica als Schwefelgelb, Boy Harsher, en Liasions Dangereuses. Laatst wilden we een postpunk nummer schrijven dus toen zaten we juist weer de hele tijd The Fall en Gang of Four te luisteren. Bands als Youth Code en Special Interest zijn natuurlijk ook inspiratiebronnen, omdat die ook punk en elektronica mixen.

Livmoder

“Femicide, slutshaming en objectificatie is aan de orde van de dag.”
– Pernilla

Waar zijn jullie zo boos om?
Pernilla
: Heb je even, dan pak ik een kopje thee, haha. Ik ben vooral boos over dat ik elke dag moet vechten voor mijn plek als vrouw in de maatschappij, op macro en op micro niveau. Elke dag moet ik mijn waarde weer bewijzen maar moet ik ook zorgen dat mij geen geweld aangedaan wordt, en als dat wel gebeurd is het mijn eigen schuld. Femicide, slutshaming en objectificatie is aan de orde van de dag. Ik kan niet eens een wandelingetje maken zonder lastig gevallen te worden. Voor vrouwen van kleur en transvrouwen is de geweldsdreiging nog erger, en ook homo’s worden onderdrukt. Als je niet wit, mannelijk en straight bent ben je gewoon de sjaak. We leven in een patriarchaat, waarin hetero cisgender mannen de macht hebben in de wereld. Ik moet me telkens schikken naar hun wensen, en het is nooit goed genoeg.  Leven als vrouw in het patriarchaat levert veel frustratie op. Veel Livmoder liedjes gaan over die frustratie.

Livmoder draait namelijk vooral om thema’s die, naar ik aanneem, uit de koker van Pernilla komen. Luca is vooral de muzikant. Wat is jullie creatieve proces? Welke rol heeft eenieder?Luca: Een creatief proces zou ik het niet noemen, het is eerder een nicotine/ cafeïne gevulde chaos! Het is veel improviseren omdat we eigenlijk ‘’on the spot’’ kiezen wat voor soort nummer we gaan maken. De ene keer is het een 20 seconde durende hardcore punk ravage, en de andere keer een een ambient, synth gedreven, Brian Eno-achtige track. Veel voorbereiding is er dus niet. Maar dat is juist het toffe aan Livmoder en onze dynamiek. Pernilla weet heel duidelijk wat ze wilt en door haar grote kennis over muziek kan ze dit met voorbeelden goed naar mij door communiceren, ik pak dan een instrument erbij en probeer er wat van te maken totdat we iets hebben.

Pernilla: Ik had een aantal teksten geschreven, en vanuit daar zijn we liedjes gaan maken. We maken inderdaad on the spot een nummer dat past bij de tekst en het thema. We doen het wel echt samen, Luca staat ook achter mijn ideeën en ik help ook mee met de muziek met bijvoorbeeld beats maken en melodieën verzinnen. Het is echt een samenwerking. Het is ook best toevallig dat we ook elektronische muziek zijn gaan maken, want eerst hadden we alleen punk nummers. Toen hadden we de cover Malaria! gemaakt en hadden we een soort techno beat erin verwerkt. Dat vonden we zo vet dat we zoiets hadden van, eigenlijk zouden we meer van die stamp nummers moeten maken. Dat was eigenlijk nieuw voor ons allebei, soms kijken we elkaar aan en hebben we zoiets van ‘’wtf zijn we nu weer aan het doen, we waren toch een punkband’’. Maar die switch van stijlen gaat allemaal vrij organisch, en ook vanuit veel plezier.

Livmoder is al eens omschreven als boze vrouwenmuziek, maar waarom is daar juist nu behoefte aan?
Pernilla
: Ik denk dat er veel te weinig bands zijn met vrouwen, en ook te weinig vrouwen bij shows. Ik geloof nog steeds in girls to the front.  De muziekwereld is gewoon nog steeds een mannenwereld en dat vind ik vreselijk, want daardoor is er ook veel toxic masculinity zoals misbruik, intimidatie en geweld. Dat komt nu juist allemaal naar buiten, ook laatst met de call out van Burger Records en zou eigenlijk nog meer zichtbaar moeten worden want het gebeurd ook hier. Ik denk dat er meer vrouwen op een podium moeten staan zodat ook weer meer meiden geïnspireerd raken om een instrument op te pakken en zichzelf creatief durven te uiten. Representation matters. Bij mij duurde het ook lang voordat ik het durfde, als vrouw word je nou eenmaal hard beoordeeld, zowel op je talent als op je fuckability. Toch zijn er wel bands met meiden die mij juist het duwtje in de rug geven om het wel te doen, zoals Vulva, Graf en Doodswens. Dat is ook allemaal boze vrouwenmuziek, haha! Ik denk dat het juist nu belangrijk is, omdat de riot grrrrl beweging uit de jaren 90 nu 30 jaar geleden is en we echt wel een nieuwe golf kunnen gebruiken.

Jullie eerste optreden is binnenkort, in Eindhoven, tijdens The Sessions. Wat kunnen mensen daar verwachten?
Een complete show inclusief buikdanseressen en slangenbezweerders. Luca gaat vuurspuwen en Pernilla gaat aan een trapeze hangen. Nee grapje haha, maar we gaan wel een complete show spelen. Ons album duurt maar 12 minuten namelijk, dus we hebben allemaal nieuwe nummers geschreven en die zijn we nu aan het oefenen en fine tunen. De show is een gevarieerde mix van punk en elektronische muziek, van gitaargeweld tot dansen in de club. We spelen alles met een hoge energie. Die energie is de enige constante, verder zal het super afwisselend zijn. We blijven onszelf constant opnieuw bevragen en uitvinden. Ook al zijn we net pas begonnen.

Wat zijn jullie favoriete Eindhovense acts?
Doodswens, Sowt, Bagdaddy, Designer Violence (uit het zuiden dus ook beetje Eindhoven), Pressure Pact, Nasmak, The Devil’s Blood, 69 Charger, Molasses, Severant, TankZilla

Welke toekomstplannen hebben jullie?
Onze demo komt op heel snel op tape uit. Dan willen we ook een 12’’ uitbrengen met ook de nieuwe nummers. Verder willen we na Corona ook graag gewoon veel spelen met de bands die wij tof vinden, en op plekken die bij onze idealen passen. Ook komt er een compilatie tape van Reynaert Vosveld van Youth Deprivation met hedendaagse Nederlandse hardcorepunk waar Livmoder ook op staat.

Als Livmoder een soort eten was, een gerecht, wat was het dan en waarom?
Pernilla
: Sowieso friet speciaal met bamischijf, dit wil ik altijd eten als ik bij Luca repeteer in Eindhoven. In Rotterdam, waar ik woon, is er geen goede snackbar in de buurt. Echt balen. Daarom lekker friet eten in Eindhoven. Friet speciaal heeft ook twee sauzen, net zoals wij met z’n tweeën zijn en verschillende genres mixen. De uitjes staan symbool voor onze vriendschap, die maakt de band en het gerecht pas echt speciaal.

Luca: Ik had het niet beter kunnen zeggen! Shoutout naar De Smulhoek!

Zien? Maandag 14 Juni, Effenaar. De stream is ook online te checken!

Foto’s Miranda Gashi