Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Foto’s: De Effenaar under construction

Foto’s: De Effenaar under construction
Redactie

De Effenaar was toe aan een renovatie en vernieuwing. Het gebouw voldeed op een aantal punten niet meer aan de eisen van deze tijd. De verbouwing stond gepland voor medio 2022 maar de bouwplanning is vanwege de Corona situatie naar voren geschoven. Het poppodium ambieert zijn positie als culturele hotspot en het poppodium van de toekomst verder te ontwikkelen, voortbouwend op de rijke historie van de Effenaar. De verbouwing is inmiddels in volle gang en Patrick Spruytenburg mocht wat plaatjes schieten die je onder de tekst kunt bekijken.

De Effenaar bestaat dit jaar 50 jaar en vanaf september wordt er weer volledig geprogrammeerd. In de loop van september volgt, als covid het toelaat, een knallend en bijzonder openingsprogramma in een gebouw klaar voor de toekomst. De uitdaging voor architecten was, hoe de Effenaar in de toekomst meer ruimte kan bieden aan het publiek en om het gebouw beter te verbinden met de stad en het station. In goed overleg met de gemeente en dankzij een mooie samenwerking met brouwerij Bavaria is de financiering rond en kan de verbouwing worden gerealiseerd.

Het streven is om half juni 2021 te starten met de eerste fase van de verbouwing die tot eind augustus 2021 in beslag gaat nemen. In de grote zaal worden balkons aangebracht zodat het publiek straks meer ruimte heeft. Het restaurant wordt aantrekkelijker, functioneler en publieksvriendelijker gemaakt, de toiletruimtes uitgebreid en vernieuwd, en er worden in heel het gebouw meer logische publieksroutes aangebracht.

Er komt een nieuwe garderobe functie in de vorm van een ruime lockerruimte, die je straks online kunt reserveren. Ook wordt de entree van het restaurant verplaatst naar de voorzijde van het gebouw en uitgebreid met een ruim terras. Het gebouw wordt uitgebreid in vierkante meters, wat niet veranderd is de capaciteit van de grote zaal, die blijft 1300 personen.

De grote zaal en het restaurant zijn gedurende de verbouwing gesloten, maar in de kleine zaal en op verschillende locaties in de stad worden shows en events geprogrammeerd. Medio 2022 wordt gestart met de tweede fase van de verbouwing, dan wordt er een nieuwe ingang aan de Oostzijde van het pand gemaakt om het poppodium beter te verbinden met de stad en het station.