Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

Live muziek, festival- en cultuursector zijn niets waard in Den Haag

Live muziek, festival- en cultuursector zijn niets waard in Den Haag
Redactie

Politiek. We bemoeien ons er liever niet mee. Laat ons maar stukjes schrijven over muziek, concerten en festivals. Maar daar wringt nu de spreekwoordelijke schoen. Al ruim anderhalf jaar zijn de cultuursector, festivalwereld en muzikanten kind van de rekening in tijden van Covid-19 en door almaar aanhoudende maatregelen. Meer dan welke sector dan ook. We hebben hier lang begrip voor gehad, maar met de aanstaande persconferentie van vanavond groeit de onvrede met de dag. Nee, het is niet eens onvrede meer, maar frustratie en zelfs woede.

Ondanks een succesvolle vaccinatie campagne, lage ziekenhuis- en IC-bezettingen, een compleet ingerichte ‘testen voor toegang’ infrastructuur, gaan Hugo en Marc de maatregelen voor de horeca, festival-, concert- en evenementensector wederom verlengen. Zo weten RTL Nieuws en de NOS te melden. Gelijktijdig gaan de heren doodleuk aankondigen dat de Formule 1 op Zandvoort, 3 dagen lang met 100.000 bezoekers wel mag doorgaan. Tevens zitten voetbalstadions alweer wekenlang vol met duizenden toeschouwers. Begrijp ons niet verkeerd, wij gunnen het deze sportliefhebbers van harte. Maar het is meten met 2 maten en niet uit te leggen.

Festivals buiten zijn veilig

We vragen ons hardop af waarvoor heel dat testen voor toegang ooit is verzonnen. Tientallen miljoenen euro’s worden er kapotgeslagen en prive bedrijven worden slapend rijk. Fieldlabs hield succesvolle pilot’s, maar nu, zelfs met verplicht testen en/of een spuit in je arm kan en mag er niets voor de muziekliefhebbers. Nu zijn wij zeker geen voorstander om alles maar open te gooien en zeker indoor heeft zo z’n risico’s. Echter in de buitenlucht kan er heel veel! Dat bewezen Lollapalooza en Exit festival in het buitenland reeds. In Chicago bezochten 385.000 bezoekers eerstgenoemde festival en er was geen enkele sprake van een super-spreader event. Het AD berichtte al eerder over het succes en veilig corona-proof verlopen mega-festival Exit in Servië.

Buiten is het gewoonweg veilig. Punt. Ook voor meer dan 750 bezoekers. Wie heeft dat getal van 750 overigens ooit verzonnen? Zelfs de kleinste festivals kennen bezoekersaantallen van enkele duizenden. In Den Haag lijken ze compleet wereldvreemd als het over deze sector gaat. En het boeit ze simpelweg niet. Vertier en live muziek zijn blijkbaar het makkelijkst te slachtofferen. Tot midden september verboden. Dan kun je er dus donder op zeggen dat straks de aankomende herfst wordt aangegrepen om daarna ook alles op slot te houden. Weer een verloren jaar.

Het is een gebed zonder einde en we zijn het spuugzat.

[UPDATE] Actie Unmute Us op 21 augustus.

‘Loop mee en doorbreek de stilte’: dat is de slogan van de protestmars ‘Unmute Us!’ die zaterdag 21 augustus in diverse Nederlandse steden moet plaatsvinden. Van ID&T tot Lowlands, van Pinkpop tot Paaspop: meer dan 450 organisaties, festivals en evenementen scharen zich achter de ‘vreedzame demonstratie’ tegen het kabinetsbeleid dat nog altijd geen ruimte biedt om grotere live-evenementen te organiseren. Lees hier meer. #UnmuteUs Un Mute Us