Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity redactie 2021

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity redactie 2021
Redactie

We zijn de laatste maand een beetje stil op dit medium. Murw gebeukt door de ellenlange sluiting van concertzalen dit jaar. Het gemis aan de festivalsweides en livemuziek. Niets om naar uit te kijken en weinig om over te schrijven. Klaar met overheidsmaatregelen en het verplicht ‘binnen’ zitten. Wederom een een jaar wat we wat dat betreft zo snel mogelijk achter ons willen laten.

Muziek is namelijk onze levensader en die wordt al heel lang dichtgeknepen. Het laatste bloed stroomt echter nog bij het terugkijken op alle toffe releases in 2021. Dus ja, ook dit jaar moeten we het over de beste platen van het jaar hebben. Bovendien zijn we dol op lijstjes. Jaarlijstjes dus. Zoals we dat ieder jaar doen.

Wat vond ons eigen Eindhoven Rockcity team nu de beste platen van 2021? Weinig overeenkomsten in de afzonderlijke lijsten al worden Gojira, Mogwai, Dordeduh, Soen en Steven Wilson meermaals genoemd. Uiteraard ook dit jaar extra aandacht voor regionale releases bij de Eindhovense Bonusplaat… Check alle lijstjes hieronder!

Guido Segers

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity, redacteur/schrijver Never Mind The Hype en blogger op Stranger Aeons. Heeft weinig met potsierlijke bio’s, meer met metal.

 1. Turnstile – GLOW ON
 2. Amenra – De Doorn
 3. Dordeduh – Har
 4. Mogwai – As The Love Continues
 5. Bière Noire – Pièce Secrète

Eindhovense bonusplaat: Drone Assembly – S/T EP

Tijd om weer een optimistisch stukje te schrijven, nietwaar? Een jaar verder, een jaar niet verder. Afijn, het was een mooi jaar voor de platen en er was veel goeds om te beluisteren. Maar de pijlstok in de locale scene steken is wel wat lastiger. Geen idee wat er allemaal uitgekomen is, maar op de valreep kwam Drone Assembly in mijn tapedeck te zitten. Heel vet, daar komt nog meer over. Andere platen die vet waren, kwamen van bands als Darkthrone, Iskandr, Gaahls Wyrd en Yoth Iria. En de Descendents deden ook nog wat vets. Hey, doe er je voordeel mee 🙂

Ik heb nog altijd niks met prog.

Reno van der Looij

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity. Recensent. Concert- en festivalfotograaf en doet moeilijk over craftbeer. Website owner Eindhoven Rockcity. Voetbalt wat, loopt hard en gaat af en toe snowboarden.

 1. Steven Wilson – THE FUTURE BITES
 2. Soen – Imperial
 3. Times of Grace – songs of loss and separation
 4. Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
 5. Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn

Eindhovense bonusplaat: Pendejo – Toma

Lijstjes. Ik ben er dol op. Het is alleen zo vervelend dat er maar 5 in passen. De nummers 1 en 2 staken boven de rest uit, maar daaronder was het regelmatig stuivertje wisselen. Dus dan is een stukje tekst als deze altijd een mooie plek om ook te wijzen op de sterke platen van Rivers of Nihil (The Work), 1914, (Where Fear and Weapons Meet), Deafheaven (Infinite Granite), Orbit Culture (Shaman), Turnstile (Glow On) en Leprous (Aphelion).

Sebastiaan Quekel

Recensent en schrijver voor Eindhoven Rockcity, Counter Culture, fitness & holiday junkie en journalist bij het Algemeen Dagblad. Hele merkwaardige vorm van liefde voor de heren van Sabaton.

 1. Soen – Imperial
 2. Gojira – Fortitude
 3. Dream Theater – A View From The Top of The World
 4. Leprous – Aphelion
 5. Mastodon – Hushed And Grim

2021 zou in alle opzichten een onvergetelijk jaar worden. Dat werd het zonder meer, maar helaas wel om de verkeerde redenen. We zitten nog steeds in een lockdown, en kunnen nog steeds niet datgene doen waar ons hart sneller van gaat kloppen: het bezoeken van concerten. Gelukkig brachten zo’n beetje alle grote namen uit de hardere muziek een nieuw album uit. Zo bracht Dream Theater, nog altijd de vaandeldragers van de progmetal, hun allerbeste album in tien jaar uit. En Leprous, de prins van hetzelfde genre, liet met Aphelion juist zien dat hun ongekende muzikaliteit verder reikt dan alleen prog. Een album in te lijsten.

Toch gaat de prijs voor album van het jaar naar een band die minder bekend is, maar wel zéér invloedrijk begint te worden: Soen. Wat begon als een Tool-kloon, is inmiddels uitgegroeid tot een van de beste progbands van het moment. De combinatie van de prachtige symfonie, de gelikte gitaarrifs met daaroverheen de zalvende stem van Joel Ekelof: Imperial blijft, hoe vaak je het ook luistert, een genot voor alle zintuigen. Ga het luisteren!

Roy Verhaegh

Schrijver/recensent voor Eindhoven Rockcity, 3voor12/Eindhoven en Festivalinfo. Amateur palenklimmer en dringend op zoek naar feesten en partijen. Alle puzzels uitgespeeld ondertussen. Rent zich suf.

 1. Every Time I Die – Radical
 2. Biffy Clyro – The Myth Of The Happily Ever After
 3. Tremonti – Marching In Time
 4. ’68 – Give One Take One
 5. Manchester Orchestra – The Million Masks Of God

Eindhovense bonusplaat: Charlie & The Lesbians – Fade

Nondejuu, alweer een jaar voorbij. Veel gehoord, te weinig gezien. Enfin, wat waren mijn lichtpuntjes dit jaar? Zo was er Andy Hull met zijn Manchester Orchestra met het prachtige ‘The Million Masks Of God’ om me met beide benen in de realiteit te houden. Het denderende riffkanon van ’68’s ‘Give One Take One’ nam me mee op avontuur, waar avontuur in 2021 ver te zoeken was. Tremonti gaf me hoop dat het allemaal wel goed gaat komen met ‘Marching in Time’. Tip: luister de titeltrack, machtig mooi.

Waar ‘A Celebration Of Endings’ van Biffy Clyro me vorig jaar tegen viel (sorry Remco!), zoveel lof heb ik voor de zusterplaat ‘The Myth Of The Happily Ever After’. Ofja, zusterplaat, dit album staat goed op zichzelf. Het grijpt terug naar het oude Biffy, maar dan verweven met de nieuwere elementen. Alles wat ze ooit gedaan hebben, komt hier samen. Mon the Biff! En dan natuurlijk Every Time I Die met ‘Radical´. Zoveel passie, zoveel talent, in één band, dat is ongekend. Van voor tot achter, geen saai moment. Dit album gaf mij de schop onder mijn reet om 2021 door te komen.

Maurice van der Heijden

Maurice luistert veel muziek en schrijft regelmatig reviews voor Eindhoven Rockcity. Ook reist hij stad en land af voor de tofste, meest ondergrondse shows.

 1. Templər – Myths And Consequences
 2. Mogwai – As the Love Continues
 3. Portrayal of Guilt – We Are Always Alone
 4. The Ruins of Beverast – The Thule Grimoires
 5. Melvins – Working with God

Eindhovense bonusplaat: The Devil’s Blood – Demo (dit jaar officieel uitgekomen, beste Eindhovense demo ooit)

Wederom een raar muziekjaar, misschien nog wel slechter dan 2020. (minder shows bezocht ook). Weinig echte knallers maar deze vijf konden mijn hartje sneller laten kloppen. Van Industrial Techno naar Postrock naar Screamo/Black Metal naar atmosferische Black Metal naar Sludge/Rock. Ik hou van deze afwisseling.

Remco Moonen-Emmerink

Platenzaakeigenaar van Velvet Music. Schrijver voor Eindhoven Rockcity, 3VOOR12/Eindhoven en MANIA. Speelt ook bas in Japanese Super Cock. Komt van waar ze nog Dommelsch schenken.

 1. Biffy Clyro – The Myth Of The Happily Ever After
 2. Field Music – Flat White Moon
 3. Crowded House – Dreamers Are Waiting
 4. Angels & Airwaves – Lifeforms
 5. Steven Wilson – The Future Bites

Eindhovense bonusplaat: Aidan & The Wild – Revelation Never Came

2021 in meerdere vormen een jaar om snel te vergeten, maar wat was het muzikaal gezien een topjaar! Een lijstje van 5 is eigenlijk veel te weinig. Er waren nog zoveel andere toffe platen; Leprous, Epiphanic Truth, Jordsjø, Weezer, Heideroosjes, Etan Huijs, Fear Factory, Dream Theater, etcetera, om er maar een paar alsnog te roeien. De mooiste single van dit jaar vond ik “No Pressure” van Field Music. Beste film: Death To 2021! Op naar een muziekaal 2022 met veel livemuziek?!?

Bente Sijbers

New kid on the ‘Eindhoven Rockcity’ block. Fotograaf. Verliefd op het creatieve proces, neemt het niet zo nauw met regels en heeft als doel de momenten exact zo vast te leggen als ze zijn.

 1. Mr. Guy Fox – Season 3: Fall
 2. Spijt Is Iets Voor Later – Racoon
 3. Kalmte – MEAU
 4. Game Over World – Crusade
 5. When Facing the Things We Turn Away From – Luke Hemmings

Eindhovense bonusplaat: It’s Not Easy – Marvin Anthony

In een wereld waar het leven een beetje stil lijkt te staan voelt nieuwe muziek voor mij altijd als een frisse wind. Dit jaar heb ik me persoonlijk gefocust op nieuwe muziek uit mijn directe omgeving. Kijk naar een Marvin Anthony en Mr. Guy Fox. Twee super getalenteerde kerels die mij af en toe mee hebben genomen in hun creatieve proces dit jaar en met wie ik heb mogen maken. Ook Crusade heb ik beter mogen leren kennen in 2021, wat super tof was. Nieuwe aanwinsten in sociale contacten én in mijn playlists is al helemaal top, toch? Daarom hier een mix van muziek van dichtbij én veraf.

Theo Miggelbrink

Schrijver bij Eindhoven Rockcity, 3VOOR12/Eindhoven en 3VOOR12/Gelderland. Maar eigenlijk gaat Theo vooral graag heel veel concertjes af.

 1. Jeroen Kant – Water
 2. The Visual – The Spirit Of Age
 3. Robert Plant & Alison Krauss – Raise The Roof
 4. Aidan & the Wild – Revelation Never Came
 5. Anneke van Giersbergen – The Darkest Skies Are The Brightest

Eindhovense bonusplaat: Björn van der Doelen – Na Ons De Zondvloed

Met drie Eindhovense releases (inclusief bonusplaat) en één album van een door de Biesbosch zwervende Tilburgse troubadour is mijn top vijf dit jaar een Brabants onderonsje. Maar een album dat, volgens de Liechtensteinse zanger en entrepreneur Nunzio La Vechhia, vernoemt is naar “the most essential of all liquids”, moest natuurlijk wel mijn nummer één zijn.

Paul Verhagen

Fotograaf voor Eindhoven Rockcity, Never Mind the Hype en vele anderen. Ook huisfotograaf bij de Effenaar en op Eindhoven Metal Meeting en Roadburn. Doet opvallend vaak zwart-wit

 1. Dordeduh – har
 2. Der Weg einer Freiheit – Noctvrn
 3. Wolvennest – tTemple
 4. Wolves in the Throne Room – Primordial Arcana
 5. Thy Catafalque – Vadek

Eindhovense bonusplaat: Komatsu – Rose of Jericho 

Het bleek een onmogelijke taak om dit jaar mijn favo releases ook nog eens in de goede volgorde te zetten. Bovenstaande 5 zijn daarom compleet at random volgorde en daar hadden ook deze platen kunnen staan: Thron (Pilgrim), Kayo Dot (Moss Grew on the Swords and Ploweshares alike), Stortregn (Impermanence), Sur Austru (Obarsie), Kjeld (ôfstân), Gexerott (Hallucinetic Violet Ignition), Wesenwille (II: a material God), Bizarrekult (Vi Overlevde), Hate (Rugia), Endezzma (The Archer, Fjord and the Thunder).

Yme van Galen

Schrijver voor Eindhoven Rockcity en runt ‘Nieuwe Vonken’.Yme heeft vooral heel weinig tijd om stil te zitten en is daarmee de overenthousiaste jonge hond binnen het team.

 1. Gojira – fortitude
 2. VOLA – Witness
 3. Devin Townsend – the Puzzle
 4. Mastodon – Hushed and Grim
 5. Genghis Tron – Dream Weapon