Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Dool in bloedvorm laat de Effenaar smullen

Dool in bloedvorm laat de Effenaar smullen
Reno van der Looij

In 2016 kwam Dool voor het eerst ten tonele en in 2017 maakte de rockmachine met ‘Here Now, Then There’ misschien wel één van de beste rock debuutplaten van eigen bodem. Inmiddels heeft ook de tweede uitstekende langspeler ‘Summerland’ het levenslicht gezien.

Dit album kwam alweer in 2020 uit, maar toch staat deze tournee, die vanavond aftrapt in een uitverkochte Effenaar, in het teken van dit album. Dool is op plaat ontegenzeggelijk een heerlijke band, maar in het verleden hebben ze al vaker bewezen nog veel beter tot recht te komen in een live setting. Het is niet eens meer een verrassing dat dit vanavond niet anders is. Het is wellicht ook geen verrassing dat de band enorm gretig oogt direct vanaf de eerste tonen van ‘Sulphur & Starlight’. Twee jaar stilzitten, daar houden ze namelijk niet van. De eerste drie nummers worden, met weinig licht en veel rook, onheilspellend gebracht en de intense uitvoeringen nemen soms de adem bij de aanwezigen weg.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Bram Geurts

Pas na een minuut of 20 went Raven van Dorst zich voor het eerst tot het publiek. De opmerking in plat Rottterdams “twee jaar thuis op de bank is godverdomme kut man” laat niets aan de verbeelding over en wordt met de nodige hilariteit ontvangen. Gevolgd met “we dachten vanmorgen nog dat het weer niet door zou gaan“. De humor en spontane interactie met het publiek haalt echter de occulte donkere vibe meteen weg. Van Dorst is zich daarvan bewust en excuseert zich bij de overige bandleden met de opmerking “de adrenaline moest er even af jongens” en vervolgt met “nu gaan we weer stoer en onbereikbaar doen“.

Daarna is het direct weer smullen van onder andere ‘Summerland’ en de uitmuntende dynamische wisselwerking tussen de drie gitaristen. De ritme-sectie doet hier niet voor onder en noteer daarbij ook een goed zaalgeluid en je weet dat er vanavond eigenlijk weinig meer mis kan. Van Dorst lijkt zelfs gegroeid in de zangpartijen en haalt een aantal keer vervaarlijk uit. De cover ‘Love Like Blood’ van Killing Joke is verrassend “luister-vriendelijk” maar past ook weer prima in de set door de uitvoering die alles behalve plichtsgetrouw is.

De show heeft naar het einde toe een fantastisch hoogtepunt met een sublieme epische uitvoering van het “oudje” Oweynagat. Vanavond zorgt een band in bloedvorm bijna anderhalf uur voor een intense performance vol psychedelische duistere rock, waarbij de aanwezigen een bijna spirituele ervaring wordt voorgeschoteld. Niks geen toegift. 1x applaus ontvangen. Lichten aan, nagenieten, nog een biertje en naar huis. Topavond!

Tags