Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 juli 2024

Scroll to top

Top

Club Void: wekelijkse stoner, doom en sludge avonden in de Effenaar

Club Void: wekelijkse stoner, doom en sludge avonden in de Effenaar
Reno van der Looij

Onder de noemer Club Void start vanaf donderdag 1 september een serie wekelijkse concerten in de kleine zaal van de Effenaar waarin stoner, sludge en doom centraal staan.

Initiatiefnemers zijn programmeur Robert Schaeffer van de Effenaar, Paul van Berlo van booking agency Loud Noise en organisator van festival “Into the Void”, en Peter van Elderen, vooral bekend als frontman van Peter Pan Speedrock en tegenwoordig actief met TankZilla en Fire horse.

Robert Schaeffer programmeert al zo’n 25 jaar in de Effenaar en aan veel stoner concerten bewaart hij zijn beste herinneringen. “Ik ben er trots op dat al mijn heavy helden in de Effenaar hebben gespeeld. Van Kyuss en QOTSA tot Monster Magnet, The Melvins, Motorpsycho en Fu Manchu die zo’n beetje onze huisbands zijn geworden. Hoe tof is het dat we met Club Void deze traditie voortzetten met de toonaangevende band van dit moment.” Peter van Elderen vult aan: “Eindhoven is altijd toonaangevend geweest in de Nederlandse stoner scene, met bands als 35007 (Loose), 7zuma7 en Candybar Planet als vaandeldragers. En die scene is er nog steeds, en die mag wel wat meer aandacht krijgen”.

Dat gebeurt vanaf 1 september dus wekelijks. Eerst nog afwisselend op woensdagen en donderdagen, maar vanaf 2023 vast op donderdag. Van Berlo: “We vinden het belangrijk dat er herkenning is voor het publiek. Dat je weet: op donderdag spelen er altijd leuke bands in de kleine zaal van de Effenaar”. Van Berlo is organisator van het cult festival Into the Void dat sinds 2013 in Leeuwarden wordt georganiseerd en naamgever is voor Club Void. “Na corona wilde ik Into the Void anders gaan organiseren. Het festival komt terug met 1-daagse versies in Leeuwarden (9 oktober 2022) en in Eindhoven (28 januari in de Effenaar), maar ik wilde ook graag een vaste avond met aandacht voor stoner, sludge en doom in ‘Eindhoven Rockcity’, dat is Club Void geworden”.

Eerste Club Void met Eindhovense bezetting

Club Void trapt op 1 september af met drie bands uit de Eindhovense scene: het roemruchte Candybar Planet, de sludgers van Komatsu en het piepjonge Vitamin B12 (die ook binnenkort het eigen Vitaminfest lanceren, red). “Hiermee laten we zien dat de scene nog steeds springlevend is” aldus Van Elderen. De entree op 1 september bedraagt 10 euro en daarvoor krijgt iedere bezoeker eveneens een Club Void patch, om zo het gemeenschapsgevoel van de stoner community te benadrukken.

Later in het jaar volgen onder meer shows van Fu Manchu, Toundra, Yawning Man en The Obsessed om er enkele te noemen. Binnenkort volgen namen voor de Into the Void festivals. Meer info is te vinden via de website.

[Foto header: Candy Planet @ Evoluon, door Reno van der Looij voor Eindhoven Rockcity]