Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

Eerste 9 namen voor 3e editie van Helldorado in Klokgebouw

Eerste 9 namen voor 3e editie van Helldorado in Klokgebouw
Redactie

Zaterdag 19 november 2022 is het Klokgebouw plaats van handeling voor de internationale rock’n’-roll hoogmis Helldorado. Helldorado is terug van weggeweest en viert dat onder meer met shows van Eindhoven Rockcity helden Peter Pan Speedrock en de almighty The Hellacopters.

Tijdens one day of mayhem treden tevens Clutch, The Monsters, Dopelord, Pendejo, Cobra the Impaler, Green Lung en Temple Fang aan. Uiteindelijk gaat de programmering zich uitbreiden naar 19 acts.

Het heavy rockfestijn waar gevierde internationale grootheden uit de metal, stoner/psychedelica, surf, rock-‘n’-roll, heavy trash, hard- en garagerock het Klokgebouw op zijn grondvesten doen trillen, wordt gecombineerd met theater, show en spraakmakende side shows die een dag lang spektakel en sensatie bieden. Facebook event hier. Tickets hier.

Wij zijn in ieder geval heel blij met de terugkeer van dit bijzondere en unieke festival. Lees hier onze ervaringen van de voorgaande jaren. 2017 en 2018. Tekst loopt door onder de poster.

-Foto header: Clutch live at Rock im Park 2017, foto credits: Reno van der Looij.-

Over de Helldorado line-up so far…

Zelfs atheïsten gaan nu toch twijfelen. By the grace of God! Oh yeah, The almighty Hellacopters komen naar Eindhoven Rockity. Voor coolheid scoren halfgod Nicke Andersson & co. een rapportcijfer 11 en hun summa cum laude catchy-as-hell garage/punk/hardrock songs zijn anno 2022 nog immer onovertroffen. Of het nu hun classic albums ‘Supershitty to the Max!’, ‘Payin the Dues’ en ‘By The Grace Of God’ betreft of het gloednieuwe juweeltje ‘Eyes Of Oblivion’ dat dit jaar verscheen – het eerste nieuwe album sinds het magistrale ‘Head Off’ uit 2008. Eredivisie ROCK – met hoofdletters ja godverdomme. Hoeveel dagen nog tot aan HELLDORADO?!?

https://www.youtube.com/watch?v=0F692DCivUQ

In 1993 was daar ineens het album ‘Transnational Speedway League’ die de heavy-as-fuck band Clutch uit Germantown, Maryland (USA) in één klap op de kaart zette bij liefhebbers van southern- en bluesy stoner rock, hardcore punk en zelfs doom metal (‘Binge and Purge’). Sindsdien is de band zijn eigen coole ding blijven doen en heeft wereldwijd een trouwe schare fans opgebouwd, mede dankzij topplaten als ‘Blast Tyrant’ en ‘Robot Hive/Exodus’ maar vooral door zijn no-nonsens attitude en geweldige live-shows. Clutch rules!

https://www.youtube.com/watch?v=s4ABpbxIPFI

’s Lands met diverse prijzen bekroonde rocktrio dat Nederland internationaal op de kaart zette als rock-‘n’-roll hofleverancier, besloot zes jaar geleden om zijn jongensboek te sluiten en kon trots en tevreden terugkijken op een waanzinnig mooie achtbaanrit die twintig jaar had geduurd. Het sympathieke rocktrio groeide in die periode uit tot een begrip in de internationale rockscene. Live een waar fenomeen; een sonische natuurkracht die het gebrek aan aardbevingen en orkanen in Nederland ruimschoots compenseert middels honderdduizenden non-stop gereisde kilometers voor bijna 2000 shows in Nederland, Europa, Noord-Amerika & Canada, Australië en Japan – voor ruim een miljoen bezoekers. Peter Pan Speedrock is de grondlegger en naamgever van het muzikale genre ‘speedrock’ dat tientallen bands inspireerde om zelf ook muziek te gaan maken. Deze rockgrootheid staat in november na zes lange jaren van afwezigheid dus eindelijk zélf weer op het podium in Eindhoven. Pak op de highway to hell afslag 666 naar het Klokgebouw en dan ‘immer gerade aus’ richting ‘Bier und Weiber’.

https://www.youtube.com/watch?v=902f3hvejsg

De (très coole) bandnaam laat weinig tot de verbeelding over. Nee, we hebben hier inderdaad niet te maken met een stel woke straight edge hardcore monniken. Wél met een Poolse stoner/doom band wiens dagschema zich sinds zijn oprichting in 2010 in drie woorden laat vangen: smoking, rehearsing, touring. Muzikale en tekstuele inspiratie vinden Piotr, Miodek, Piotr en Grzegorz in oude occulte films, seventies rock, beduimelde tietenmagazines en “magical herbs”. En daar is helemaal niets mis mee. Integendeel: wie van trage, zware massieve doom houdt in het straatje van (we noemen er hier slechts een paar) Black Sabbath, Winter, Pentagram, Saint Vitus, Sleep en Electric Wizard zal tijdens de show van deze Poolse trippende baardapen naar een andere dimensie zweven waar tijd en ruimte niet langer meer bestaan.

https://www.youtube.com/watch?v=VsLdIZGU-_w

“…GO SEE THEM LIVE ON STAGE… THEY BLOW YOUR BRAIN AWAY WITH LOTS OF CHAINSAW MASSACRE GARAGE PUNK AND PRIMITIVE ONE-RIFF ROCK‘N‘ROLL TRASH…”

 Aldus de immer bescheiden bio van The Monsters, een legendarische (ja, echt!) band uit het Zwitserse Bern. Niks geen gejodel, polka of een fucking Alpenhoorn voor deze bergcreaturen. Wèl twee drummers (die samen één volledig drumstel bemannen), een gitarist-zanger plus basbaas die gezamenlijk gruizige one-riff-trash-rock genereren die het midden houdt tussen sixties garage punk, wild teenage trash rockabilly en primitive rock‘n‘roll. Ach, fuck it. Maakt niet uit hoe je The Monsters muzikaal omschrijft, als je ze maar niet mist. Mis ze godverdomme niet!

https://www.youtube.com/watch?v=DzCSRXPt40k

Green Lung have swiftly distinguished themselves as one of the most compelling young British metal bands, dragging doomy hard rock and proto-metal into the 21st Century with a dose of occult venom and a mordant wit. Signed to Svart Records, they have released two critically-acclaimed albums, Woodland Rites (2019) and Black Harvest (2021), which have secured them a cult following around the world”, zo lezen we op de website van deze heavy psych-adepten, die de occulte/doom gospel van bands als Black Sabbath en Coven prediken maar tegelijk allesbehalve vies zijn van classic rock a la Boston, Rainbow en Deep Purple. Green Lung geeft daar echter een dusdanige eigen draai aan (soms met een snufje prog en een vleugje folk) dat er een donker psychedelische geluid gecreëerd wordt dat uitstekend past bij de mysterieuze songteksten over dungeons, dark woods en witches. En daarom is Green Lung een band die iedereen in de gaten moet houden! Wat kenners ervan vinden? Nou, dit bijvoorbeeld:

https://www.youtube.com/watch?v=1cLwcluizAE

Wat goed is komt snel. Neem nou de (gedeeltelijk) uit de as van Death Alley herrezen Amsterdamse space trippers van Temple Fang. De groep was al te bewonderen op Roadburn, Paaspop, Fortarock, Into The Void, Desertfest, Sonic Whip en recentelijk op het Haagse Sniester. In no-time wond deze relatief nieuwe band een flink aantal real life followers om zijn vingers. En terecht, want zowel op plaat als live bezweert en hypnotiseert dit baardige viertal vooral liefhebbers van Kyuss, The Grateful Dead en Motorpsycho. Hoe? Met uitgesponnen proggy space rock songs die wijde broekspijpen en lange haren laten wapperen en broekjes doen bollen. Betreed het ruimteschip Temple Fang voor een eeuwigdurende acid rock trip door het universum.

https://www.youtube.com/watch?v=eaXNQmmEvbM

Taking strong cues from the New Wave of American Heavy Metal, COBRA THE IMPALER forges together larger-than-life grooves and spirited guitar leads with enchanting clean vocal harmonies and razor-sharp screams. Effortlessly flowing from breakneck riffs to tasteful melodic breaks, the band makes strong use of stylistic elements from groove, thrash, and classic heavy metal. Like many legendary metal acts from the90s, COBRA THE IMPALER marries brute force with meticulous attention to detail, amounting to an unstoppable advance and an enticing experience diverse in punishment.

Zo. En nu jij weer. Liefhebbers van bands als Mastodon, Red Fang, Baroness en – vooruit – Gojira kunnen hun hart ophalen bij deze nieuwe meesterlijke Belgische supergroep rond muzikant Thijs De Cloedt (o.a. Aborted en Hæster). Zware grooves, onweerstaanbare riffs en meeslepende vocalen. Check in ieder geval het onlangs verschenen debuutalbum ‘Colossal Gods’ en laat je op HELLDORADO vervolgens maar eens goed impalen door deze Gentse cobra.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=F6wjh5dGzHA&feature=emb_logo

Als je Herman Brusselmans tot je fans mag rekenen (check de video ‘Amor y Pereza’ op YouTube maar eens) doe je iets goeds. Net als deze verlopen oude oppergod van de Vlaamse Letteren is het –jawel- Amsterdamse ¡Pendejo! (Spaans voor ‘klootzak’) zelf ook een fenomeen: “En zo begonnen El Pastuso en Jaap Melman met iets nieuws. Teruggrijpend op hun Latino roots pleurden ze een verzameling riffs met dikke cojones in een ton, deden er beukende drums bij, Spaanse recht-in-je-bakkes teksten en, om het af te maken, een scheurende trompet. ¡PENDEJO! was geboren en hun muziek werd omschreven als heavy, verslavend, rauw en groovend.¡PENDEJO! liet sporen en adepten na in de Europpese undergroundscene in Europa en deelde het podium met zwaargewichten als Monster Magnet, Fu Manchu, Karma to Burn, Mondo Generator en Helmet. De band toerde vier keer in Latijns-Amerika en speelde in Argentinië, Uruguay, Paraguay, Chili, Peru en Venezuela.

Met de onlangs uitgebrachte coverplaat ‘Toma’ (o.a. Spaanstalige versies van Iron Maiden en Black Sabbath) op zak trekt ¡PENDEJO! weer rond om het publiek flink te laten rawken op zijn stoner met trompetjes. Niet alleen voor klootzakken, deze pendejo’s.

https://www.youtube.com/watch?v=UzTmb9nSoMI&t=5s