Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Snaren spreken op Club Void met Modder en Severant

Snaren spreken op Club Void met Modder en Severant
Jochem van der Steen

Weer een nieuwe editie van Club Void in de Effenaar (lees hier over de vorige edities). Dat betekent weer een avondje lekkere stoner / psych / sludge georiënteerde muziek en gezellig bijkletsen met de lokale scene. Het is niet erg druk in de Kleine Zaal. Jammer, want waar kun je nog voor zo’n 12 euro een avondje muzikaal vermaak vinden?

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Justina Lukošiūtė

De opener van de avond is Modder. Deze Gentse heren zetten een sfeervol optreden neer met hun, (durf ik hem te maken, durf ik hem te maken, jawel, daar komt ie) moddervette, volledig instrumentale, sludgy stonermetal. Wat hun geluid extra interessant maakt is de toevoeging van een synthesizer, niet alledaags voor een band in dit genre. Dit zorgt voor een soms extra onheilspellend sfeertje of gewoon een lekkere intro met beats die het de mannen mogelijk maakt even een slokje water te drinken. De snaren klinken over het algemeen traag en log, maar soms is er een lekkere explosie van snelheid die je bij de les weet te houden. De publieksinteractie is minimaal, los van een snelle check naar de stand van PSV-Arsenal. Dat heeft deze band ook niet echt nodig, de muziek spreekt hier.

In tegenstelling tot Modder is Severant in principe geen instrumentale act. Vocalist/gitarist Erik heeft echter een koutje gevat en kan daarom niet zingen. Geen nood, ook zonder vocalen boeien hun nummers. Voor hen die deze band eerder zagen geeft het dit optreden wat extra’s. Hier wordt duidelijk van de nood een deugd gemaakt. Dat de meeste nummers zijn voortgekomen uit jamsessies is wel duidelijk. De onderlinge, woordeloze communicatie tussen de bandleden is fascinerend en de ene riff lijkt de andere te beïnvloeden alsof het een nieuwe taal is die alleen met snaren wordt gesproken. Waar Modder log en duister was, klinkt het geluid van Severant wat puntiger, hoopvoller en spacy. Ook hier weinig publieksinteractie, zodat je volledig meegevoerd wordt door de dromerige, psychedelische klanken. Daar draagt het blauwe licht ook zeker aan bij, hoewel daardoor wel heel weinig zichtbaar is van de muzikanten.

Weer een boeiend avondje voor de fans van deze meeslepende muziekstijlen.