Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 15 juli 2024

Scroll to top

Top

Kreyll – Demo MMXXII

Kreyll – Demo MMXXII
Guido Segers

Review Overview

Score
8
8

Veelbelovend

Carnavalesque, maar dan niet het leuke soort

Kreyl is een tweekopige formatie met afkomst uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Als er burgers van één nabijgelegen land reden hebben om zwartgalliger te zijn dan ons, dan zijn het ook wel de Britten dus so far so good met de universele harmonie. Black metal dus, en dit is de eerste demo van Gedrocht en Geteisem, de nom de guerres van de muzikanten.

Het is niet helemaal zuivere koek met Kreyll, er zitten andere invloeden in de muziek van het duo. Die hoor je nadrukkelijk terug in deze drie nummers, die geen van allen hersenloos door een set blastbeats en tremolo gitaargerag heen gaan. Nee, er zit aardig wat ritueel ingebakken in het geluid van dit duo, maar ook tal van andere invloeden. Het grotesque van een gemaskerd bal, van schijn en het abjecte. Allez, ik dwaar af, daar later meer over.

Je hebt black metal die ontzettend beklemmend is, verstikkend zelfs. Kreyll is dat niet, er is veel ruimte in de muziek door de ruimte tussen de melodische boventonen en het fundament van de ritmesectie. Dat hoor je meteen op ‘Hemeltergen’. Het tempo zakt ook lekker af, met melancholisch gezang, als door een stel sombere paters wiens abdijbrouwsel verdomme mislukt is. Dat wordt trouwens steeds dissonanter en gepijnigder. Het is een vreemd geluid, niet het orthodoxe, maar juist nog meer als een ritueel, een klaagzang die een verlies lamenteert. Dat blijft overigens intact op ‘Zwarte Ogen, Blauwe Duivel’, een nummer wat een cover is van de Tielman Brothers (heb ik me laten influisteren).

Dat is een track die een stuk vreemder voelt, met een opvallende opbouw en een soort carnavalesque gevoel (niet het soort met veel gezelligheid en bier, maar meer dat Rabelaisiaanse). De intro alleen al doet wat met die vreemde reverb en jazzy openingslijnen. Je vraagt je af op wat voor vreemde cult party je nu weer bent aanbelandt en wat dat gaat betekenen voor jouw welvaart (en of Arcturus ook komt spelen, misschien met Ved Buens Ende). Derde track ‘Knekelgrondasceet’ doet daar verder geen afbreuk aan, dit is een doomy, ritualistische track, die je meesleept het onbekende terrein fan Urfaust-iaanse black metal in. Lijzig, maar vol ornamentele reefs en grootse gebaren.

Kreyll verrast behoorlijk op deze debuut-demo. En dat gewoon uit Eindhoven (lees: Heeze, volgens de bandcamp). Dus we wachten op meer Ancient Heezersch Black Metal Witchcraft.