Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Woody Sings Protest Songs in de Effenaar

Woody Sings Protest Songs in de Effenaar
Justina Lukosiute

Voor de echte Eindhovenaar behoeft Woody Veneman geen introductie: hij is een begrip in de Eindhovense scene. Vanaf oktober 2022 is Woody ook het begrip – artist in residence dus – bij de Effenaar. In een samenwerking, vernoemd naar zijn kenmerkende reeks solowerk in uiteenlopende edities (zoals bijvoorbeeld “Woody Sings | Eindje”), zal Woody elke eerste zondag van de maand een show afleveren. Die verscheidenheid aan thema’s is door de Effenaar al ingepland tot ver in 2023 – en op zondag waren we bij ‘Woody Sings Protest Songs’.

Foto’s & Tekst: Justina Lukosiute

De Kleine Zaal maakt de belofte waar van een intieme, gezellige setting, met een cabaretsfeer van stoelen, tafels en warme verlichting. Wanneer Woody verschijnt, komt hij meteen ter zake. Son House’s ‘Don’t you mind people grinning in your face’, onbegeleid en intens. Vaste waardes van Bob Dylan, zoals ‘Masters of War’, naar eigen zeggen de Witte Rus van het jaar, opgedragen aan Poetin. Zware start – maar Woody warmt de zaal al snel op met luchtige annotaties bij zijn songkeuzes. Zo zijn verschillende van zijn eigen stukken gewijd aan de overconsumptie en, tongue-in-cheek, aan de Dutch Design Week.

Het is een verzameling van diverse protestklassiekers uit verschillende tijdperken – maar volgens Woody hebben ze allemaal een plek in de actualiteit van iedereen hier en nu. Hij combineert Guthrie, Dylan en Elvis met wat hij zijn eigen recente favoriete ontdekking noemt, een cover van Hurray For The Riff Raff’s ‘Life on Earth’. Er volgen een paar persoonlijke interpretaties, zoals Eddy Grant’s “Electric Avenue”, Ramones’ “I don’t wanna grow up” en Europe’s ‘Final Countdown’ die in deze context – dankzij Woody’s motivatie – eigenlijk wel hout snijden. Schakelend tussen zijn akoestische en elektrische gitaar behandelt Woody een reeks pijnlijke onderwerpen, maar allemaal met zijn kenmerkende speelsheid en beheersing van zijn eigen stem. En net als je denkt dat we te veel plezier hebben, sluit hij de avond af met een indringende en emotionele cover van Woody Guthrie’s ‘All you fascists bound to lose’.

De komende thema’s en Woody Sings avonden in de Effenaar (en elders) zijn te vinden op de website van Woody Veneman.

Deze recensie is met liefde opgedragen aan de hardwerkende Wilco en alle reverb.