Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Kreyll: ritueel, vriendschap en black metal

Kreyll: ritueel, vriendschap en black metal
Guido Segers

Wij waren toch aardig verrast door de vette debuutrelease van Kreyll. Een black metal plaat van Eindhovense bodem, met allerlei vreemde ingrediënten erin. Nu is het natuurlijk zo dat een beetje black metal band een paar schimmige foto’s in het bos heeft en een paar ondoorgrondelijke regels bio en that’s it.

Toch wilden de Heezer black metal magiërs van Kreyll, die in een zeldzame samenloop der omstandigheden samen waren, graag wat meer achtergrond geven over hun project en wat hen drijft. Het resultaat lees je hieronder.

Kreyll: uziek als ritueel

Wat is de oorsprong van Kreyll? Als in, muzikale achtergronden en hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

We zijn in de jaren 80 en 90 samen opgegroeid als metalheads in een klein dorpje onder Eindhoven, Heeze. We waren toen betrokken bij death, punk, thrash en grindcore bands. Na 25 jaar niets samen gedaan te hebben en allebei Heeze achter ons te hebben gelaten, ontstond het idee om de draad weer op te pakken. Zo is Kreyll eigenlijk ontstaan.

We vieren meer dan 40 jaar vriendschap.

Jullie wonen niet in de buurt, dus hoe werkt zo’n samenwerking. Met andere woorden, hoe verloopt uw proces bij het maken van uw werken?

Met de huidige communicatiemiddelen is het gemakkelijk om contact te houden en ideeën te delen. We hebben allebei een thuisstudio en dus hebben we alles onder controle. Van opnemen tot mixen en masteren. Ook het artwork hebben we in eigen hand. We hebben dus volledige controle over ons werk. Daarin doen we bijvoorbeeld ook geen concessies aan een label.

Wat is de oorsprong van de naam Kreyll? En wat is volgens jullie het thema of concept achter het project?

Kreyll is een verwijzing naar Heeze en dus onze roots. Kreyll klinkt mysterieus en obscuur. Voor buitenstaanders betekent het niets, maar voor ons is het allesomvattend. Voor ons is Kreyll een reis van ons verleden naar ons heden en onze toekomst. We vieren meer dan 40 jaar vriendschap.

In jullie (spaarzame) uitingen worden woorden als magie, bezweringen vaak gebruikt. Ook de term psychose of psychotisch. Wat is de gedachte hierachter? Hoe zien jullie je kunst, of wat voor benadering hebben jullie van black metal?

We zien onze muziek als rituelen. Het oproepen en confronteren van onze innerlijke demonen die zich manifesteren in angsten, wanen en onzekerheden. Black metal geeft ons de vrijheid om dit muzikaal en visueel naar eigen inzicht vorm te geven.”

Jullie geluid heeft een andere smaak, een legering van verschillende stijlen. Hoe zouden jullie dat zelf omschrijven en uit welke inspiratiebronnen putten jullie, muzikaal en anderszins?

“De demo was nog wat beperkt qua invloeden. Urfaust en Darkthrone waren vooral invloedrijk vanwege hun minimalistische aanpak. De Tielman Brothers cover laat toch een bredere kijk zien.”

Het nieuwe materiaal waar we nu aan werken heeft als doel de psychotische ervaring muzikaal te vangen. Daartoe zijn we verder gaan kijken dan pure black metal, en grijpen we terug naar muziek uit onze jeugd naast hedendaagse artiesten, waaronder AmenRa, ISIS, Nihill, Laster, Portal, Blut Aus Nord naast Killing Joke, The God Machine, Godflesh, Fields Of The Nephilim. We mixen deze elementen tot een uiterst ongemakkelijke ervaring.

De Tielman Brothers cover laat toch een bredere kijk zien. – (op het debuut hoor je een cover, red.)

Ik moet zeggen, Urfaust was een snelle associatie vanwege het dronende, rituele effect. De drone is een van de oudste rituele ‘instrumenten’. Is dit een bewust element of een natuurlijk resultaat?

Muziek ontstaat vanzelf als we bewuste en onbewuste elementen zo goed mogelijk proberen te vangen, omdat ze allebei essentieel zijn voor ons geluid. Het mag kraken, piepen, kronkelen en ongemakkelijk zijn; een rituele ervaring waarin het onderbewuste zich ook in geluid manifesteert. Daarin past voor ons de Nederlandse tekst beter. Dit is wie wij zijn.

Hoe belangrijk is jullie omgeving, of locatie, in jullie muziek?

“Onze inspiratie komt van binnenuit, niet van buitenaf.”

Wat zijn de toekomstplannen voor Kreyll?

Nieuwe muziek wordt momenteel geschreven en opgenomen. We hopen die volgend jaar uit te brengen. We verkennen ook een meer esoterische kant met een ander project. Een soort tegenwicht voor de hectiek van Kreyll. Ook daar hopen we binnenkort meer uit te kunnen brengen.

Als je Kreyll zou moeten vergelijken met een gerecht, wat zou dat dan zijn en waarom?

De typisch Nederlandse Indonesische rijsttafel. Van alles een beetje en uiteindelijk flikker je overal satésaus overheen. Heerlijk met kroepoek en sambal.”