Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni 2024

Scroll to top

Top

HOBOJOBOS – BORN TO BE PAUPER

HOBOJOBOS – BORN TO BE PAUPER
Jochem van der Steen

Review Overview

Score
7.5
7.5

Rating

Zoals ze bij Monty Python plachten te zeggen… “And now for something completely different.”

Jobo, Felix, Kevin, Vincent en Robin zijn HOBOJOBOS, een uit de lockdown stammende nieuwe band uit Eindhoven en omstreken. Dit is hun eerste EP.

Hoewel HOBOJOBOS het etiketje folkpunk redelijk past, moet je hier niet denken aan de feestmuziek van een bombastische Flogging Molly of het gitaargedreven The Levellers. Nee, dit is minimalistische, akoestische folk met soms een politieke (‘Woningnood’) of maatschappelijke (‘Plastic in de Zee’) boodschap en soms een autobiografisch element (‘Klaplong’). De meer standaard gitaren worden ondersteund door ik denk iets van een djembé, een blazer en een instrument wat je echt niet meer vaak hoort, een wasbord. Regelmatig horen we een folky samenzang en op nummers als ‘Slaapwandelaar’ en ‘Stijgende Lijn’ worden de ‘whoahoohoo’s’ niet geschuwd. Vaak is de lijn tussen de lach en de traan dun, zoals op ‘Drank, Drugs en Depressie’ en ‘Dromen Over Doodgaan’.

De stemmen en het geluid van openende biertjes op ‘Woonprotestlied’ en ‘Klaplong’ laten horen dat dit album gewoon rechtstreeks zonder teveel retakes is opgenomen in de studio wat het punkgehalte ten goede komt. Dat, en het akoestische karakter dragen knap bij aan het gevoel dat je bij de band zit, buiten bij een open vuurtje onder de sterrenhemel. Het voelt direct, intiem en gezellig. Soms kan het wat rommelig overkomen en daarom zal het zeker niet voor iedereen zijn. Wat het wel is, is puur en origineel en daar kunnen we alleen maar respect voor hebben.

Voor meer informatie over deze band, check ons interview met ze.