Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

Echte Punk – Legaliseer mij!

Echte Punk – Legaliseer mij!
Guido Segers

Review Overview

Score
7
7

Gepikeerde vibes

Een plaat voor als je boos wil zijn op shit

Echte Punk is een project van Izzy Rose Ace en Tsu. Hun muziek is een Nederlandstalige mix tussen spoken word en lo-fi punk op deze plaat, want zelf vinden ze het ondanks de bandnaam een goed idee om in de toekomst wat anders te doen. Dat is, constateren ze terecht, echte punk. Dat betekent wel dat dit geen plaatje is voor iedereen. Zeker niet als je op een gelikte productie zit te wachten. Dat is geen waarschuwing, maar een belofte.

We hebben korte nummers, waarbij de vocalen het belangrijkste instrument zijn. Het draait om de woorden namelijk. Op de eerste track krijgen we een tirade tegen Mark Rutte, met z’n ‘actieve herinnering’. In de mix is die vocal dus superprominent, met een soort noisy drum omlijsting en een bijtend cynisme. Dat cynisme uit zich op de ene track heel direct, op andere worden we wat sarcastischer, speelser, overtrokken. ‘Kerncentrales’ is wat dat betreft een lastige om echt te ‘lezen’ op z’n boodschap, maar dat is natuurlijk precies de bedoeling; zelf nadenken.

‘Jij’ is nog ongemakkelijker, een steeds heftigere tirade jegens een ander persoon, met chaotische jazzy ritmes eromheen. Het blijkt dat dit een verrassend aandachtig te beluisteren plaatje is. ‘Niks Rookvrij Aan Mijn Generatie’ is het hitje, een 46 seconden durende, repetitieve brul over niet rookvrij zijn, met een dreigende sound en veel gekuch Moeten we op dit punt een Hang Youth vergelijking gaan maken? Eigenlijk lijkt het niet zo heel erg op elkaar, maar je krijgt de zelfde soort vibe die op de een of andere manier heel erg Nederlands voelt. Zit natuurlijk ook in de songs zelf, we krijgen namelijk nog een liedje voor Mark R. hierna.

Nog net op tijd krijgen we ook nog een ‘Kerstliedje’ op het slot van deze plaat. Ik denk oprecht dat je hier echter je familie niet blij mee gaat maken (uitzonderingen daargelaten). Het is een plaat voor liefhebbers, maar wel eentje waar ik benieuwd van wordt naar meer van Echte Punk!