Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity redactie 2022

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity redactie 2022
Redactie

Het was een beetje een gek jaar, toch? Dat roepen we al 3 jaar achter elkaar natuurlijk, maar dit was het jaar dat we weer terug de concertzalen en festivalweides in mochten. Het jaar van een stortvloed aan releases en tours, soms zoveel dat je het niet eens bij kon benen. Maar het was ook een jaar waarin we de auto wat vaker lieten staan en op de centjes moesten letten. Waar tours gecanceld werden vanwege de kosten, of soms vreemde combinaties ontstonden. Ook het jaar van de oorlog in Oekraïne, iets wat de muziekwereld zeker niet onberoerd liet. De wereld is nog niet tot rust gekomen, maar het bloed stroomt weer en er is weer muziek. Dus er is hoop voor de toekomst.

Ook muzikaal gezien was Eindhoven nog een beetje voorzichtig in het starten. De eerste shows waren er snel, maar de grote namen kwamen wat later. Qua releases zien we veel nieuwe namen langskomen uit Eindhoven, waar een enkeling z’n sporen al elders verdiende. We proberen het bij te houden, maar ook in 2023; weet ons te vinden met je nieuwe plaat! Ook zijn we natuurlijk altijd op zoek naar vers bloed, dus wil jij volgend jaar je jaarlijstje hier ook tussen knallen? Slide dan even in onze DMs/email ons/stuur een postduif (naar Reno, bij Guido vliegen ze al te vaak tegen de ramen).

Genoeg geratel. Tijd voor lijstjes.

Traditie. Dit is alweer het 8e jaar op rij dat we de jaarlijsten publiceren hier op Eindhoven Rockcity. Wat vond ons eigen Eindhoven Rockcity team nu de beste platen van 2022? De overeenkomsten in de afzonderlijke lijsten lijkt per jaar af te nemen. Enkel Porcupine Tree, Machine Head en Ghost zien we op meerdere plekken terugkomen. Uiteraard ook dit jaar extra aandacht voor regionale releases bij de Eindhovense Bonusplaat… Daar steekt de Fire Horse release er wel echt bovenuit. Check alle lijstjes hieronder!

Guido Segers

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity, redacteur/schrijver Never Mind The Hype, Gonzo Circus en blogger op Stranger Aeons. Heeft weinig met potsierlijke bio’s, meer met pannenkoeken.

1. Terzij De Horde – In One of These I am Your Enemy
2. Negative Plane – The Pact
3. Locrian – New Catastrophism
4. Petrol Girls – Baby
5. Vulva – Woe to the Wicked

Eindhovense bonusplaat: ZALM/SPETTERPOEP – SPLIT

Ik ga dit keer niet zeuren, maar zeggen dat op plekken 6 en beyond nog Soul Glo, Darkthrone, Age of Apocalypse, Sigh en veel meer terug zou moeten komen, want ik loop een beetje achter in mijn luisterwoede. Heeft misschien te maken met een soort nijverheid op het vlak van ambient/drone obsessies dit jaar… en met postrock… en met The KLF. Dat is trouwens allemaal obsessiewaardig zeerste zekers. De Eindhovense platen blijven wat achter. Of we missen ze, of jullie vergeten ons, maar we horen er graag van. Eindelijk weer shows dit jaar, zoals ’t heurt! En het jaar uit met Eindhoven Metal Meeting. Alles zoals het hoort. Nu meer hardcore en metal in het Stroomhuis.

Reno van der Looij

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity. Recensent. Concert- en festivalfotograaf en doet moeilijk over craftbeer. Website owner Eindhoven Rockcity. Voetbalt wat, loopt hard en gaat af en toe snowboarden.

1. Gggolddd – This Shame Should Not Be Mine
2. The Butterfly Effect – IV  

3. Brutus – Unison Life
4. Porcupine Tree – Closure / Continuation  
5. Stake – LOVE, DEATH and DECAY  

Eindhovense bonusplaat: Fire Horse – Out of the Ashes

Lijstjes. Ik ben er dol op. Het is alleen zo vervelend dat er maar 5 in passen. Keuzes maken dus. Echter zo zouden ook de 2022 releases van White Ward, Wo Fat, Cobra the Impaler, Ghost, Ibaraki, BeachdogCeleste of Psychonaut in dit lijstje kunnen staan. De Eindhovense Bonus Plaat werd met Fire Horse een beetje ‘smokkelen’. Met Peter Pan Speedrock Peter van Elderen in de gelederen 1/3 Eindhovens. De overtuigende show van het drietal in Klokgebouw tijdens Helldorado gaf het laatste duwtje.

Tot slot een klein extraatje: dit waren voor mij de beste live shows van 2022: 1. Gggolddd (Roadburn). 2 VOLA (013). 3. Alcest (Bataclan). 4. SOEN (Brutal Assault). 5. The Ocean (De Helling).

Jochem van der Steen

Schrijver voor Eindhoven Rockcity. Daarnaast krabbelt hij ook reviews en interviews voor Rock Tribune Magazine, Rockportaal en De Nachtvlinders. Staat hij niet tegen de bar van een rock café ligt hij met dekentje en chocomel een metal magazine te lezen op de bank.

1. Machine Head – Øf Kingdom And Crøwn (Nuclear Blast)
2. Midnight – Let There Be Witchery (Metal Blade)
3. Stick To Your Guns – Spectre (Pure Noise)
4. Ithaca – They Fear Us
5. Ignite – Ignite

Eindhovense bonusplaat: Speedmobile – Supersonic Beat Commando

Het was nog niet eenvoudig om de beste platen van dit jaar op een rijtje te zetten. Spiritworld, Kissing Dynamite, Ozzy Osbourne en anderen kwamen ook met fijne albums uit. Ik koos daarom de albums die ik het meeste heb afgespeeld en me niet snel gingen vervelen. Ik had daarnaast de eer om Machine Head en Ithaca te mogen interviewen, iets wat een album toch wat extra glans weet te geven. Qua Eindhovense platen was de spoeling wat dunnetjes leek het, vooral als we het Eindhovense element heel letterlijk nemen. Een voormalige Metal Factory student maakt nog geen Eindhovense plaat, anders hadden wat mij betreft Dan Brooklyn’s debuutalbum en de nieuwe Sisters Of Suffocation ook een kans gemaakt. Gelukkig weet ik al dat in 2023 er een hoop moois op stapel staat van plaatselijke rockers dus dat geeft hoop.

Remco Moonen-Emmerink

Schrijver voor Eindhoven Rockcity en platenbaas van Velvet Music Eindhoven. Lust muzikaal gezien (bijna) alles. Geen Biffy Clyro release dit jaar, dus eindelijk eens een keer andere nummer één… 

1. Bear’s Den – Blue Hours
2. The Haunted Youth – Dawn Of The Freaks
3. Yard Act – The Overload
4. Placebo – Never Let Me Go
5. Father John Misty – Chloe & The 20th Century

Eindhovense (of ja regionale) bonusplaat: Fleur – Bouquet Champêtre

Theo Miggelbrink

Schrijver bij Eindhoven Rockcity en 3VOOR12/Gelderland. Maar eigenlijk gaat Theo vooral graag heel veel concertjes en festivalletjes af. Gewapend met zijn pen en goede smaak. 

1. Eerie Wanda – Internal Radio
2. Intergalactic Lovers – Liquid Love 
3. The Visual – A Night By The Shore 
4. Fleur – Bouquet Champetre 
5. Baptiste W. Hamon – Jusqu’à la lumière 

Eindhovense bonusplaat: Iris Penning – Dan Maar Genieten 

De jaren waarin Eerie Wanda’s Marina Tadic met nieuw werk komt zijn goede jaren. 2022 was zo’n jaar. In hoewel haar sound sinds haar debuut in 2016 verschoven is van op sixties leest geschoeide indiepop naar een steeds dromerigere sound blijven haar albums betoveren. Wat voor Marina geldt, geldt ook voor de Belgische Intergalactic Lovers. Die band was voor mij sowieso liefde op het eerste gezicht. Van een andere orde is The Visual. Die dit jaar met hun derde plaat kwamen. Amor van Rij is ongetwijfeld dè reïncarnatie van Jeff Buckley. Mijn top vijf heb ik afgetopt met een Frans onderonsje van de Brabantse Yéyé zangeres Fleur en de volbloed Fransman Baptiste W. Hamon.

Paul Verhagen

Paul is, zoals ‘ie het zelf zegt, een 100% kleurenblinde fotograaf. Daarom steevast in zwart-wit. Huisfotograaf bij de Effenaar, Roadburn en Eindhoven Metal Meeting, en actief voor Never Mind The Hype, Rock Tribune, en tig andere platformen. Speciaalbierexpert en fervent wandelaar zonder lens (maar met hond).

1. White Ward – False Light
2. Sigh – Shiki
3. Doldrum – the knocking, or the story of the sound that proceded their dissapearance
4. Crippled Black Phoenix – Banefyre
5. Ultha – All that never been true

Eindhovense bonusplaat: Fire Horse – Out of the Ashes (die is echt gewoon te goed om hier niet te noemen).

Justina Lukosiute

Fotograaf voor Eindhoven Rockcity en diverse andere platformen. Doet graag een stukje hardlopen, weet veel van planten en zet ook pandportretten neer.

1. Innerwoud – Furie
2. Pilgrimage To Pleroma & Ashtoreth – Ur
3. Zola Jesus – Arkhon
4. Jozef van Wissem – Behold! I Make All Things New
5. Wovenhand – Silver Sash

Eindhovense bonusplaat: Naujawanan Baidar – Khedmet Be Khalq

Roy Verhaegh

Schrijver/recensent voor Eindhoven Rockcity en Festivalinfo. Amateur palenklimmer en hardloper. Schrijft in het dagelijkse leven tegelwijsheden, maar heeft het goede voornemen weer meer over muziek te gaan schrijven in 2023. 

1. Comeback Kid – Heavy Steps  
2. Stray From The Path – Euthanasia
3. Ibaraki – Rashomon

4. Frank Turner – FTHC
5. Greg Puciato – Mirrorcell

Eindhovense bonusplaat: Fire Horse – Out of the Ashes

Woef! En toen was 2023 alweer bijna voorbij. Een jaar dat sneller voorbij vloog dan ik gehoopt had, omdat er ook een hoop in te halen was natuurlijk. Muzikaal gezien voelde het als thuiskomen op ieder front. Favorieten als Comeback Kid en Frank Turner die allebei een nieuw album droppen.. tja, dan heeft de rest automatisch een stuk minder speeltijd, volgens mijn Spotify Wrapped. Grote verrassingen waren Stray From The Path en Ibaraki. Stray (ik mag Stray zeggen) was ik uit het oor verloren, maar met een single als ‘Guillotine’ hadden ze mijn aandacht weer volop te pakken. Wat Ibaraki betreft, ik was in eerste instantie sceptisch: Matt Heafy van Trivium die een black metal-album doet. Maar godsamme, dit is veel meer dan dat! Afsluitend Greg Puciato: een sterke mengelmoes waarbij zijn stembanden op alle mogelijke manieren goed benut worden.

Maurice van der Heijden

Maurice is schrijver voor Eindhoven Rockcity en permanent kampeerder in concertzalen in binnen- en buitenland. Ook betrokken bij een groot aantal muzikale projecten, zoals BHPL, Alanis Mauicette en meer.

1. Cave In – Heavy Pendulum
2. Hangman’s Chair – A Loner
3. Carpenter Brut – Leather Terror
4. Cult of Luna – The Long Road North
5. Terror – Pain Into Power

Eindhovense bonus plaat: Rejoice in Moribund – Equality through Obliteration

Weinig interessants gehoord van Eindhovense bodem dit jaar muv van wat ondergrondse metal tapes waar de bonus plaat er eentje van is. Dankzij Corona moest dit jaar natuurlijk even op gang komen. Toch wat weergaloze shows gezien dit jaar met Cave In in Dortmund als hoogtepunt.

Rafael van der Sanden

Rafael schrijft voor Eindhoven Rockcity en houdt van een stevig stukje muziek.

1. Lorna Shore – Pain Remains
2. Ghost – Impera
3. Zeal & Ardor – Zeal & Ardor
4. Fit For An Autopsy – Oh What The Future Holds
5. Machine Head – Of Kingdom and Crown

Eindhovense bonusplaat: Fire Horse – Out of the Ashes

Hoppatee, 2022 is a wrap! De keuze was reuze dit muzikale jaar: met gemak had het lijstje met nog een 5-tal langspelers aangevuld kunnen worden. Luxeproblemen zullen we maar zeggen. Ook was 2022 het jaar waarin weer alles kon én mocht, zodoende heb ik dit jaar 4 van de 5 bovengenoemde artiesten live mogen aanschouwen met het nieuwe materiaal. Er staan voor 2023 nog een aantal toffe albums in de planning, hopelijk wordt het dus volgend jaar wederom lastig het jaarlijstje samen te stellen.

Bente Sijbers

Fotograaf voor Eindhoven Rockcity en diverse andere platformen. Voorziet onze crew van drank in de Effenaar en The Jack. Maakt hilarische filmpjes alleen geschrikt voor de crew groep whatsapp. 

1. Mr. Guy Fox – Winter
2. Beartooth – Below
3. 5SOS – 5SOS5
4. Stromae – Multitude
5. Post Malone – Twelve Carat Toothache

Eindhovense bonusplaat: geen.

Yme van Galen

Schrijver voor Eindhoven Rockcity en runt ‘Nieuwe Vonken’. Yme heeft vooral heel weinig tijd om stil te zitten en is daarmee de overenthousiaste jonge hond binnen het team.

1. Persefone – Metanoia
2. Long distance calling – Eraser
3. Devin Townsend – Lightwork
4. Rolo Tamassi – Where Myth Becomes Memory
5. Meshuggah – Immutable

Eindhovense bonusplaat: geen.

Manuel de Smet

Schrijver voor Eindhoven Rockcity, maar dit jaar vooral heel druk achter de bar bij onze favoriete Brewpub Van Moll.

1. Hot chip – Freakout/Release
2. King Gizzard And The Lizard Wizard – Omnium Gatherum
3. Metronomy – Small World
4. Viagra Boys – Cave World
5. Porcupine Tree – Closure/Continuation

Eindhovense bonusplaat: geen.

Sebastiaan Quekel

Recensent en schrijver voor Eindhoven Rockcity, Counter Culture, fitness & holiday junkie en journalist bij het Algemeen Dagblad. Hele merkwaardige vorm van liefde voor de heren van Sabaton.

1. Bad Omens – The Death of Piece and Mind
2. Amorphis – Halo
3. Slipknot – The End, So Far
4. Porcupine Tree – Closure/Continuation
5. Ghost – Impera