Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

ANKER – Ronnie Van Rooij

ANKER – Ronnie Van Rooij
Jochem van der Steen

Review Overview

Enorm Eindhovens!
7.5
7.5

Rating

Het rockt zondermeer genoeglijk

Veel  meer Eindhoven Rockcity dan dit gaat het niet worden! Schoolkameraden Daan, Erik en Wannes sloegen, onder de naam Anker (naar de studio), de handen ineen om een EP uit te brengen met Nederlandstalige rocknummers met een sterk Eindhovens karakter. Dat het drietal elkaar muzikaal goed weten te vinden, wisten we natuurlijk al van de tijd die ze in Wolfskop samen doorbrachten.

Nu moet ik bekennen dat ik niet weet wie de ‘Ronnie Van Rooij’ in het titelnummer van dit album is, maar ik ben er vrij zeker van dat hij in Eindhoven woont. Het heerlijke groovende nummer ‘Mathildelaan’ noemt niet alleen de naam van deze Eindhovense straat, maar ook het Stadhuisplein en Stratumseind. Dikke kans dat met Mathildelaan verwezen wordt naar de locatie van het Eindhovens politiebureau aangezien de tekst gaat over drugshandel. ‘De Stad Die Staat In Brand’ kan zomaar gaan over de rellen die in corona tijd in Eindhoven plaatsvonden.

Het nummer ‘Nederland’ heeft deze titel gelijk als enige tekst, maar dan weet je meteen dat ook buiten onze stadsgrenzen wordt gekeken. ‘Rapport’ klinkt als een ode aan de hardwerkende arbeider die misschien niet de cijfers op school haalde voor een kantoorbaan maar wel plezier heeft in zijn werk. De andere tracks, ‘De Duivel Heeft Gelijk’ en ‘Bloed Geleidt De Crux Van Het Voortbestaan’ hebben een iets cryptischere tekst dus die zijn wat meer open ter interpretatie van de luisteraar.

Tot zover de teksten. Hoe zit het dan met de muziek? Het gitaargeluid is dik en ligt lekker op de voorgrond met af en toe, zoals op ‘De Duivel Heeft Gelijk’ een tikkeltje feedback. Het drumwerk is niet heel spannend en vooral ondersteunend. De zang is met een vrije zachte G ingezongen, wat het Eindhovense karakter lekker vergroot. Het rockt zondermeer genoeglijk met grote aandacht voor het groovende en melodieuze karakter.

Geen baanbrekende plaat, gewoon goed, en vanwege de Eindhovense invalshoek verplichte kost voor de lezers van deze site.