Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

An Evening With Knives terug op het podium en met nieuwe live plaat

An Evening With Knives terug op het podium en met nieuwe live plaat
Reno van der Looij

Als je Eindhoven Rockcity hiero een beetje volgt, dan kun je onmogelijk één van de 18 (!) publicaties over onze zompige knuffel-stoner-sludge-rockers gemist hebben. De 3 sympathieke, soms doch ietwat chaotische kerels, ken je misschien ook wel van de stickers door heel Eindhoven. Grote Bon Jovi fans bovendien. Natuurlijk hebben we het over An Evening With Knives.

Vlak voor dat k#t virus stonden ze klaar om te gaan toeren met die laatste vette plaat ‘A Sense of Gravity’, maar helaas mocht dat niet zo zijn. Hoog tijd om eens even de peilstok bij zanger/gitarist Marco Gelissen er virtueel in te steken hoe één en ander ervoor staat. Zeker met de aankomende release van een liveplaat ‘FNR’ en de Club Void show in de Effenaar op donderdag 2 februari aanstaande. Een gesprek over gebroken knieën, FNR Sessions en toekomstplannen.

Marco! Hoe is het met je? We hebben jullie al even niet meer ‘gesproken’ op Eindhoven Rockcity. Kun je ons kort even meenemen wat de afgelopen tijd allemaal is gebeurt met An Evening With Knives?  “Het waren best roerige tijden voor de band sinds 2020. Een paar dagen na de release van ‘Sense of Gravity’ kwam meteen de eerste lockdown. De gehele tour (inclusief USA) werd geannuleerd. Dat hakte er wel in. Sinds een jaar zijn we, net als alle andere bands, godzijdank weer live aan het spelen. We hebben de smaak goed te pakken

De spot op de drumkruk is een tijdjes onrustig geweest. Hoe is het daar nu mee? Marco: “Toen de eerste lockdown startte, gaf Ivo al snel aan niet meer voldoende energie te hebben om er 100% voor te gaan. We hebben tijdelijk gejammed met Rowan op drums, maar aangezien we echt op zoek waren naar een drummer met 100% focus op AEWK hebben we de audities open gegooid. We werden overspoeld met aanmeldingen, waarna we besloten 10 kandidaten langs te laten komen. Jarno van Osch bleek uiteindelijk de schot in de roos waar we naar zochten. Een extreem gemotiveerde drummer die het oude werk respecteert en in staat is om AEWK naar een volgend level te brengen. Volgens AEWK drummer traditie brak hij in september 2022 nog even zijn knie. A Knievening with Knives worden we ook wel eens genoemd…

Jullie komen nu met een live album, samengesteld uit bestaande songs, maar zonder publiek. Waarom de keuze voor dit concept? “We hadden het geluk dat we geselecteerd zijn voor een project van de Effenaar en Cultuur Eindhoven waarin we de mogelijkheid kregen om live-video opnames te maken. We kregen de kleine zaal Effenaar met een professionele video- en sound crew één dag tot onze beschikking.”

Marco vervolgt: “Het leek ons tof om voor een andere ongebruikelijke opzet te gaan en de kijker de mogelijkheid te bieden om ‘een van ons’ te worden. Op de video-opnames zie en voel je de energie binnen ons drieën omcirkeld door een muur van gitaar versterkers (thanks Mohr Music en Dennis Crustbus!). Aangezien Sense of Gravity nooit ‘echt’ gereleased is, de nummers in de live shows verder gegroeid zijn met Jarno toch anders voelen leek het ons tegek om voor deze insteek te gaan.”

Over de FNR sessions; waarom is er geen vinyl release en bij de CD zit een inlogcode, waarvoor is die?
FNR staat uiteraard voor Effenaar, de plek waar de opname gemaakt zijn en de partij die het (mede) mogelijk gemaakt heeft. Logisch dat we daar ook de release show doen. Tja, dat vinyl is prijzig en de productietijden zijn oneindig momenteel. Wie weet komt dat ooit nog. De CD koper krijgt een inlogcode voor een speciale website waarop de video-opnames van de 7 tracks te zien zijn, samen met een dikke 80 foto’s van de opnamedag en gratis MP3/WAV downloads.

Wat zijn de plannen voor de toekomst? Komt er ook nieuw werk aan?
Er is heel veel materiaal geschreven sinds de release van Sense of Gravity. Sterker nog, er zijn genoeg songs voor bijna 2 nieuwe platen. Echter hebben we op dit moment het gevoel dat we door willen jammen met Jarno en verder willen ontwikkelen. Iets met teveel inspiratie en perfectionisme. Het is een lekker gevoel om ruime keuze te hebben tegen de tijd dat we de drang voelen om weer op te gaan nemen.”

Tot slot staat er een show gepland in de Effenaar die in het teken van de release van de release van de ‘FNR Sessions’ plaat. Wat kunnen we die ‘Into the Void’ avond verwachten?
Tja, what’s there to say… Het wordt gewoon een mega vette show. Tijdens deze release party op 2 februari in de Effenaar zullen we echter zeker wel wat nieuwe dingen gaan doen. Benieuwd hoe die in de smaak gaan vallen. Leuk detail is dat het ook de primeur is van Der Mancha Red. Dé nieuwe Eindhoven Rockcity band ontstaan uit Souldust en Offerblok. Komt dus zeker op tijd.

Spoiler alert: aanstaande zondag kun je via onze kanalen de primeur van de nieuwe ‘FNR sessions’ video van ‘Levitate’ zien! Stay tuned.