Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 maart 2024

Scroll to top

Top

Iris Penning – Dan maar Genieten

Iris Penning – Dan maar Genieten
Theo Miggelbrink

Review Overview

Score
8
8

Rating

intieme en persoonlijke plaat

Oké, ik geef het toe. Ik ben een snob. Een vinylsnob welteverstaan. Want hoewel het album van Iris Penning al enige maanden oud is (het album is al sinds oktober bij haar optredens verkrijgbaar), viel voor mij het kwartje pas écht toen toen de naald van mijn platenspeler in de groef van haar vinylalbum zakte. En die is pas net uit! ik ben de trotse bezitter van het vijfde verkochte exemplaar. Een elpee zo vers geperst, dat hij nog warm was toen ik hem op de draaitafel van mijn platenspeler legde.

Hoewel Iris een échte millennial is (en ze dus geen actieve herinnering heeft aan het analoge tijdperk waarin ik opgroeide) kun je van sommige artiesten het best analoog genieten. Iris ís bij uitstek zo’n artieste.

 

Dan Maar Genieten, de enigszins weifelende titel van haar nieuwste langspeler, is een rouwplaat met heel veel songs die refereren aan haar onlangs overleden vader.

Jij hebt het altijd zo bekeken
dat de zon bepaalt waarheen
en dat de hond bepaalt hoelang nog

zingt ze in titelsong ‘Dan Maar genieten’. Het is duidelijk dat ze probeert te leven volgens die filosofie. Dat wil niet zeggen dat ze hem niet mist.

 Jouw telefoonnummer
is nu van een ander

zingt ze in ‘Hier Blijft Het Bij’.

Maar desondanks omhelst ze het leven. En het leven van álle wezens om haar heen met overgave. Dat wordt het duidelijkst in ‘Ik Bepaal’ een song die opent met een heerlijke plukbas die herinneringen oproept aan de Elvis-klassieker ‘Fever’. Hierin praatzingt ze allengs met overslaande stem.

Er zijn haren in de douchput, er groeien baarden in de goot, er leven beestjes in de kasten, kleine keutels in het brood maar dit is mijn huis en ik bepaal. En de muizen zijn hier welkom want ik snap ze allemaal

Een song als metafoor voor haar eigen lichaam wellicht? Want in het tekstboekje en tevens dichtbundel bij de CD-release staat op de volgende pagina.

Dit is mijn lijf
en ik bepaal

Iris heeft met dit nieuwste album haar meest intieme en persoonlijke plaat gemaakt. Maar ook haar meest gevarieerde plaat. Ze laveert tussen persoonlijke liedjes als opener ‘Dan Maar Genieten’, de lome reggae van ‘Een Mensenleven Lang’, het Massive Attack-achtige ‘Stop De Storm’ en het intieme ‘Beter In Herinnering’. En ze mag dan een beetje een “vies” meisje zijn (getuige de tekst van ‘Ik Bepaal’), ze is wél een “vies” meisje dat een héle lekkere plaat gemaakt heeft.