Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Blackholesun – Liquid Phase

Blackholesun – Liquid Phase
Reno van der Looij

Review Overview

Score
8
8

Rating

Heerlijk uitgesponnen rockende stukjes psychedelica.

BlackHoleSun is misschien nog niet de meest bekende act in Eindhoven Rockcity. Dat kan wel eens snel gaan veranderen. In 2016 is de tweede EP van het viertal hier al even de revue gepasseerd, maar daarna is BlackHoleSun even in onze dode hoek beland. We kunnen na het beluisteren van dit eerste full length album alleen maar constateren dat dat zeer onterecht is. Het is een plaat geworden waar je echt even voor moet gaan zitten om het geheel goed te ontdekken en doorgronden.

Heerlijk uitgesponnen stukjes psychedelica, soundscapes, samples, stonerachtige riffs, gesproken stukken en zalvende vocalen vormen de mix voor dit werkstuk. Nee, korte vluchtige tracks zitten er niet tussen. Als we een vergelijk zouden moeten maken, dan zou je 35007, Hawkind en Pink Floyd in de blender kunnen gooien. Het resultaat zal dicht tegen dit ‘Liquid Phase’ aanschurken. Niet per se hartstikke origineel, maar als je het zo vakkundig doet dan is dat geen enkel probleem.

Opener ‘A Dream’ zet een aardige de blauwdruk neer voor wat je op de rest van de plaat mag verwachten al heeft dit nummer misschien net iets meer stoner-vibes met een lekker pompende riff. ‘In Search Of – Part II’ is dan weer een stuk meer ingetogen met fraaie onderliggende piano. De 7 nummers klokken gemiddeld zo’n 8-9 minuten. Alleen ‘The Cancer’, waar de gitaren heel prominent en net wat harder dan op de rest van de plaat scheuren, blijft onder de 7 minuten. We noemde al even Pink Floyd in ons intro. Altijd tricky om deze grootheden te noemen als referentie, maar op het afsluitende ‘10.23AM’ is die invloed nadrukkelijk en prettig aanwezig. De tempoversnelling richting het einde van ‘Spacetomb’ laat de band dan weer heerlijk rocken en zorgt voor de nodige diversiteit, een kenmerk dat sowieso heel de plaat zorgt voor dynamiek in én tussen de songs.

‘Liquid Phase’ is opgenomen in de Super-Nova Studio van geluidstechnicus en producer Bob de Wit. Dan weet je ook meteen dat het met de sound dik in orde is. Al met al is dit een meer dan uitstekende debuut plaat waar je mee voor de dag kunt komen. We lezen nog niets over een vinyl uitgave, maar dit is bij uitstek een album om op je platenspeler te leggen en achterover te hangen om te genieten van alle gelaagdheid in de sound.

Blackholesun live shows

Aanstaande zaterdag 11 maart staat de album release show gepland in de zaal van Popei. Daarnaast is de band ook nog te vinden in de Effenaar tijdens één van de Club Void avonden, samen met Legion Of Doom en Planet Of Zeus. Op donderdag 15 juni om precies te zijn. Blackholesun Facebook pagina vind je hier.