Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

De terugkeer van Call It Off: over real shit, nieuwe wegen en Taylor Swift

De terugkeer van Call It Off: over real shit, nieuwe wegen en Taylor Swift
Roy Verhaegh

Vorig jaar mei speelde de pop-punkers van Call It Off de allerlaatste show in Dynamo. Dit afscheid voelde echter niet definitief. Dat hier onderhuids toch meer bleek te borrelen en te koken, bleek onlangs met de aankondiging dat Maurice Bolier, Sergei Christian en Gio Sliwa de band weer hebben opgepakt. Zonder bassist Lesley Klaverdijk en gitarist Adrian DeLange, maar met de toevoeging van een goede bekende van de band: Timmy Steenstra Toussaint. Timmy neemt de vier snaren over van Lesley, terwijl Gio zijn vaste plek heeft verdiend op gitaar.

Maar daar bleef het natuurlijk niet bij. Verschillende shows werden aangekondigd, net als een plek op Jera On Air. Op donderdag 9 maart trakteren ze ons op de nieuwe single ‘Letting Go’. Call It Off is back… with a vengeance. We namen contact op met drummer Sergei en gitarist Gio om ons hier meer over te vertellen.

Tekst: Roy Verhaegh

Welkom, Gio en Sergei. We zijn dolgelukkig met het nieuws dat Call It Off weer terug is. De afscheidsshow van mei vorig jaar smaakte voor iedereen naar meer. En dat krijgen we nu dus, waarvoor hulde. Vertel ons, wie en wat is Call It Off anno 2023.

Sergei: Dag Roy, bedankt voor het warme onthaal, we zijn ook super blij om weer terug te zijn!
Call It Off anno 2023 bestaat uit:
Maurice Bolier – Zang/Gitaar
Sergei Christian – Drums
Gio Sliwa – Gitaar
Timmy Steenstra Toussaint – Bass

Gio: We hebben de afgelopen zes maanden veel meters gemaakt in de studio. Qua sound kun je dezelfde energie verwachten, maar dan in een nieuw jasje. De vibes in de band zijn onwijs goed, we spreken elkaar dagelijks en zien elkaar minimaal twee dagen per week. We hebben veel lol samen en we geloven in de muziek die wij nu maken. Sergei en ik zien elkaar zelfs drie dagen in de week.

Sergei: Ik denk dat Call It Off qua insteek de afgelopen 10 jaar niet zoveel is veranderd. We zijn nog steeds vier jongens met een voorliefde voor pop-punk die het leuk vinden om samen liedjes te maken met harde gitaren. Tuurlijk zijn we allemaal de afgelopen jaren geïnspireerd door nog meer artiesten, dus in dat opzicht mag je van ons verwachten dat ons repertoire nog breder wordt en onze sound misschien nog wat voller. Ik denk dat je dat al kon horen bij onze “Fare Well’’ EP.

Call It Off pakt de draad weer op, maar dan zonder Adrian en Lesley. Dit maakt zo wel duidelijk wie ‘forward’ wilde met de band, en wie er ‘crazy’ werd van de band. Dit ligt natuurlijk allemaal een stuk genuanceerder, maar waarom is er destijds niet meteen gekozen voor een doorstart met nieuwe leden? Waarom werd gekozen voor ‘death’ en niet voor ‘glory’?

Sergei: Lekkere verwijzing haha! Laat ik voorop stellen dat Adrian en Lesley nog steeds heel veel geven om de band en dat onze vriendschappen nog steeds heel sterk zijn. Misschien nu nog wel sterker dan voorheen, maar ze hebben helaas niet meer de ruimte om de volle energie in de band te steken. En dat is ok! Die jongens zullen dan ook altijd onderdeel blijven van Call It Off!!

Gio: Jazeker! Lesley en Adrian zijn onze buddies, en dat zal altijd zo blijven. Call It Off was voor mij altijd op pad zijn met je maten en plezier maken. Het maakte mij niets uit waar we heen gingen. Het vertrek voelde daardoor alsof de stekker zojuist uit de relatie is getrokken, zonder dat ik daar nog iets over te zeggen had. Ik neem ze natuurlijk niets kwalijk, maar ik wist even niet hoe verder te gaan. Het enige wat ik wist is dat ik Call It Off niet los kon laten.

Sergei: Call It Off is altijd een trein geweest die maar doordenderde waarbij je jezelf soms wel eens voorbij liep en eigenlijk niet stilstond bij de mooie dingen. Je kan het inderdaad vergelijken met een relatie, maar dan met meerdere personen. Het is super intens! We waren zo erg met één ding bezig dat er geen ruimte was voor persoonlijke problemen, en die werden dan ook niet besproken binnen de band. Drie jaar geleden zaten we in een situatie dat we allemaal enorm aan het worstelen waren met ons persoonlijke leven. Gio en ik waren destijds eigenlijk de enige die door wilden gaan, maar ook ik zat in een hele donkere periode, waardoor het überhaupt moeilijk was om ook maar iets voor elkaar te krijgen. Omdat Gio nog niet geïntroduceerd was als vast lid, wist ik niet hoe ik een doorstart zou moeten realiseren zonder één van de twee frontmannen. Achter de schermen hebben we dat wel geprobeerd maar we konden de juiste persoon niet vinden. Overigens waren Gio en ik ondertussen ook in een andere band gestapt, te weten Charmplay.

Na elkaar bijna 1,5  jaar niet gezien of gesproken te hebben zijn we toch weer gaan schrijven. Die farewell-show bleef maar verplaatst worden, en we hadden het gevoel dat we nog iets moesten doen. Tijdens de opnames van de EP bleek al vrij snel dat we elkaar toch wel heel erg hadden gemist en dat deze onderlinge band iets heel bijzonders is. Bovendien hadden we allemaal ook de tijd om aan ons eigen leven te werken, waardoor er weer ruimte was voor de band.

Op een dag reed ik samen met Maurice naar huis en toen werd eigenlijk al snel duidelijk dat we helemaal niet wilde stoppen en dat we door wilde gaan. Maar we merkte ook dat we daar niet allemaal hetzelfde in stonden, dus ook wij wisten tijdens de farewell-show nog niet wat we zouden gaan doen. Wat nu wel echt is veranderd, is dat iedereen veel meer betrokken is in elkaars persoonlijke leven. Ook met Lesley en Adrian praten we nu veel meer over real shit. Call It Off is de afgelopen jaren een veel hechtere familie geworden denk ik en dat is het allergrootste verschil!

Uiteindelijk hebben ze jullie de goedkeuring gegeven om een doorstart te maken met nieuwe leden. Hoe is dat gegaan? Hoe hebben jullie dat bespreekbaar gemaakt?

Sergei: Eigenlijk ging dit heel gemoedelijk en voelde dat ook niet raar. We zaten op het gegeven moment met z’n vijven om de tafel en toen spraken we onze ambities naar elkaar uit. Toen bleek dus al snel dat de één linksaf wilde en de ander rechtsaf. Adrian was eigenlijk zelf degene die voorstelde dat Gio gitaar ging spelen. Dus dat was heel fijn!

Gio: En wij hebben onderling daarna besproken wie we willen benaderen als vervangende bassist voor Lesley. Waarna vervolgens Maurice contact heeft gezocht met Timmy, die een aantal keren onze schrijfsessies kwam bijwonen. Vervolgens kwam de ‘echt date´ waar we samen een aantal songs gerepeteerd hebben. Dit voelde allemaal zo goed, dat we de knoop hebben doorgehakt… and the rest was history.

Kunnen jullie wat meer over Timmy vertellen? Waar komt hij vandaan qua bands, wat is zijn inbreng, wat is zijn favoriete kaas, lievelingskleur? Hoe hebben jullie hem benaderd?

Sergei: Jaaaa Timmy, wat een baas is dat! Timmy zat vroeger in de band bij Maurice (Vine-Yard) en heeft ook in The Young River gespeeld, die weer een aantal keren ons support act waren. Maurice, Gio, Timmy en ik hebben ook met elkaar gestudeerd dus de lijntjes waren vrij kort. Voor Call It Off was ik bezig met een andere pop-punk band en daar was Timmy ook de bassist van. Dus eigenlijk maakt dit het ook weer een soort van full circle. Verder is Timmy is een ontzettend lieve dude! Easy going, rustig van karakter en een oprechte kerel. En hij kan waanzinnig bassen! En hij is vega. Dit had zomaar een Tinder-bio kunnen zijn haha.

Gio kwam binnen op keyboards, maar als snel bleek hij een upgrade van de band te zijn. Niet alleen op keyboards, maar ook de manier waarop hij naadloos op andere instrumenten op enthousiaste wijze wist in te vallen. Het zorgde voor een hoop ademruimte en flexibiliteit in de performance. @Gio: Je was ‘de vliegende keep’, maar nu heb je een vaste taak. Vertel ons eens meer over je nieuwe rol binnen de band.

Gio: Wow thanks for the kind words! Ik ben van nature een gitarist, daar heb ik voor gestudeerd. Maar ik heb altijd interesse gehad in bands en daardoor wilde ik in de huid kunnen kruipen van bijvoorbeeld een toetsenist of drummer. Door de jaren heen heb ik andere instrumenten opgepakt, niet wetende dat dat later van pas zou komen.

Mijn rol in Call It Off is nooit vast geweest. Wij willen als band altijd groeien en verbeteren, en daar hoort flexibiliteit ook bij. Zo is mijn rol gegroeid tot wat je hebt gezien bij onze laatste show. Omdat we nu de energie van vijf man terug brengen naar vier, zal dat betekenen dat er meer gevraagd gaat worden van ons als band. Ik zal tijdens de shows veel te doen hebben, dat zal niet anders zijn als voorheen. Je kunt het zien in het voorjaar tijdens onze shows. Get siked! 

Sergei: Gio is ook wel te omschrijven als de held van Call It Off. Toen Robbert Van Caem stopte nam Tom (Destine/The Dirty Daddies/Bottles of love) het over. Maar die ging toen op wereldreis. Toen was Gio daar om ons te redden. Toetsen werd gitaar/bass/triangle/blokfluit.. noem het maar op!

Jullie hebben natuurlijk het geluk dat Call It Off al met veel grote namen opgetreden heeft en ook op grote festivals gestaan heeft. Voor de liefhebbers van pop-punk in Nederlands zijn jullie geen onbekende. Toch zal er ergens wel een gevoel hangen dat je jezelf weer even opnieuw neer moet zetten en bewijzen. Hoe ervaren jullie dit?

Sergei: Zeker, ik had het er laatst nog met Maurice over. Het voelt weer een beetje als 10 jaar terug. Je hebt toch weer met een nieuwe groep mensen te maken. Je hebt weer te maken met een andere dynamiek. Wat betreft bewijzen: ik denk dat wij de lat voor onszelf altijd ontzettend hoog hebben gelegd. Ik heb persoonlijk altijd het gevoel gehad dat ik me extra moest bewijzen, omdat mensen toch vaak verbaasd zijn dat een drummer ook liedjes schrijft. En daarbij komt ook nog eens kijken dat er toch altijd anders wordt gekeken naar pop-punk muziek. Je blijft toch dat niche bandje op elk festival naast een Anouk, Kensington of een Di-rect; de grote namen in ons landje. Door de jaren heen heb ik daar wel een wat dikkere huid in gekregen. Ik maak wat ik wil maken en gelukkig vinden wij het zelf heel vet. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is.

Gio: Ik sluit me hierbij aan. Zo blijf je dicht bij jezelf en blijft het ook geloofwaardig. Nu ik volledig lid ben, voel ik me verantwoordelijker voor de band en heb ik het gevoel dat ik mezelf extra moet bewijzen.

De laatste EP ‘Fare Well’ liet duidelijk een groei in de sound horen. Of zoals we het zelf omschreven:  “Hierin horen we een stijgende lijn terug van een band die volledig tot zichzelf gekomen is.”  De band klonk voller en volwassener, zonder in te leveren op het jeugdige enthousiasme van het vorige werk. Wat kunnen we muzikaal verwachten van het nieuwe Call It Off?

Sergei: Ik heb altijd een beetje moeite met het woord ‘’volwassener’’, maar dat komt omdat ik me van binnen nog datzelfde kind van 15 voel die op m’n skateboard naar Dookie luisterde haha. En voor mijn gevoel ook nog steeds dezelfde muziek maak als toen. Uiteraard snap ik wel wat je bedoelt. Door de jaren heen hebben we onszelf natuurlijk ook ontwikkeld en zijn we door steeds meer artiesten beïnvloed. Bewust of onbewust, denk ik dat dat ook wel te horen is in onze sound. En wat dat betreft zullen we denk ik nog meer invloeden toevoegen.

Gio: Ik denk dat doordat deze band al tien jaar bestaat er een bepaalde werkwijze is ontstaan, regeltjes en formules gecreëerd. Maar met deze line-up is een nieuwe werkwijze ontstaan en hebben we de regeltjes en formules losgelaten. We schrijven nu onbegrensd en doen waar we zin in hebben. Ik kan niet wachten om het met jullie te delen!

Sergei: De “regeltjes” zijn er denk ik toch nog steeds een beetje. Daar ontkom je denk ik niet aan. Dat zit zo in mijn systeem. Maar ik denk dat we nu allemaal meer openstaan voor nieuwe invloeden. Lesley, Maurice, Adrian en ik hebben in onze jeugd zo veel naar dezelfde bands geluisterd dat we misschien een beetje vastgeroest zaten aan wat we gewend waren.

Wat is er verder veranderd in de rolverdeling nu ten opzichte van de vorige bezetting? Hoe is bijvoorbeeld de nieuwe track ‘Letting Go’ tot stand gekomen?

Sergei: Ik denk dat we nu iets meer als groep schrijven. We leveren allemaal voice-memos aan. In overvloed! Vervolgens maken Gio en ik er dan een demootje van, dan sturen we het weer terug naar de band, dan komen we vervolgens met z’n allen samen en werken we het uit. De laatste jaren Call It Off schreef ik vooral met Adrian, en zaten we vooral samen te pielen achter een bureautje. Dus wat dat betreft voelt dit wat meer als een groepsproces. Althans zo voelt dat voor mij.

‘Letting Go’ is eigenlijk het perfecte voorbeeld.  Maurice had een rifje in z’n hoofd, ik hoorde daar weer een liedje omheen, Gio hoorde daar weer iets in en zo gaat dat over en weer. Ik weet nog dat ik in de badkamer stond, de jongens waren met iets bezig, en toen schoot er bij mij ineens een refrein binnen. Hier hoorde Maurice vervolgens weer iets in, Gio legde er akkoorden onder, Timmy deed zijn plasje er over en toen was die track er ineens.

2023 is niet alleen het jaar van de comeback van Call It Off, maar tevens het tiende jaar sinds de oprichting in 2013. Gefeliciteerd! Hoe kijk jij terug op de eerste tien jaar van de band, Sergei? Do it all again?

Sergei: Dankjewel! Het voelt voor mij alsnog als de dag van gister. Die eerste 10 jaar zijn echt voorbij gevlogen! We hebben zoveel mooie momenten beleefd waar ik toen niet bij stilstond. De mindset was altijd vooruit kijken en denken over de volgende stap. Pas gedurende COVID ging ik ineens realiseren wat we allemaal hadden gedaan, en hoe mooi het eigenlijk was. We hebben op festivals gestaan en met bands gespeeld waar ik als 15-jarig jongetje alleen maar van kon dromen. Dus wat dat betreft: Let’s do it all again! Ik zou er alleen nu meer van proberen te genieten. Ik denk dat dat ook de grootste levensles is van de afgelopen tien jaar: sta soms even stil bij de dingen die je doet en neem het allemaal even in je op.

Ik sta zelf al te popelen om weer ouderwets los te gaan op jullie show op Jera On Air. Qua genre toch wel met gemak het grootste festival in Nederland, dus het is natuurlijk een hele eer om daar te mogen staan. Wat zijn verder jullie ambities?

Sergei: Yesss! Ik verwacht stagedives van je!

Gio: Ja minstens 3x een afstand van 10 meter! Maar even serieus: ik zou niets liever doen dan met deze boys de wereld over!

Sergei: Uiteraard hebben we nog de jongensdroom om de wereld rond te toeren, maar het eerste doel is vooral om lol te hebben en om te genieten van wat we aan het doen zijn. Dan komt de rest vanzelf wel weer! We hebben Gio ooit een Azië tour beloofd. Het zou mooi zijn als we dat ooit weer zouden kunnen doen.

Gio: Precies!

Maakt Taylor Swift ook een comeback op het drumstel?

Sergei: Taylor en ik zijn ‘Forever & Always´!

De komende tijd zal Call It Off niet te missen zijn.
Check ze op één van onderstaande data!

21 april Willemeen, Arnhem
19 mei DB´s, Utrecht
20 mei MEZZ, Breda
23 juni Jera On Air, Ysselsteyn