Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

An Evening With Knives – FNR Sessions

An Evening With Knives – FNR Sessions
Guido Segers

Review Overview

An Evening With Knives
8.5
8.5

Krachtig

Diep, donker, en onmiskenbaar An Evening With Knives.

Ik heb wel een beetje te doen met An Evening With Knives. Het is oprecht één van de hardst werkende bands uit Eindhoven en de verre omgeving. Het zijn ook een stel pechvogels eerste klasse. Nou is er dan toch weer een plaat uit en het is zelfs een live exemplaar, getiteld ‘FNR Sessions’. Dat op de dag van de presentatie de zaal in kwestie (FNR staat natuurlijk voor de Effenaar) het moment mist (oeps vergeten!), en een hippe Roffa band gaat promoten is tekenend…

Maar hoezo dan pechvogels? Nou, de laatste show die ik zag van de band, was de release van ‘A Sense of Gravity’ in de Effenaar. De datum was 6 maart 2020, weet jij nog waar we was in het laatste weekend dat we elkaar nog op de schouders klopten en biertjes tegen elkaar tikten dat jaar? Klaar voor een tour, waar voorheen het al eens misging met een tour omdat de drummer zichzelf de vernieling in hielp. Sowieso gaan Marco Gelissen (gitaar/zang) en Peer van Grunsven (bas) door drummers heen alsof ze Spinal Tap zijn… Jarno van Osch is de huidige en ik hoop oprecht dat het trio geen rare attributen of pyro gaan gebruiken op het podium.

Dus, FNR Sessions, live versies van werk tot nu toe. We kunnen er track voor track doorheen gaan, maar het is mooier om te zeggen wat je dan krijgt. De band is gegroeid, veranderd, minder Bon Jovi gaan luisteren misschien, en pakt met deze plaat naar mijn idee die jaren tegenslag samen en doet een soort ‘relaunch’ van hun geluid. Dit is An Evening With Knives tot nu toe, op z’n best tot nu toe, met de live sound die altijd net wat meer schwung heeft. Dat meen ik bij deze band echt, want live is er meer ruimte in de muziek, het ademt meer en neemt z’n eigen tijd. Dat hoor je eigenlijk meteen op ‘Come Undone’, wat speelt met z’n eigen repetitie en thematiek. Of ‘Endless Night’, wat je net wat harder om de oren slaat dan het op plaat doet.

‘Levitate’ gaat ook dieper. Dieper in de groove, dieper in die crushing stop-go momenten, en ook donkerder dan weleer. Dat vind ik ook wel heel vet aan het geluid van An Evening With Knives anno 2023. Marco klinkt ook rauwer, alsof hij aan het zingen is met kiezels in z’n mond (oude redenarentruuk van Demosthenes, maar ik bedoel vooral dat het ‘gravelly’ klinkt). Het is gewoon heel vet, en je zou denken dat na reviews van ‘Serrated’, ‘A Sense of Gravity’ en een hele reeks interviews en live reviews ik niet meer te zeggen had over deze band. Maar niets is minder waar, I guess….

Niet te vergeten dat de hele show ook op video is vastgelegd en je de link bij het album krijgt om ook alle beelden die erbij horen te bekijken. Wil je weten hoe dat er uitziet, dan kun je hier (of hieronder) de opname van de track ‘Levitate’ al als voorproefje bekijken.

Wil je meer weten over de tot standkoning en het hele proces van FNR. Lees dan ons interview met An Evening With Knives hier.