Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 juli 2024

Scroll to top

Top

Metalcore pioniers Unearth en tourgenoten zetten knoeperharde shows neer in Dynamo

Metalcore pioniers Unearth en tourgenoten zetten knoeperharde shows neer in Dynamo
Jochem van der Steen

Tegenwoordig heb je gewoon een dikke tourpackage nodig als band om voldoende volk te trekken om je tourbus te kunnen betalen. Zo staan er vanavond maar liefst vijf bands van uiteenlopende genres, maar allemaal knoeperhard, op het podium van Dynamo onder de noemer ‘Hell On Earth’. Helaas blijkt de woensdagavond niet aantrekkelijk genoeg om de zaal vol te krijgen.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Gerrit Smalbrugge

Ik heb het te doen met Turbid North die het maar met een man of vijftien publiek moeten doen. Zie dan maar eens enthousiast te spelen. Gelukkig spelen ze death/doom met wat sludge en groove metal invloeden in het straatje van Pantera, dus het mag wat ingetogen en zonder glimlach worden gebracht.

Bij Leach is het een klein beetje drukker. De mix van death en thrash met metalcore maakt vooral indruk wanneer Marcus Wikander zijn vocalen weet te combineren met vingervlug thrashy gitaarspel. Respect! Het is een genot om de heren te zien headbangen tijdens hun muzikale virtuositeit.

De derde band, Year Of The Knife, weet me werkelijk van de sokken te blazen. Dit is lompe hardcore in het straatje van momenteel populaire bands met een vrouw achter de microfoon als Scowl, GEL en Capra. Madison Watkins stuitert het podium rond en laat een partij agressieve vocalen horen waar je bang van wordt. Ondersteund door verpletterende, zware hardcore en metalcore riffs zetten ze een optreden neer wat me bijna doet schreeuwen van genot. De weg naar de merch tafel wordt dan ook meteen na de show gemaakt.

Misery Index is niet bang hun kruit te verschieten door te starten met hun meest populaire nummer, ‘New Salem’. Het maakt de, intussen gelukkig beter gevulde, zaal in ieder geval meteen wakker. Al gauw ontstaat dan ook de eerste moshpit van de avond.  Er wordt daarna geput uit de volledige discografie van de band met nummers als ‘The Choir Invisible’, ‘The Great Depression’ en ‘The Carrion Call’. De dikke death metal riffs worden naadloos strak gespeeld en het afwisselen van vocalen door bassist Jason Netherton en gitarist Mark Kloeppel zorgen voor een fijne dynamiek.

Metalcore pioniers Unearth sluiten de avond af. Zoals Misery Index heeft deze band een knappe setlist samengesteld waarbij naast het nieuwe werk als ‘The Wretched; The Ruinous’ ook  de klassiekers voorbij komen. Zowel de lompere hardcore riffs als de meer uitgesponnen thrashy riffs komen prima uit de verf. Vocalist Trevor Phipps lijkt iets heser dan normaal vanavond, maar dat weet hij perfect te compenseren met zijn ervaren podium presentatie waarmee hij moeiteloos het publiek weet te inspireren tot opgestoken vuisten en een circle pit. Zonder twijfel wel een optreden waarin deze band laat zien nog steeds kampioenen te zijn in hun genre.