Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Prognosis 2023 in Effenaar blinkt uit in kwaliteit en diversiteit

Prognosis 2023 in Effenaar blinkt uit in kwaliteit en diversiteit
Sebastiaan Quekel

De wervelende anti-Poetin speech van iamthemorning, de verpulverende olifantenmars van Hippotraktor, de spierballenmetal van Obsidious en natuurlijk die echte, pure emotie van zowel Soen als Riverside: het Eindhovense festival Prognosis stond afgelopen weekend bol van de hoogtepunten en kleurt soms ook duidelijk buiten de echte prog-hokjes. Een editie om in te lijsten, met vooral een ijzersterke zaterdag.

Prognosis Festival is altijd al een festival van de statements geweest. Dat zien we dit jaar opnieuw. Meteen bij de ingang prijkt er een grote regenboogvlag op de schermen van de Effenaar. Dit als reactie op de regenboogvlag van COC Eindhoven die vorige week werd weggerukt door een groep van twintig personen. Daar vonden wij bij Eindhoven Rockcity ook wat van afgelopen weekend. Het mag duidelijk zijn: voor haat is geen plek op Prognosis. Iedereen mag hier zichzelf zijn en iedereen moet elkaar in zijn of haar waarde laten, ongeacht je afkomst, je seksuele voorkeur of je geloof.

Tekst: Sebastiaan Quekel | Foto’s: Paul Verhagen, Lot Grips & Bente Sijbers

Dat gevoel van verbondenheid en samenhorigheid loopt als een rode draad door het tweedaagse festival in Eindhoven. De sfeer op Prognosis is zoals vanouds gemoedelijk, gezellig en gewoon fijn. Wil je rustig aan een tafeltje onder het genot van een speciaalbier naar een band luisteren, dat kan. Wil je een moshpit beginnen zonder dat je een boze blik naar je geworpen krijgt, dat kan. Wil je een band liever overslaan en gewoon even ‘chillen’ aan de bar of in het restaurant, dat kan. Niemand die het je kwalijk neemt.

Prognosis festival zaterdag

Net zoals de twee vorige edities is het programma verspreid over de twee podia die de Effenaar rijk is. Het festival is dit jaar niet geweldig verkocht, dus er is overal genoeg ruimte om een mooi plekje te bemachtigen. Dat het niet storm loopt met de kaartverkoop is enigszins verrassend, want met Riverside en Soen heeft de organisatie twee toppers uit de bovenste regionen van de progmuziek te pakken. Mogelijk speelt het dit jaar mee dat het programma in de breedte iets minder sterk is dan voorgaande jaren. Of misschien is Zeal and Ardor – hoe fantastisch goed ze ook zijn – als headliner een iets te vreemde eend in de bijt. Prognosis blijft immers een progfeestje pur sang.

Vanuit dat perspectief gezien komt het optreden van Obsidious ook als een redelijke verrassing. Ja, de band is extreem virtuoos, soleert er lustig op los en is op momenten zo snel dat het amper meer is bij te houden. Maar echt prog kun je het niet noemen. Het neigt meer naar techdeath, op steroïden. Obsidious neemt amper gas terug en blijft de enkele honderden aanwezigen overrompelen met hoekige riffs, stuwende drums en Parkway Drive-achtig gebrul.

Obsidious  is de spirituele opvolger van de deathmetalband Obscura en bestaat uit bastovenaar Linus Klausenitzer, begenadigd gitarist Rafael Trujillo (met in de Effenaar een opvallend klein gitaartje) en drummer Sebastian Lanser. Voormalig Juggernaut-zanger Javi Perera staat achter de microfoon, en wisselt donkere grunts af met emotionele clean zang. Het zijn een stel knappe muzikanten bij elkaar; ze zijn amper op een fout te betrappen. Perera vliegt hier en daar weleens uit de bocht als hij overslaat op clean zang, maar storend wordt het nooit. Zo laat Obsidious ondanks het vroege tijdstip (14.00u!) zijn visitekaartje achter. En dat met slechts één album!

Een band die ook pas net is begonnen, maar toch van Prognosis de kans krijgt om te laten zien wat het kan, is het Vlaamse Hippotraktor. Een riskante zet, zou je zeggen, maar met muzikanten van bands als Psychonaut, Before He Shot Her en L’itch weet je dat het muzikale talent van deze nieuwe groep buiten kijf staat. En ja: Hippotraktor banjert in het uurtje dat ze hebben als een kudde olifanten door de Effenaar. Wat een overweldigende muziek maken deze Belgen. Snoeihard, meedogenloos, maar ook technisch heel slim en vakkundig. Zeg maar hardcore sludgemetal, met daaroverheen een techisch progressief rocksausje.

Hipptraktor @ Prognosis

De opstelling van Hippotraktor is eigenlijk al perfect. Brulboei Stefan De Graef staat met zijn lichaam schuin gepositioneerd en kijkt daardoor niet in de zaal, maar recht de coulissen in. Hij wuift met zijn armen alsof hij met zijn oerschreeuw een oceaan in tweeën kan splijten. De man legt zijn volledige ziel en zaligheid in de muziek en die energie slaat over op de kleine zaal, die kolkt van vreugde. Hippotraktor speelt het eerste album compleet en pas als je het live hoort weet je pas hoe steengoed deze plaat wel niet is. Het lijkt bij vlagen erg op Psychonaut, en het is ook minstens zo goed. Zonder meer een van de hoogtepunten van dit weekend.

Het Russische iamthemorning draait al veel langer mee, maar is door de coronacrisis bij veel mensen in vergetelheid geraakt. Zangeres Marjana Semkina stipt het meteen aan: dit is voor haar het eerste concert sinds december 2019, drie-en-een-half jaar geleden dus! ,,We zijn zo ongelofelijk dankbaar om weer op een podium te staan”, zegt Semkina. Het is moeilijk om niet van haar te houden. Ze ziet eruit als een Disneyprinses, met haar beeldige zwarte jurk, mierzoete lach en natuurlijk met die prachtige engelenstem.

Er valt echter niet met haar te sollen. ,,Wij komen uit Rusland en ik weet dat heel veel Russen er ook zo over denken. Maar wat ik wil zeggen is: fuck Poetin!” Iamthemorning laat er geen misverstand over bestaan: deze band staat als een blok achter Oekraïne. In deze onzekere tijden is het gewaagd en dapper om je als band uit te spreken tegen een moordlustige dictator. Iamthemorning scoort alleen al daarmee pluspunten op Prognosis.

Natuurlijk is het ook de muziek waarmee Iamthemorning een onuitwisbare indruk achterlaat. Het is klein, breekbaar, somber en muzikaal mistroostig. Semkina zingt klein en fragiel, alsof ze op elk moment in huilen kan uitbarsten. De bindende factor is het indrukwekkende pianospel van Gleb Kolyadin, die de nummers van een mooie warme gloed voorziet. Tussen al het gitaargeweld komt het optreden van Iamthemorning eigenlijk dus als geroepen.

Weer van een hele andere orde, is pg.lost. Een instrumentale, postrockband uit Zweden die als missie heeft om de luisteraar mee te nemen op een avontuurlijke reis. In de kleine zaal lost pg.lost alle verwachtingen in. De muziek spreekt ondanks het gebrek aan tekst tot de verbeelding, alsof ieder nummer ook daadwerkelijk een verhaal vertelt. Het rauwe, avontuurlijke geluid contrasteert fantastisch met de meer ingetogen, akoestische stukken. Je wordt als het ware helemaal meegezogen, deels met dank aan de functionele, blauwe lichtshow die perfect past bij het dromerige plaatje wat pg.lost in je hoofd schildert. Een band die absoluut een groter podium verdient.

Een artiest die al zonder meer zijn sporen heeft verdiend, is Einar Solberg. De zanger is geen onbekende op het festival. Hij stond er al eerder met zijn band Leprous, waarmee hij zelfs een speciaal optreden gaf door een klassiek album van voor tot eind helemaal te spelen. Nu mag Solberg het op eigen kracht doen. Althans, natuurlijk krijgt hij een beetje hulp, en niet van de minste namen: Keli Guðjónsson (Agent Fresco) op drums, Tor Egil Kreken op bas, Raphael Weinroth-Browne (Leprous touring-lid) op cello en Chris Baum (Bent Knee) op viool.

Einar Solberg @ Prognosis 2023

In een krap uur geeft Solberg een voorproefje van zijn in juni te verschijnen album. Het is altijd een gok om je hele optreden in dienst te stellen van een plaat die nog niet is verschenen, maar Solberg stijgt op Prognosis zowaar boven zichzelf uit. De muziek is avontuurlijk, speels en verrassend. Net zoals met Leprous schuwt hij niet om andere genres op te zoeken, zoals jazz, soul en zelfs bigband. Onbetwist hoogtepunt is de uitvoering van de recent verschenen single Over the Top. Langzaam opbouwend naar een heerlijke finale waarin Solberg met die fenomenale engelenstem alles en iedereen overrompelt. Wat een artiest!

Niet veel later is het aan Soen om zijn status al subheadliner waar te maken. Op de eerste editie van Prognosis stonden ze nog in de kleine (uitpuilende) zaal, nu mogen ze het op het grote podium proberen. En ja, wat heeft deze band toch enorme stappen gezet in de afgelopen jaren. Hun muzikale kwaliteit stond natuurlijk buiten kijf, hoe wil je het anders hebben met Martin Lopez (ex-Opeth) als drummer en componist. Maar wat nu vooral opvalt is dat Soen een echte band is geworden die het podium én het publiek opvreet.

SOEN @ Prognosis 2023

Zanger Joel Ekelof, voorheen de meest ongemakkelijke frontman van de prog, is uitgegroeid tot een podiumbeest. Zijn stem was al natuurlijk één uit duizenden, maar op Prognosis oogt hij alsof hij de wereld gaat veroveren. ,,Fire up your guns!”, bezingt hij met gebalde vuist in de ultieme metalknaller Antagonist. ,,Gather around”, fluistert hij even later in de prachtige ballad Lotus. Of hij nu hard of klein zingt: Ekelof pakt Prognosis helemaal in en zorgt eigenhandig voor een van de beste shows die we van Soen hebben gezien. Wat een geluk dat ze morgen weer terugkomen.

Door de weergaloze show van Soen wacht Zeal & Ardor als headliner van de eerste dag een nog zwaardere klus. Maar gelukkig worden de hoge verwachtingen ruimschoots waargemaakt. De groep rondom meesterbrein Manuel Gagneux heeft al de nodige ervaring opgedaan op Lowlands, Best Kept Secret en Roadburn, en het is goed om te zien dat ze die fantastische shows op Prognosis Festival even dunnetjes komen overdoen.

Zeal & Ardor @ Prognosis 2023

Zo simpel als Zeal & Ardor het doet lijken, is de band absoluut niet. Sterker nog: er is geen band ter wereld die zo klinkt als deze Zwitsers. Want zeg nou zelf: black metal met Afro-Amerikaanse roots en blues vermengen? Dat klinkt toch voor geen meter? Zeal & Ardor bewijst het tegendeel en laat de bezoekers met de superaanstekelijke en verslavende nummers zowel heupdansen als moshen. Grote kracht zijn de twee achtergrondzangers naast Gagneux die de nummers van heerlijke gospel voorzien. Gagneux levert zelf ijzingwekkende screams die keer op keer bij de luisteraars als een sloopkogel binnenkomen. Het was even afwachten, maar deze vreemde eend in de bijt blijkt een gouden zet geweest van Prognosis.

Prognosis festival zondag

De tweede dag van Prognosis legt het in de breedte duidelijk af ten opzichte van zaterdag. Met Enma, Fixation, Rosalie Cunningham en Lizzard heeft Prognosis in de middag – eerlijk is eerlijk – niet bijster veel te bieden. Een leerpunt voor volgend jaar om het programma beter te doseren over twee dagen. De eerste dag was nogmaals geweldig waarin de hoogtepunten letterlijk aan elkaar werden geregen, maar daardoor zit je nu wel met een tweede dag die beslist minder is.

(tekst loopt door onder foto’s)

Fixation @ Prognosis

Lizzard @ Prognosis

Pas vanaf het optreden van Soen wordt de zondag interessant. De band staat opnieuw op het grote podium. Nu met een speciale set waarin ze kiezen voor ingetogen herbewerkingen van eerder uitgebracht werk, aangevuld met een nieuwe track (Trials) en de cover Snuff van Slipknot. De elektrische gitaar maakt grotendeels plaats voor de akoestische gitaar en voor strijkers en violen. Sfeervol gedaan, met veel mooie details in het geluid. Sommige uitvoeringen zijn zelfs nog beter dan het origineel, zoals Jinn en River, met hier ook een absolute hoofdrol voor zanger Joel Ekelöf, wederom uitstekend bij stem.

Met nog een jetlag in de benen is het aan Riverside om Prognosis af te sluiten. De band, met afstand de beste band van Polen, is net terug van een tour door Amerika om hun nieuwste album ID.Entity te promoten. Van enige vermoeidheid is allerminst sprake, want de band rondom muzikaal meesterbrein Mariusz Duda verkeert werkelijk in bloedvorm. In alle opzichten is Riverside de gedroomde headliner van Prognosis. Dit is gewoon prog van de bovenste plank, en zoals prog hoort te klinken: gedurfd, avontuurlijk, spannend, divers en gewoon spectaculair. “Dankjewel voor het volhouden vandaag”, geeft Duda de overgebleven bezoekers mee.

Riverside @ Prognosis 2023 Paul Verhagen Photography-202780

En hun doorzettingsvermogen wordt beloond. Riverside rijgt hoogtepunt na hoogtepunt aan elkaar. Opener Addicted is al meteen schot in de roos en vat de klasse van Riverside in een paar minuten samen. Moeiteloos schakelt de band van pure prog naar jazz, metal, avant-garde en ga zo maar door. Zanger Duda overtuigt niet alleen met die karakteristieke stem, maar vooral met zijn weergaloze en unieke baslijnen. Zijn gevoel voor timing en subtiliteit is werkelijk buitenaards. We durven zelfs wel te stellen dat er geen betere bassist op Prognosis is geweest.

Voor Prognosis heeft Riverside een fantastische lichtshow in petto. Achter de band staan 8 enorme koplampen die op de maat van de muziek knipperen, flikkeren en kleur geven. Soms krijg je het gevoel alsof er een vrachtwagen in een rotvaart op je af komt. Beangstigend wordt het gelukkig niet, want de muziek van Riverside heeft continu een euforische lading. De slotminuten van het lang uitgesponnen The Place Where I Belong klinken als Genesis op zijn best. De galmende toetsen van Michał Łapaj en de huilende gitaar van Jacek Melnicki vormen samen zo’n prachtig geheel dat je er alleen maar met open mond naar kunt kijken.

Zo groots als Riverside begint, zo klein eindigt het met de onweerstaanbare mooie ballad Conceiving You. Een grappig bedoeld ‘fluisterspelletje’ valt op het einde door het water door een stel dronken figuren die er luidkeels doorheen moeten schreeuwen, maar dat mocht uiteindelijk de pret niet drukken. Riverside kwam, zag en overwon en bewees zich als de ultieme headliner. Een geweldige afsluiter van een meer dan geweldig weekend.

Riverside @ Prognosis 2023

 

Prognosis festival zaterdag… meer foto’s

                                  

 

 

 

Prognosis festival zondag… meer foto’s

 

Enma @ Prognosis 2023

Rosalie Cunningham @ Prognosis 2023

O.R.K. @ Prognosis 2023

Lizzard @ Prognosis 2023

Voivod @ Prognosis 2023

Astronoid @ Prognosis 2023

Crowd & Vibe @ Prognosis 2023