Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 30 november 2023

Scroll to top

Top

Bridge Festival: Jimmy Diamond, Voltage & The Leif de Leeuw Band @ Wilheminaplein

Bridge Festival: Jimmy Diamond, Voltage & The Leif de Leeuw Band @ Wilheminaplein
Theo Miggelbrink

Op vrijdag toog ik naar het Café Wilhelmina om als ramptoerist het “zwevende” hoofd van Anton Goudsmit te kunnen bewonderen. Vandaag zal het Wilheminaplein wederom de ultieme lokatie voor ramptoeristen blijken te zijn. Maar daarvan is nog niemand zich, aan het begin van de middag op deze stralende lentedag, bewust. Het is er in ieder geval goed toeven in het zonnetje en met een biertje bij de hand. En het zal niet verbazen dat op het gewezen “bluesplein” vandaag vooral roots georiënteerde bands staan.

Tekst: Theo Miggelbrink | Foto’s Willem Wouterse 

Nick Dittmeijer & The Sawdusters mis ik (in tegenstelling tot Willem) helaas omdat na een gezellige vrijdagavond ik vandaag toch wat trager op gang kom. Jammer eigenlijk, want op Misytiefields 2018 klonk die band nog bijzonder lekker. “Finger lickin’ good”, noemde ik de band destijds.

Maar we zijn rond drieën ruim op tijd voor Jimmy Diamond. Als “americana-indie-rootsrock”, worden ze omschreven op de Bridge-website. En daar valt weinig op af te dingen. Het is alsof je de Jayhawks anno 1990 het op sterven na dode americana-genre weer nieuw leven in ziet blazen. Alleen dan zonder de gloedvolle dubbele vocalen van Mark Olson en Gary Louris. Overigens is dat geen ramp. Want zanger Jim Zwinselman’s stembanden zijn meer op Neil Young-leest geschoeid. En da’s nooit een straf. Helaas voor de band is het nog niet al te druk op het Wilhelminaplein. En da’s jammer. Aan het weer kan het niet liggen en aan Jimmy Diamond’s muziek evenmin. Bovendien staan er met Voltage en The Leif de Leeuw Band nog een paar fijne acts op het programma.

Dat het niet aan het weer of het programma ligt blijkt als klokslag kwart voor vijf De zwaarbebaarde “grobbebol” Dave Vermeulen aantreedt met zijn Voltage. Ongetwijfeld speelt zijn The Voice Of Holland-roem daarbij een rol. Maar met een heerlijk heavy set en zijn fijne rauwe strot, waarbij niet gekeken wordt op een strekkende meter slidegitaar meer of minder, bewijzen Dave & Co. ook dat ze terecht publiekstrekkers zijn.

Het blijft gezellig druk bij The Leif de Leeuw Band. Dus welke van de twee bands dè publiekstrekker is blijft de vraag, maar Voltage en The Leif de Leeuw Band zijn muzikaal aan elkaar gewaagd. Al heeft The Leif de Leeuw Band (ondanks de stevige bezetting op drums, met maar liefst twee drummers) een sound die iets meer laidback is. Dat staat het pure spelplezier niet in de weg. Als je de brede grijns op de hoofden van Leif de Leeuw en Sem Jansen ziet, dan geloof je dat ze The Allman Brothers Band’s-gitaarlicks hoogstpersoonlijk uitgevonden hebben.

Maar het is ze vergeven. Want van zoveel blijdschap word je ook als toeschouwer intens gelukkig. En dat zanger Sem tegewoordig gelukkig is kunt u teruglezen in deze review van Eindhoven Rockcity’s Nadia. Maar of het het aan het gloedvolle optreden ligt, of dat het gewoon domme pech is dat de vlam nogal letterlijk in de pan slaat tijdens het optreden, weet ik niet. Wat  ik wel weet is dat na de fijne optredens deze middag het programma voor de rest van de avond in en om het Wilhelminaplein afgelast wordt vanwege brand en da’s nogal en domper. Gelukkig valt er in de rest van de stad nog steeds veel moois te zien.

Al onze Bridge Festival artikelen vind je hier.