Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

TankZilla – TankZilla

TankZilla – TankZilla
Jochem van der Steen

Review Overview

Score
9
9

Rating

AOTY materiaal, wonnie?

Vocalist/gitarist Peter van Elderen kent elke bezoeker van deze site natuurlijk als frontman van Rockcity boegbeeld Peter Pan Speedrock en tegenwoordig ook als bassist van Fire Horse. Samen met voormalig Wolfskop drummer Marcin Hurkmans begon hij vijf jaar geleden wat te jammen met TankZilla als resultaat. De heren hebben er al wat mooie live shows op zitten met als hoogtepunten de presentatie van hun eerste 7 inch op Roadburn en het openen van Dynamo Metalfest in 2022.

In aanloop naar deze plaat maakte we al een babbel met Peter en vorige week zagen we ze nog live excelleren in The Jack. Nu is er dan hun eerste volledige album dat uitkomt bij het vermaarde stoner/psych label Heavy Psych Sounds Records. Bestellen doe je hier.

Dat zal je doen vermoeden dat we het hier wellicht met een dromerige stoner plaat te doen hebben. Zo eentje om lekker bij weg te spacen met een pretsigaret. Als je dat van plan bent kom je redelijk bedrogen uit. Dit is namelijk zonder meer een echte rock ‘n’ roll plaat. Vuig, snel compromisloos. En het staat bol van riffs, riffs en nog eens riffs. De kracht van de eenvoud maakt dit zo’n toffe plaat. Zonder bas en met maar één gitaar doen de nummers precies wat ze moeten doen. Rocken like a motherfucker of Eindhovenaar. Als een straatvechter grijpen de riffs gelijk naar je keel.

Zo is er de Texas boogie vibe van ‘Lucifer’. De moddervette, bluesy swagger van ‘Crossroad’. Het snellere ‘Wrong Place’ dat niet had misstaan op een Peter Pan Speedrock album. ‘Soulsurfer’ dat vol zit met groove. ‘Down Below’ flirt iets meer stoner rock. ‘Brother From Another Mother’ bouwt lekker langzaam op om uit te monden in een hypnotiserende, herhalende groove. Hier wordt ook de veelzijdigheid van Peter’s stem mooi geëtaleerd.

Op ‘Wolfpack’ pakt Marcin even zijn momentje met superstrak drumwerk. Het wat stroperige ‘Pluck The Rooster’ had zomaar op de soundtrack van Sons of Anarchy kunnen staan. ‘Mutant Freak’ klinkt lekker zompig tot we verrast worden door wat electro invloeden. ‘Diggin’ 4 Gold’ pakt de draad gelukkig gelijk weer lekker op. Met de lekkere ‘’whoo-whoo’’ in het refreintje is dit een mooi meezingertje live. ‘Hard Way’ is een mooie, motiverende oppepper die het goed kan doen bij je dagelijke fitness routine of om je gewoon zover te krijgen naar je saaie job te gaan.

Deze plaat maakt dikke kans de favoriete Eindhovense plaat van het jaar te worden, hell, misschien wel gewoon mijn Album Of The Year. Verplichte kost eigenlijk voor elke Eindhoven Rockcity fan.