Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juni 2024

Scroll to top

Top

Starscream: hardrock, aubergines en autobots

Starscream: hardrock, aubergines en autobots
Guido Segers

Zaterdag 24 juni gaat Starscream hun EP launch doen in Popei. Een set ervaren muzikanten blijkt, maar wij wisten nog niet veel over dit hardrock trio met een opvallende Transformer naam. We vonden het daarom een goed idee om voorafgaand aan deze show eens kennis te maken met Starscream.

De Eindhovense band was zo vrij om als collectief een aantal vragen te beantwoorden, dus voor jou ook de kans om meer te weten te komen over deze band. Zo ontdek je onder andere wat de oorsprong is van de naam en het heeft misschien wat met de Transformers te maken. Lees snel verder!

Starscream!

Wie is Starscream? Wat is jullie muzikale achtergrond?

Tim van den Eijnden; lead vocals en gitaar
Met 10 jaar gestart met klassiek gitaar. Daarna pakte hij de elektrische gitaar en zang op – zang vooral omdat niemand wilde zingen. Hij begon aan serieuzere tributebands, gitaarles geven en sessie/combowerk rond mijn 18e. Na een avontuur in Tornado heeft hij besloten om zelf muziek te schrijven. Op dit moment voelt hij zich helemaal op zijn plek bij Starscream.

Cyriel Stevens: Drums en backings
Kreeg met zijn 5 jaar z’n eerste drumkitje, maar daarvoor mepte hij al op de wastonnen. Begonnen bij de lokale drumband, Daarna volgde al snel de (rock)bands. Muziek betekend veel in zijn leven, hij is er dan ook vaak mee beizg. Voornamelijk in bands gespeeld met eigen werk.. en daarnaast wat verschillende tribute en cover projectjes. Starscream is ook ontstaan uit een dergelijk experiment en begint nu echt een serieuze band te worden.

Ruben Heijnsbroek: Bass gitaar en backings
Is begonnen met bassen nadat hij zijn grote voorbeeld Monsieur Paul (Triggerfinger) zag spelen. Daarna de opleiding tot uitvoerend muzikant bij Rock City Institute afgerond. Natuurlijk in deze tijd ook verschillende bands en projecten gehad en heeft toen ook live ervaring bij radio stations opgedaan (denk aan 3FM en Studio Brussel). Als muziekbegeleider voor jongeren met autisme en als docent (bas)gitaar bij het Muziekhuis Maarheeze gaat er tegenwoordig geen dag voorbij dat Ruben níet aan een basgitaar plukt. Hij ziet eruit alsof hij alleen lekkere, stevige hardrock speelt, maar hij heeft ook een gevoelige kant.

Hoe is de band ontstaan en wat is jullie inspiratie?

Tim en Cyriel spelen al heel lang samen (denk 10+ jaar). Ze hebben samen in andere formaties gespeeld maar dat was het allemaal net niet. Avontuurlijke andere projecten kwamen ten einde. Tijdens een kranige kroegavond vonden we het allebei keisunt dat we op dat moment geen eigen werk maakten/speelden. We besloten om wat te jammen … en dat is daarna uitgegroeid tot Starscream. We hebben wat tegenslagen gehad met de juiste bassist te vinden (lastig volk en alles), maar met Ruben als bassist is het nu echt een hechte groep waarmee we iets heel moois neerzetten. Onze inspiratie krijgen we van hardrock(/metal?!) spelen wat grooved/shuffeled, machtige en melodische riffs heeft. Iets waar we zelf een dikke aubergine van krijgen, zeg maar.  

Wat kunnen jullie vertellen over het creatieve proces voor jullie EP ‘Shatter the Sky’? Hoe gaat Starscream te werk?

Het wisselt hoe nummers tot stand komen. Bij de songs die op de EP staan begon het meestal met toffe riffs op Tim zijn gitaar (refrein en couplet).. daarbij komen dan vrij snel ideeen voor een zanglijn (uiteindelijke tekst volgt late). Dit nemen we tijdens een repetitie door en komen de drumpartij en een bass erbij… Soms komt Cyriel met een drumgroove en pakken we dit als basis waar Tim een lekkere gitaar riff overheen legt. Daarmee creëren we een sfeer met een bepaald gevoel/emotie voor een nummer en van daaruit proberen we een nummer dynamisch te laten groeien wat het uiteindelijk tot een echte song met een kop en een staart en alles erop en eraan. Aangezien Ruben wat later erbij is gekomen heeft de nr’s op de EP wel ingespeeld maar heeft hij in het schrijven van de nrs nog niet zijn volledige alles kunnen geven. De huidige EP hebben we volledig zelf opgenomen en afgemixed, alleen het masteren is gedaan door het label Rock Company waar we ons bij hebben aangesloten. Het zelf opnemen en mixen was dan ook een deel van het creatieve process… dit aangezien het je de kans geeft arrangementen nog beter te analyseren. Daarin zijn we nog wat nieuw maar toch wel heel trots op het uiteindelijke resultaat.

Wat is het verhaal wat je wil vertellen met deze plaat?

Onze EP geeft denken wij een mooi beeld van de diversiteit maar ook de eigenheid van Starscream. Natuurlijk hebben we een enorm dikke knipoog naar de hardrock van de jaren 70/80. Daarnaast hebben we een eigen sound en we willen met deze EP een impressie geven wat van wie we zijn en waar we voor staan. We hebben bewust nog niet gekozen voor een thema of verhaal in dit stadium. Dit bewaren we voor toekomstige album(s) die we nog hopen te gaan uitbrengen.

Jullie staan al langer op het podium, wat maakt jullie nou echt een band die je live moet zien? 

Wzijn een echte live band. Daar komen we het meest tot ons recht. We gaan er altijd vol voor en proberen ons publiek hierin mee te nemen door ons enthousiasme en onze gezamelijke drive om on stage onze eigen nummers ten gehoren te brengen. Het blijft natuurlijk een uitdaging met eigen muziek om mensen te overtuigen van de songs en we merken door feedback bij onze shows dat we hier goed in slagen. We zijn een band die houdt van dynamiek en een organische opbouw bij bridgjes/outro’s etc. Natuurlijk zit hier altijd wel een vast thema in maar als we in onze vibe zitten dan geeft dit soms machtig mooie verassingen die je zonder ons live te zien zal missen.

Tijdens onze aankomende EP release gaan we extra uitpakken. Met zowel licht als geluid. Zo krijgen we bijvoorbeeld een one off lightshow die helemaal op de nr’s is aangepast. Dit is voor ons ook een eerste keer dus superspannend hoe dit gaat uitpakken! Het geluid word gedaan door een geluidsman die onze nummers door en door kent (onze vorige bassist) dus ook hierbij geldt dat dit alleen maar in ons voordeel kan werken. Daarnaast hebben we nog een special guest die bij ons een nummer mee zal komen spelen! Wie dit is houden we nog even geheim en zul je gaan zien tijdens de show. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit alles echt veel toe gaat voegen. Kortom, gewoon komen kijken!

Wat zou nou de ideale band zijn om het podium mee te delen voor jullie (en waarom)?

Pffff. Goeie vraag.. Guus Meeuwis of Helmut Lotti tijdens het coveren van Iron Maiden? Geintje natuurlijk.. We spelen ons eerst volgende show na onze ep release in de Jack met Raven, die staan op dit moment op de cover van aardschok. Super vet om meer van dergelijke voorprogramma’s te kunnen mogen gaan doen. Echte specifieke bands is wel lastig.. maar alle wat grotere bands in ons genre lijkt ons geweldig. Denk dan aan bands als Extreme/Winery Dogs etc.. dat zou natuurlijk enorm vet zijn!

Wat zijn de toekomstplannen van Starscream?

Het doel van de EP is om deze onder andere te gaan gebruiken om meer/grotere/leukere shows te kunnen gaan doen. Naast deze shows zijn we nu alweer bezig met nieuwe songs te maken voor ons eerste full length album release. Hierbij willen we natuurlijk weer een stapje beter/vetter/groter klinken. Het gaat ons er vooral om de uitdaging met onszelf aan te aan en elke keer weer iets moois neer te zetten waar we op dat moment trots op zijn. Een eigen product waar veel tijd en energie in gaat zitten maar waarmee langzaam aan ook gaan groeien naar festivals en mooie voorprogramma’s.

Wie zijn jullie favoriete transformers? 

Tim: Hot Rod, de held van de film uit 1986. (Door de soundtrack is mijn liefde voor hardrock/metal ontstaan)

Ruben: Grimlock, want wie wil er nou niet in een Tyrannosaurus Rex kunnen transformeren..

Cyriel: Bumblebee, altijd klaar om een helpende hand te verlenen.. ook al issie een ouwe volkswagen beetle

24 juni dus in Popei voor de releaseshow. Meer info hier.
28 juli, samen met Raven in The Jack. Meer info hier