Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Woody & Paul are back: terug naar de basis

Woody & Paul are back: terug naar de basis
Guido Segers

Terug van weggeweest! Woody & Paul dropten dit weekend een nieuwe single en videoclip. ‘Everything I wanted to be’, een tribute aan een stad die bekend staat als de stad van niet lullen, maar poetsen. Dat van het duo, dat zoveel mensen omverblies met hun plaat ‘Heroes & Zeroes’ uit 2011. Daarna werd het stiller rondom Woody & Paul en er kwam zelfs een punt achter het verhaal. Maar nu zijn ze er weer en dat is goed nieuws.

Woody & Paul

In een zomers zonnetje sprak ik met Woody over het verleden, het heden en de toekomst van het duo, wiens fameuze ‘Heroes & Zeroes’ toch echt een van mijn weinige platen is die ik kapot gedraaid heb. Helemaal goed, dus blij toe dat ze de gitaren weer oppakken en samen op de bank ploffen om prachtige liedjes te maken

Kwijt

“Waarom zijn we toen gestopt? Goede vraag eigenlijk… Ik denk dat we op het einde in een identiteitscrisis kwamen. In die tijd was er een trend van hardere garagerock en psych bands en we lieten ons daar een beetje in meeslepen. Dat leek in eerste instantie aan te sluiten bij onze grunge achtergrond, maar uiteindelijk paste het niet,” legt Woody uit. Het contact tussen de twee is niet meteen verbroken, er was een poging tot een doorstart. Die kwam nooit echt van de grond: “We zijn wel doorgegaan onder namen als Diamandhaas, Magic Ghost Surprise en Long Life Hats. Onder die naam hebben we zelfs nog een cassette uitgebracht bij Burger Records, maar eigenlijk waren we onszelf toen verloren.”

Nou je toch aan het lezen bent, check ook even de gloednieuwe video, gemaakt door Jonas Sars met archiefmateriaal van de band. 

Eigen paden

Woody Veneman en Paul van Hulten gingen vervolgens beiden hun eigen weg. Paul als Man from the South, Woody met tal van projecten, waaronder The Singing Chair en nog veel meer: “S.T. Cordell, Cowboy Tinder, Polly & Bruce, Blitskikker en niet te vergeten, Woody Sings, waar volgend jaar een nieuwe reeks van volgt in mijn Effenaar residency.”

Stoppen op het hoogtepunt, dat was het wel een beetje na Heroes & Zeroes, een plaat met een bijzonder western karakter, maar ook een paar stevige uitschieters: “Het was wel echt een Woody & Paul plaat, met next level songwriting en productie. Daarna ging het dus mis en hebben we ons laten verleiden door de trends, maar ook door een democratisch proces in de band (op dat moment waren er 4 bandleden, red.) waardoor de identiteit zoekraakte. Toen voelde het goed om onze eigen weg te gaan. Ach jaar is een goede levensduur voor een band, maar nu is het tijd om de draad weer op te pakken.”

Zee van tijd

Het is niet de eerste keer dat corona een rol speelde, maar hier met positief resultaat. Zowel Paul als Woody hadden ineens zeeen van tijd, en troffen elkaar in deze tijd: “Ik ben een goede archivaris, dus ik had alle onuitgebrachte demo’s op mijn computer staan. Die zijn we eens gaan luisteren op ons gemak. Dat zorgde ervoor dat we ook terugkeken naar wat we toen deden, waarom we waren gestopt en wat we allemaal hadden.” En zo kwam het duo terug bij de originele intentie; twee gasten met gitaren op de bank. Het begon ooit als een tegengeluid van wat toen Eindhoven Rockcity was, met bands als Peter Pan Speedrock en 35007. Die gasten lachten ons toen gewoon uit. Maar we widlen iets zachters doen, meer Johnny Cash’s American Sessions. Dat rockt ook, maar anders.”

Nieuw materiaal

Dus begon het duo weer te schrijven. De berg demo materiaal bevatte niets wat in oorspronkelijke vorm meegenomen werd bij het maken van een nieuw album: “Met de jaren wordt je kritischer, maar ook beter als muzikant en schrijver. Toch is er veel uit het archief gebruikt, maar meer als een soort voedingsbodem voor nieuwe teelt. Dat heeft 11 nieuwe tracks opgeleverd. Denk ‘Heroes & Zeroes – Light’, dus wel echt trouw aan die stijl en songs als ‘The Joker, Baby’. Het voelt echt alsof we nooit gestopt zijn, met dat gemak pakten we het weer op.”

Het proces van muziek maken deed het duo goed, en voelde als voltooiing: “Het was een helend proces, therapeutisch zelfs. Woody & Paul voelde altijd als een soort onaf verhaal, waarbij we een beetje uitgepeuterd waren en onszelf verloochend hadden. Ook zou het jammer zijn als al die ideeën verloren geraakt waren. Ja, ik vond het een emotioneel proces. Het bevestigt voor mij weer waarom we dit deden!” Inmiddels zijn er genoeg nummers opgenomen voor een plaat. Dus er is meer dan een single, er komt een nieuw album! Bijzonder feitje ook, de plaat werd gemasterd door Paul Oldham, de broer van Will Oldham (Bonnie Prince Billy) in zijn cabin in Kentucky. Wel een dingetje, dat.

Gesamtkunstwerk

Woody & Paul zijn niet van de toeters en bellen, maar alles wat ze doen hangt samen met wie ze zijn en waar ze vandaan komen: “Ik denk dat we elkaar wel vinden op dat no-nonsense vlak. Dat is ook zeker een sterke eigenschap van Paul; je roots niet verloochenen. Dat zie je ook terug in hoe we werken. Voor de vinyl uitgave van Heroes & Zeroes lieten we 28 bevriende artiesten hoezen ontwerpen. Zo doen we dat graag, we zoeken naar een soort gesamtkunstwerk.”

Hoe werkt dat dan? De video voor ‘Everything I wanted to be’ werd gemaakt door Jonas Sars, de zoon van Jeroen Sars van 100% Skateboarding. Vanuit die wereld is ook een lijntje naar Area51, waar de band publiekslieverling was. Die connectie gaat diep: “Jonas is zo’n gast die sinds ‘ie kan lopen een camera vast heeft. Hij is een analoge freak, en we hebben hem ons archief gegeven om te remixen. Dat doet hij met animatie, nieuw footage en de nodige creativiteit. Bovendien is hij een jonge gast die de underground scene goed kent en daar willen we een connectie mee.”

Connectie met Eindhoven

Het ‘terugkomstfeestje’ en de release van de video vond dan ook plaats in Residency for the People, bij de Catharinakerk: “Dat is de hangout van de design academy studenten, een soort bar zonder naam, maar wel ons publiek. Een vriend runt die tent, en er geburen daar leuke dingen. Dat past goed bij ons, en er is een openluchtcinema waar we de video konden vertonen. Het leek ons een goed idee om dan meteen een nummertje erbij te spelen.”

De release van het album vindt plaats op 14 oktober 2023 in Café Wilhelmina. Dan is er weer een volledige band, een support act, en vinyl. Bijzijn dus! Tickets kan je NU kopen. Meer info over Woody & Paul op hun website.

Oh, en Woody ga je dus sowieso volop zien. Hij heeft nog meer dan genoeg op de plank liggen.