Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 15 juli 2024

Scroll to top

Top

Spiritbox laat in uitverkochte Effenaar flinke potentie zien

Spiritbox laat in uitverkochte Effenaar flinke potentie zien
Reno van der Looij

De ster van Spiritbox is rijzende. De Canadese metalband verkoopt twee Nederlandse clubshows in Haarlem en Eindhoven zonder enige moeite uit. Op een maandag- en dinsdagavond nog wel. De band brak halverwege 2020 door met de single ‘Holy Roller’ en sindsdien hebben ze het succes gestaag weten uit te bouwen met ook plekjes op de grote festivals zoals Graspop. De band kan inmiddels rekenen op een fanatieke schare fans, aangezien uren voordat de grote zaal van de Effenaar deze dinsdag opengaat al een rij, vooral jonge fans, voor de deur zit om maar het beste plekje te kunnen bemachtigen. Met de moderne metalsound, goede PR, een duwtje in de rug van Architects frontman Sam Carter, lijken ze in iedere geval de juiste band op het juiste moment.

Tekst: Reno van der Looij : Foto’s: Paul Verhagen

Alvorens het Canadese viertal het podium betreedt, krijgen we nog een portie onvervalste metalcore van InVisions (uw reporter was om bepaalde redenen helaas net te laat voor het Duitse Unprocessed, wat de avond mocht openen). InVisions speelt keurig binnen de lijntjes van de metalcore en weet direct een ferme publieksreactie los te krijgen. De podiumpresentatie en het spel is van uitstekende kwaliteit en frontman Ben Ville ontpopt zich tot een ware volksmenner. Tot zover weinig aan de hand, maar na een minuut of 20 begint er toch wat te knagen. De nummers lijken veel op elkaar en de de niet aflatende stroom aan riffs, breaks en rollende drums doen voorzichtig snakken naar het einde. InVisons is gretig, hongerig, maar vergeet toch wat te doseren.

 

Wat de bedoeling is van de playlist die tussen beide acts door de speakers galmt is een raadsel. Totaal misplaatste R&B en ander Poppy spul. Het zal vast met een goede rede zijn, maar snel vergeten en liever niet meer doen. Anyway, als Spiritbox dat na een korte ombouw op het podium staat voor de gigantische backdrop, dan laten de Canadesen er ook geen gras over groeien. Met ‘Hurt You’ en ‘Rule of Nines’ worden er meteen twee dikke publieksfavorieten in gesmeten en de reacties in de zaal zijn navenant. Stevige pits, armen in de lucht en luid applaus en gejuich vallen de band ten deel.

Het kleine uur en kwartier wat Spiritbox voor deze show uittrekt is dan ook een bloemlezing van de beste tracks uit de relatief jonge carrière. Hoewel het klam en warm is in de grote zaal van de Effenaar, blijft het voor het podium een drukte van belang en de nodige circle & mosh pits ontstaan spontaan. ‘Circle With Me’, ‘Rotoscope’ en ‘Secret Garden’, het gaat er allemaal prima in bij het jonge en gretige publiek. De setlist kent wel een wat merkwaardige opbouw, omdat er juist naar het einde toe wat gas wordt teruggenomen.

 

Tijdens ‘Holy Roller’ worden supports InVisions en Unprocessed uitgebreid bedankt voor de deelname tijdens deze tour op het Europese vasteland die deze avond ten einde komt. Dat de band al een tijdje op pad is, is ook wel te horen aan het strakke spel. Spiritbox is ontzettend goed op elkaar ingespeeld en zet bovendien een hele dikke sound neer, waarbij vooral opvalt hoe vet de gitaar van Mike Stringer in de mix klinkt.

Middelpunt van de band is uiteindelijk toch echt frontvrouw Courtney LaPlante die haar extreme vocalen met speels gemak afwisselend naar cleane zang. De dame is vol energie en weet met een aantal rake statements tussen de nummers het publiek ook prima te bespelen en naar haar hand te zetten.

Alvorens het afsluitende, voor Spiritbox begrippen dromerige, “Eternal Blue” staat de zangeres uitgebreid stil bij haar fysieke en mentale energie en geeft ze het publiek een positieve boodschap mee naar huis. Na Eternal Blue dan ook geen toegiften, maar aanflitsende zaallichten. Niemand die erom maalt, want men heeft een intense set in een te warme Effenaar beleeft en zoekt snel de frisse avondlucht van de dinsdagavond op.

Foto’s Paul Verhagen