Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Heavy Relief: Toffe avond met een goed doel in Popei

Heavy Relief: Toffe avond met een goed doel in Popei
Redactie

Op vrijdag 23 juni vond er in Popei een benefietconcert plaats voor de slachtoffers van de aardbevingen in Zuid-Centraal Turkije en Noord-Syrië, die op 6 februari hadden plaatsgevonden. Vijf bands met een groot hart traden op om mensen samen te brengen en stil te staan bij wat er op die bewuste dag was gebeurd.

Tekst: Bram van Dal

Het was een uitdaging om als eerste band op te treden, maar The Astoria wist meteen een geweldige sfeer neer te zetten. De rauwe, unieke stem van Michel van Lanen, het aanstekelijke tempo van de nummers en het geluid van het kleine orgeltje creëerden in een mum van tijd een prettige, swingende ambiance. Het optreden van The Astoria was een ervaring die je niet wilde missen.

Daarna was het de beurt aan Ylisia, de tweede band van de avond. Hoewel ze met vijf bandleden waren, was de speelruimte op het podium merkbaar kleiner. Desondanks leverde Ylisia een indrukwekkende show, zowel muzikaal als visueel. De roll-upbanners met de bandnaam zorgden ervoor dat het podium kleiner leek en de showverlichting minder effect had. Het advies was om de roll-upbanners verder naar achteren te plaatsen, zodat de speelruimte zou vergroten en de showverlichting beter tot zijn recht zou komen. Ondanks deze kleine details was Ylisia een band die indruk maakte, met duidelijke invloeden van bands als Within Temptation en Evanescence. Elk bandlid speelde een belangrijke rol, met een bijzondere vermelding voor de gepassioneerde drumster die geweldig speelde. Het grote drumstel zorgde er echter voor dat ze wat naar de achtergrond verdween, terwijl haar bijdrage essentieel was voor de gespeelde nummers. De toetsenist en gitarist hadden hun eigen plek op het podium, en de bassist trok de aandacht met zijn contrabas.

Baris Dai betoverde het publiek met zijn gitaarspel. Als instrumentale band was het even wennen na de voorgaande bands met zang, maar zodra je de knop omschakelde, werd je meegesleept door het gepassioneerde spel van Baris Dai. De gitarist liet geweldige loopjes horen en zijn talent was een genot om naar te luisteren. Hoewel de nadruk op de gitarist lag, was het belangrijk om ook de bijdrage van de andere bandleden te kunnen zien. Het licht viel voornamelijk op de gitarist, terwijl de drummer en vooral de bassist in de schaduw stonden. Ondanks het grote podium hadden ze beter gebruik kunnen maken van de ruimte en het licht. Een show gaat immers niet alleen om wat je hoort, maar ook om wat je ziet.

Enma bracht een intieme setting met zich mee, vergelijkbaar met een optreden van Extreme. Met slechts drie stoelen en een drumstel zorgden de vier jonge mannen met lang haar voor een akoestische versie van hun liedjes. Deze keuze zorgde voor een sterke sfeer waarin het publiek meer aandachtig luisterde naar de teksten. Na de drie bands die draaiden om ritme, snelheid en muzikaal geweld, bood Enma een moment van bezinning. Het was een geweldige ervaring op muzikaal, tekstueel en emotioneel vlak.

Als laatste kwam Alkahest, een vijfkoppige doom death metal band. Deze jonge band sloot de avond af met een knal. Met zware bassen, krachtig drumwerk, strak gitaarspel en veel grunten brachten ze bekende elementen van de heavy metal. Ondanks hun jeugdige status zie je de potentie in Alkahest. Ze mogen echter nog meer podiumervaring opdoen om nog meer te kunnen schitteren.

Het benefietconcert in Popei bezorgde ons een avond vol muzikale diversiteit en passie. Vijf bands met hun hart op de juiste plaats zorgden voor een onvergetelijke ervaring. Niet alleen werd er stilgestaan bij de slachtoffers van de aardbevingen, maar muziek diende als verbindende factor om mensen samen te brengen.