Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 mei 2024

Scroll to top

Top

Metal Factory viert headbangend het 10-jarig bestaan in Dynamo

Metal Factory viert headbangend het 10-jarig bestaan in Dynamo
Jochem van der Steen

Tien jaar geleden werd door het Summa College een unieke opleiding gestart, die uiteindelijk zelfs een internationale opleiding werd. Waar er meer muziekopleidingen zijn, is de Metal Factory de enige MBO-opleiding die zich richt op het opleiden van metal muzikanten. We zagen uit deze opleiding een reeks van interessante bands ontstaan en leerlingen uiteindelijk in grotere bands belanden. Om dit feit te vieren staan er op 13 juli een aantal Metal Factory coryfeeën op het podium van thuisbasis Dynamo.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Marc Koetse

De middag stond in  het teken van o.a. jamsessies, lezingen door heavy gitaarmuziek minnende politici zoals Peter Kwint en Liza Westerveld en meer. De avond is het echt ouderwets feesten en headbangen geblazen.

De eerste band van de avond is 3 Eyed Kids. Zij deden reeds ervaring op met bands als The Charm The Fury, Depths of Kronos en Plain Aggression. Het zou hip zijn om te zeggen dat ze metal en hiphop verweven tot een uniek geluid in de stijl van hot new band als Ghostemane en Fever333. Maar laten we weten, uiteindelijk is het gewoon nu nu metal. En daar is niets mis mee. Zowel de gerapte bars als gewone vocalen komen er prima uit en de gitaarsound is lekker vet. Beter of aanstekelijker dan veel bands uit de gloriedagen van nu metal? Waarschijnlijk niet. Maar is het verfrissend om dit weer eens op het podium te zien na jaren in het verdomhoekje? Dat wel.

Sisters of Suffocation speelt de laatste tijd nogal wat shows in Eindhoven. Niet gek, want daar liggen toch de roots van deze band die begon met een all-female bezetting maar dit later liet vallen. Grotendeels bestaand uit Metal Factory studenten van diverse jaren, staan ze intussen aan de top van de Nederlandse death metal. Het aantal shirtjes met hun bandnaam in de zaal is dan ook groot en de zaal is lekker vol. Enthousiast wordt er geheadbangd en het plezier spat van de gezichten van de muzikanten af. Linn Liv is intussen helemaal ingeburgerd als live vocaliste van de band en de zelfverzekerdheid waarmee ze over het podium struint staat buiten kijf. De momentjes waar gitaristen Simone en Emmelie elkaar glimlachend opzoeken en geflankeerd hun riffs spelen zijn amusant. Ook de clean vocals die ze bijdragen zijn beter dan ooit. Een band in topvorm.

Het is al even geleden dat we Inferum zeggen. Maar verdorie, we hebben ze nog harder gemist dan we dachten. De strot van Morisson de Boer kan zich meten met internationale grootheden en kan buitenissige grunts produceren. Gelukkig blijkt het gemis van gitarist Lars Deelman, die even terug de band verliet, ook goed opgevangen. Dit alles wordt beloond met de eerste echte heftige pits van de avond. We horen ook wat nieuwe nummers voorbij komen en die smaken naar meer. Ze klinken heerlijk modern, een Inferum 2.0 die de mannen flink zal doen scoren de komende tijd.

Waar dat talent nu allemaal vandaan komt? Dat laat de laatste band van de avond zien. De gelegenheidsformatie, bestaande uit Dave Meesters (God Dethroned) en Bart Hennephof (Textures) op gitaar, Robin Zielhorst (Our Oceans, Crown Compass) op bas, Yuma van Eekelen (Our Oceans, Crown Compass, ex-Pestilence) op drums en Kevin Quilligan (Ghost Of Mirach) op zang zijn namelijk allemaal Metal Factory docenten. Dat kan alleen maar kwaliteit zijn natuurlijk. Er wordt een handval prettig metal klassiekers gecoverd, zoals Metallica’s ‘For Whom The Bell Tolls’ en Lamb of God’s ‘Redneck’ dat vooral tof klinkt uit de rauwe strot van Kevin.