Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Woensels Ergste Grindcore – W.E.G.

Woensels Ergste Grindcore – W.E.G.
Guido Segers

Review Overview

Score
6
6

Chaotisch-intrigerend

Een bak improv herrie vol plezier

Woensels Ergste Grindcore, oftewel W.E.G. is weer zo’n project waar de origine (behalve dat het uit Woensel komt), een mysterie van is. Wel vinden we grindcore leuk en Woensel heeft ook een iconische status. Ik zou willen dat ik het Wu-Tang Wu-Nsel shirt kon dragen, maar ik woon en woonde niet in Woensel. Wel op Strijp-S en in Tongelre, maar dat leent zich minder daarvoor. Afijn, we hebben het niet over Woensel, maar over Woensels Ergste Grindcore.

De plaat werd gedropt in juni, en inmiddels zijn er al twee nieuwe releases, dus dit is in ieder geval geen productie waar maanden denkwerk inzitten. Dat geldt ook voor het artwork en voor je denkt ‘wat zit die gast nou te zeuren’, dat spreekt ook voor een bepaalde direchteid die goed past bij deze stijl. Eigenlijk is de meest voor de hand liggende referentie dan ook ZALM. Ook een veelvuldig platenuitpoepert, met een gevoel van hier en nu. De thematiek lijkt iets minder serieus bij W.E.G., maar daarmee niet minder chaotisch, hard en wild. Oh, en de cover is ook een artistiek hoogtepunt met een leuke black metal referentie.

Op bandcamp ontbreken de teksten vaak, dus ik kan eigenlijk nooit helemaal ontrafelen of we compleet kolderiek bezig zijn. Dat is wel duidelijk op songs zoals op ‘Vogelgriep’, waarvan de vocalen opgenomen zijn in de Vogel Rok van de Efteling door Max Schellekens (die naam staat er dan weer wel bij). Sommige nummers hebben bij de lyrics gekke notities, of een lyric als ‘AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHHHHHHHHHHHHH’. En laten we wel wezen, dat is vrij accuraat. Daarmee wordt het totaal een aardig noisy extravaganza, maar wel met strakke drums en gitaren. ‘Dolfijnenmassaverkrachting’ klinkt dan weer als iets uit Stranger Things, maar dan met meer terreurgeluid. Ik denk dat een deel ook gewoon geprogrammeerd is, maar door de laag vieze distortie is dat moeilijk te ontwarren. Het maakt ook niet zoveel uit, ChatGPT en andere generatieve AI gaan straks ook grindcore maken en ik ben benieuwd of we dan dat rustieke, ambachtelijke potten-en-pannen-geluid gaan onderscheiden van de sophisticated algorythm sounds.

Afijn, we hebben het nog steeds over Woensels Ergste Grindcore, en na door deze godstergende chaos gezeten te hebben, kan ik enkel beamen dat dit mogelijk de ergste grindcore is uit Woensel. Qua wilde experimentatie en improvisatie komen we in de richting van de Bokito Freejazz Experience, en that is saying something…