Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 maart 2024

Scroll to top

Top

Woody Veneman – Alleen Met De Goden

Woody Veneman – Alleen Met De Goden
Theo Miggelbrink

Review Overview

Score
7.5
7.5

Fraai

Overtuigend, maar vooral voor de bezoeker

Muzikale veelvraat én duizendpoot Woody Veneman is zo productief dat er wel eens een album op de redactie burelen van Eindhoven Rockcity op de plank blijft liggen. Gelukkig had Rockcity’s Guido onlangs een interview met de man. Ongetwijfeld kwam zo dit album (dat sinds april van dit jaar op de streamingsdiensten te beluisteren is) weer boven water.

Een duizendpoot dùs, want Woody is niet alleen bekend als de Woody-helft van het duo Woody & Paul (van wie een reünie aanstaande is) maar ook van bijvoorbeeld het meer electronische S.T. Cordell en Polly & Bruce, het gelegenheidsduo dat hij samen met actrice Sanne Samina Hanssen vormt. Polly & Bruce ontstond naar aanleiding van Afslag Eindhoven’s theatervoorstelling Onder Het Melkwoud. Waarvoor Woody de muziek verzorgde en waarin Sanne Samina Hanssen acteerde.

Deze nieuw(st)e release bevat de muziek die Veneman schreef voor Afslag Eindhoven’s voorstelling Alleen Met De Goden. Een theatervoorstelling die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Alex Boogers uit 2015. Maar in tegenstelling tot Onder Het Melkwoud levert het geen fraaie duettenplaat op. Maar een nagenoeg geheel instrumentaal album met illustere titels als ‘Leen’, ‘Otis’ en ‘Nadine’ (vernoemd naar de personages uit het stuk). Enkel bij de openingstrack ‘Present Joys’ wordt er nog weemoedig geneuried door de acteurs en als slottrack zingt hij Tom Waits’ ‘Way Down In The Hole’.

Dat betekent echter niet dat niets te genieten valt op dit album. Want met name in ‘Does Your Daddy Know’ steekt Veneman Ry Cooder naar de kroon met zijn fraaie slidegitaarspel. Geen geringe prestatie als je bedenkt dat Ry Cooder’s soundtrack voor de film Paris Texas een welhaast mythische status heeft. Maar al met al al is dit denk ik toch vooral plaat die het vooral goed doet bij de bezoekers van de voorstelling.

Toch sluit Veneman fraai af in de met overslaande stem gezongen Waits-cover ‘Way Down In The Hole’. Bovendien is het cirkeltje op die manier mooi rond. Want niet alleen is die song oorspronkelijk afkomstig van het album Frank’s Wild Years, een album dat ook het levenslicht zag na aanleiding van een gelijkname theatervoorstelling, maar Woody kan in die song ook weer voor even in de huid kruipen van een andere artiest. En dàt doet hij graag gezien zijn vermaarde Woody Sings… concertreeks.