Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juni 2024

Scroll to top

Top

Snacks, meezingen en kwaliteitsrock op Nirwana Tuinfeest – Dag 2

Snacks, meezingen en kwaliteitsrock op Nirwana Tuinfeest – Dag 2
Gerrit Smalbrugge

Fotograaf Gerrit ging op dag 2 naar Nirwana Tuinfeest om verslag te doen van de festiviteiten. Hij deelt met ons zijn belevenissen en uitdagingen tijdens deze dag, waarop hij worstelde met kluisjes, navigatie en keuzes qua snacks. Ook moest er her en der meegezongen worden, maar ook dit overwon Gerrit om jou dit verslag te brengen van de tweede dag van Nirwana Tuinfeest, de 46ste editie maar weer! En nee, Gerrit had inderdaad niet veel te klagen op deze zonovergoten dag (red).

Tekst & Foto’s: Gerrit Smalbrugge

Als bezoeker kom je eerst langs de kluisjes, wel een lastig systeem als je een paar slokjes op hebt, maar vast wel te onthouden. Je loopt langs de bandjes en tassencontrole, geen lange rijen, de meeste bezoekers komen dan ook na 1600 uur het veld bezichtigen. Aan de ene kant bij de ingang richting het open veld, kan je de posters bewonderen van de voorgaande Nirwana Festivals dat vanaf 1972 begon op een boeren kar.

Sea on Fire trapt af. De bezoekers genieten van hun eerste drank onder het genot van mooie klanken. De gitaren en zang vormen een mooi duo en dat is te zien op het podium. Bij de bar aan de rechter kant kan je naar boven om het podium op een afstand te bezichtigen. Sea on Fire geeft een mooie performance. Nirwana Tuinfeest is dan ook hun thuishaven. De jongens komen ook uit de buurt van Lierop en de band is in 2021 ontstaan. Mooi om te zien dat ook beginnende bands een mooie podiumplaats verdienen. In 2022 hebben ze ook live optreden gehad op Nirwana Tuinfeest met hun nummer ‘Little Black Submarines’.

Bij het laatste nummer word je nog even wakker geschud met gitaarsolo’s en luid applaus. Voor diegene die niet vooraan wil staan, hangt er een groot scherm waarbij live opnames worden getoond op het scherm. Je kan dus prima in het veldje neer ploffen en genieten van de sfeer en de gezelligheid van het tuinfestival.

Orange Skyline Speelde in de overdekte tent. Verassende muziek met een rauwe stem. De zanger in pak en stropdas zijn kunsten vertoont op het podium vallen de eerste regendruppels neer op het veld. Britse pop, rockmuziek van Nederlandse bodem. Zo hebben ‘A Fire’ met veel overtuiging gespeeld en ontvangen lof van het publiek. De bezoekers gingen dan ook wild springen bij het horen van het bekendste nummer. In 2022 is het nummer ook gedraaid tijdens de Olympische spelen, mocht u dat niet weten.De piano staat klaar en Thijs Boontjes met het Dans en showOrkest, beginnen met de eerste nummers, de danspasjes komen dan ook los zowel op het podium als bij de bezoekers. Bij een nummer verdeelde Thijs het publiek met het nummer ‘Ambiance’, als bezoeker maakte je dan ook een ‘A’ in de lucht van ‘Ambiance’ als dat werd gezongen. De dans en show dames zingen dan ook mooi in het ritme. De sfeer is dan gemoedelijk, als het laatste nummer wordt aangekondigd.

Nog een keer de voetjes van de vloer en dan ook met een mooie tekst,  “was de hele wereld maar een karaokebar”. In het begin nog even wennen met de tekst, als het aan het einde vloeiend wordt meegezongen door de bezoekers.

De Wodan Boys laten zich dan ook luid kills horen als ze hun band motto scanderen: ”Wooodan boys, woooodan boys”. 3-stemmige punk nummers met stevige gitaar tracks. Toffe nummers en swingende lampen die het publiek tot springen maakt. Tijdens de drum solo pak je goed het ritme op met je voet terwijl je handen in de lucht juichen. Leuke band om wat langer naar te kijken. De bassist had een bijzondere blik in zijn ogen. Je kan wel zeggen dat het een melodisch gezelschap is die alles geven tijdens hun optreden!

Terug bij het hoofdpodium staat het bomvol met bezoekers die genieten van een heel ander genre, popmuziek met een mooie vrouwelijke stem. De beats is vooral geliefd onder de jonge generatie met het nummer ‘Break my heart’. RondE stond overigens hetzelfde jaar op Pinkpop dus ook heel leuk om live te zien op een gemoedelijk festival zoals Nirwana tuinfeest dat kleine en grote namen trekt op de vrijdag & zaterdag.  De nummers zijn ook gemakkelijk mee te zingen voor alle leeftijden. Het publiek geniet en de bandleden spelen melodisch mooi samen met de zangeres. Ze neemt ook vooral het publiek mee in haar nummers. Een van deze nummers is ‘It’s hard to say goodbye’.

Na een “kleine pizza versnapering” gaat de fotograaf richting de electro deuntjes van Prins S en de Geit. Onder de grote tent staat het propvol. Op het podium springt de zanger “Prins S” in het rond. Het podium gaat los bij “De duck” en ‘Kinderboerderij’ . De zanger gaat uit zijn bol en neemt het publiek mee in zijn waanzinnige dans performance. Laten we niet het laatste nummer vergeten. Met het nummer ‘Kan je niet maken’ de bezoekers krijgen een nostalgisch gevoel van techno en electro met vlijmscherpe vocalen. De grond beweegt zich op en neer door het gestamp, mooie afsluiter van Prins S en de Geit. Er stond ook een neppe geit op het podium.

Als het gaat om Zebrahead maken ze het vanaf het eerste nummer al gelijk een feestje van. Snelle harde gitaar en solo’s deuntjes zorgen voor een springende performance. Van springen in de lucht tot dicht bij het publiek komen als dan Palmer zijn gitaar kunsten toont aan het publiek.

Met enkele grapjes en leuke speeches volgen de circle pits en de crowdsurfers met als hoogte punt de “watermeloen boot” waarbij de entertainer erop ligt en door de bezoekers omhoog wordt gehouden en vervolgens terug keert op het podium. Fantastisch om te zien voor alle nieuwkomers bij de Zebrahead familie. Als laatste nummer worden de bezoekers gevraagd om de grootste circle pit te maken bij ‘Circles’.

Bij binnenkomst wordt je verast door de zweverige stem en vooral door de hoeveelheid van de rook machine als je dichtbij het podium staat. Overigens hebben The Haunted Youth ook op Rock Werchter opgetreden. Heel melodisch en zweverig maar mooie deuntjes van toetsenist Hanne. Bij het nummer “song Hanne” zweef je mee naar dromenland” alsof je op de wolken ligt en even stil staat bij alles wat er in je omgeving speelt. Met “Coming Home” sluiten ze in stijl af omringt door flitsende lichtjes en rook door de rookmachines.

Als de avond valt en de menigte beweegt in de richting van White Lies, waar Harry McVeigh start met zingen. Een krachtige stem en pakkende alternatieve rock. De muziek voelt ook wel aan alsof het onder films gedraaid hoort te worden. Bij hun bekende nummer ‘Tokyo’ beweeg je mee met het melodisch en ritmisch samenspel tussen zang, bass, gitaar en drums.

De 6 members van The Dreadnoughts uit Canada maken er dan ook een wild feestje van. De frontzanger maakt dan ook een fijn woordenspel met het publiek. Er werden dan ook meerdere malen enkele bezoekers op het podium geroepen voor entertainment op een hele leuke manier. Je mag dan als badmintonner fruit in het publiek slaan of een plastic aap in het publiek gooien, waarbij diegene die na het nummer het hoofd van de aap heeft, de “schatkist” mag openen. Vervolgens mag diegene dan ook meezingen met de The Dreadnoughts. Celtic punk, met invloeden vanuit andere stijlen zoals klezmer, en polka, maar duidelijk is een van de grootste invloeden de Dropkick Murphys. Bij “Polka never dies” springt iedereen nog wild in het rond en vormt zich zelfs een moshpit. Meest iconisch is dan ook de formatie van de bandleden met een accordeonist en een violist. Het is dan ook vooral een vrolijke groep om naar te luisteren.

Als White Lies, en The Dreadnoughts niet genoeg waren om je moe te maken dan maakt Frank Carter and the Rattlesnakes daar nog een schepje bovenop. Laatste keer dat de fotograaf Frank Carter live heeft gezien was een uitzinnige performance op Jera on Air in 2018. Bij het eerste nummer weet Franky al gelijk de goede sfeer erin te brengen om midden in het publiek te staan. Franky die zich in de menigte bevindt tussen springende fans is een fantastisch begin. Bij het nummer ‘Wild Flowers’ staan alle dames in de pit! Waarbij trouwens de boys niet mee mogen doen. Heerlijke zang met scherpe gitaar riffs. Bij ‘Kitty Sucker’ springen de bezoekers uit hun bol. Nog even genieten bij ‘Crowbar’ met flinke harde drum solo op het eind als een geweldige afsluiter van de avond door Frank Carter and the Rattlesnakes live op Nirwana Tuinfeest 2023

Sfeertje?