Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Loom headbangen bij Acid King in De Effenaar

Loom headbangen bij Acid King in De Effenaar
Jochem van der Steen

Een donderdagavond met stoner rock in de kleine zaal van De Effenaar. Je zou denken dat dit wil zeggen dat we weer bij een nieuwe editie van Club Void zijn. Toch is dat niet zo, dit is simpelweg een ‘’normale’’ clubshow. Een show waarbij over bezoekers niet te klagen valt. De zaal is goed gevuld vanavond.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Lot Grips 

Na de fijne deuntjes gedraaid door onze eigen Eindhoven Rockcity DJ mag het Zuid-Afrikaanse Ruff Majik het podium betreden. Ze doen dat met een mix van uptempo stoner rock met in de zang soms een indie randje en psychedelische passages. Omdat ze stukken hebben met hun busje moeten de heren spelen op de instrumenten van de hoofdact. Wellicht is dat de reden dat regelmatig even pauze moet worden genomen om de instrumenten te stemmen.

De band vertrouwt ons toe dat ze gisteren met een biertje op Zuid-Afrikaans hebben gesproken tegen wat van onze landgenoten die in het Nederlands terugspraken. Tenslotte lijkt Zuid-Afrikaans in een dergelijke staat behoorlijk op onze taal. Niet dat ze echt van elkaar wat begrepen hebben, zegt de frontman lachend.

De zang klinkt niet altijd even lekker, vooral in het begin niet. Daarnaast is het gitaargeluid niet altijd mijn smaak, zoals op het laatste nummer waar dat meer klinkt als een zingende zaag. Evenwel geen verkeerd optreden en de fans zijn duidelijk tevreden.

Frontvrouw Lori S. stond met haar Acid King aan de wieg van de stoner / doom metal. Reeds opgericht in 1993 in inspireerde ze met een regelmatig gewijzigde lineup menig andere band.  Uiteraard haalde zij weer de mosterd bij doom allfathers Black Sabbath. Die leker, slepende, met fuzz doordrenkte repeterende riffs zijn perfect om tegen aan te leunen in een kleinere zaal als dit.

Lori is niet van de praatjes tussen de nummers door maar prefereert de muziek te laten spreken. Een uur lang worden we meegezogen naar een universum van riffs en lijkt even alles om ons heen te verdwijnen. Loom headbangend, biertje in de hand is het gewoon rustig genieten van het muzikale vakmanschap van deze band. De nadruk ligt behoorlijk op het nieuwe album, ‘Beyond Vision’.

 

Als de band lijkt te stoppen is het publiek nog hongerig genoeg om een toegift te vragen. Dat komt in de vorm van twee nummers, waaronder het eerste nummer dat Lori ooit schreef. Meteen daarna draait de DJ Black Sabbath zodat we even er op worden gewezen dat Acid King deze band altijd schatplichtig zal blijven, maar zeker een eigen pad heeft gebaand.