Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

ZALM – DE MINISTER VAN SUBCULTUUR

ZALM – DE MINISTER VAN SUBCULTUUR
Guido Segers

Review Overview

SCORE
8.5
8.5

HYPER

VEEL HYPER, MAAR OOK ZALM

JA HOOR HET IS TOCH NOG MEER ZALMFEEST DEZE WEEK WANT NA DIE VET GAVE SINGLES IS ER DAN TOCH EEN NIEUWE PLAAT. WAAR DE SINGLES ONS EEN BEETJE DEDEN VERMOEDEN DAT HET HELEMAAL DE VERKEERDE KANT OP ZOU GAAN MET ZALM, NAAR EEN ANDERE DIMENSIE VOL GEKKIGHEID, IS HIER HET BEWIJS DAT HET ALLEMAAL NOG VEEL ERGER IS MET DE WERELD.

‘DE MINISTER VAN SUBCULTUUR’ IS HET NIEUWE ALBUM EN DAT BEVAT NATUURLIJK DE SINGLES VAN ‘TEGEN WIL EN DANK’. IK BEN OOK METEEN HELEMAAL LIJP VAN ‘DE MENSEN VAN NU WILLEN EEN CURE TEGEN DEPRESSIE’. IK WEET OOK ZO ZEKER DAT IK DIE GUITAARINTRO KEN, MAAR DAN IETS MINDER SNEL. DAT IS NATUURLIJK DE ABSOLUTE WAANZIN VAN EEN ZALM PLAAT: DIE CONTINUE STROOM VAN HERKENNING EN DAT DAN NET NIET TE PAKKEN KRIJGEN, SNAP JE? AFIJN, LATEN WE ER EENS ONZE TANDEN INZETTEN.

THE SHAPE OF ZALM TO COME

IEMAND ZEI DAT JE ZALM NIET MAG VERGELIJKEN MET REFUSED. MAAR IK VERGELIJK ZALM NIET DIRECT MET REFUSED, MAAR DIT IS WEL DE GAMECHANGER PLAAT. WAAR WE VOORHEEN VOORAL GEWOON INTERNETGEKKIE TERREUR HADDEN, LEENT MIKE D. NU MEER SONGSTRUCTUREN EN WORDT HET ALLEMAAL WAT GESTRUCTUREERDER EN MINDER GAL SPUWEN IN EEN MOORDEND-STROTTENHOOFD-VERSTAPPEND TEMPO. DE SAMPLES BLIJVEN, ZOALS OP ‘DE FESTIVALISERING VAN HET LEVEN’, MAAR IN PLAATS VAN 30 SECONDEN RAZERNIJ KOMT ER EEN COLLAGE-HARDCORETRACK ACHTERAAN. EN JA VEEL HYPERPOPWAANZIN, MAAR OOK GEWOON OUDE ZALM DUS.

WAT MOOI IS, IS DAT WE UIT VEEL MEER VAATJES TAPPEN DAN VOORHEEN. ‘GAS GEVEN OP ZAKEN’ PAKT GEWOON WAT LEKKERE TECHNO/GABBER LOOPJES, MAAR HET IS ALLEMAAL WAT LOSSER MET MEER RUIMTE VOOR DE LUISTERAAR. JE KAN HIER GEWOON NAAR LUISTEREN ZONDER TE DENKEN “IK HOOP DAT NIEMAND IN DE BUS KAN HOREN WAAR IK NAAR LUISTER”. OK, SOMS IS DAT WEL MAAR GODSAMME HET MAG OOK WEL EVEN AF EN TOE TOCH EN EEN ZALMPJE IS MAAR VOOR EVEN, DAT IS NOG ALTIJD KEI WAAR. IK VIND HET OOK GEWOON GOED DAT WE TRACKS ALS ‘WAPPIES DIE ANTIFA DE SCHULD GEVEN VAN DINGEN’ MET EEN MEESTERLIJKE SAMPLE OVER DE EFTELING ALS DE KERK VAN VERLICHTING VOOR EEN SAMENLEVING IN HET DUISTER WANT MENSEN, MENSEN, MENSEN TOCH.

WAT IS HET ALLEMAAL TOCH KUT EN HET LIGT ALLEMAAL AAN DIE GENDERS, REGENBOOGVLAGGERS, EXTINCTION REBELLIES EN ANDER LINKS TUIG DAT ZEGT DAT WE AARDIG TEGEN ELKAAR MOETEN ZIJN. HET LIGT HELEMAAL NIET AAN DE MENSEN DIE VERDOMME DAADWERKELIJK IETS VOOR HET ZEGGEN HEBBEN OF ‘T GROTE GELD. NEE DE ECHTE PUPPETMASTERS KETENEN ZICH VAST AAN DE VANGRAIL OP DE A50 OF VRAGEN OM VERDOMME OP TE HOUDEN MENSEN IN ELKAAR TE RAMMEN OMDAT ZE TOEVALLIG NIET IN EEN BINAIRE ‘NATURORDNUNG’ VALLEN. DAT ZIJN DE MACHTHEBBERS. HET FIJNE IS DAT JE DAT GEWOON EENS EVEN AAN KAN KAARTEN IN EEN ZALM REVIEW, WANT ALS ER EEN DING DUIDELIJK IS, IS HET DAT ZALM EEN BOODSCHAP HEEFT EN DAT IS DAT JE JE NIET GEK MOET LATEN MAKEN.

MAAR ZALM LAAT ONS OOK ALS IN EEN NATUURDOCUMENTAIRE ZIEN HOE FUCKING MAF WE ALLEMAAL ZIJN MET Z’N ALLEN EN IK KIJK NIET ZOVEEL REALITY TV OFZO, MAAR JE STAAT ER TOCH MAAR MOOI OP MET JE BAKKES AF EN TOE EN EIGENLIJK IS HET EEN ONTZETTENDE EER ALS JE MET JE TIRADE, NOEST GEBRUL OF GENANTE GEBRAL OP EEN ZALM PLAAT KOMT. HET IS EEN EERBETOON AAN DE DAVID ATTONBOROUGH-WAARDIGE NATUUR VAN DE MENS IN AL Z’N ONZINNIG GLORIE, WANT JEEMIENIEE WE KUNNEN ER WAT VAN. MAAR IK DWAAL EEN BEETJE AF VAN DE REALITEIT DIE ‘DE MINISTER VAN SUBCULTUUR’ IS. ‘JONGENS FIXEN’ IS DAAR TOCH WEER EEN MOOIE HIGHLIGHT VAN, MET DAARNA EEN LEKKER RAMMELENDE TRACK DIE LIJKT OP EEN DBEAT TRACK WAAR DE DRUMMER NIET PRECIES WEET WAT DBEAT IS EN DAARDOOR IS HET GEEN DBEAT, MAAR DE INTENTIE IS ER. KAN U HET VOLGEN?

EN TUSSEN AL DE WAANZIN DOOR VAN ‘STRAATCONSUMPTIE’ EN ‘LOADER’ DOOR HEBBEN WE EEN PLAAT VAN ZALM MET MEER SAUSJES, MEER KLANKEN, MAAR OOK MINDER DIE OPBOLLING VAN EXPRESSIE. EN JUIST MET MINDER ZEGT ZALM MEER (JE KAN JE AFVRAGEN OF DAT NIET ALTIJD DE FORMULE WAS, MAAR HEEL KORT ALLES UITBRAKEN VERSUS GOED UITSMEREN IS IETS ANDERS. OFZO. DEZE METAFOOR WERKT NIET ZO GOED). DUS LUISTER. LUISTER NAAR DIT NIEUWE STUKJE ZALM EN ALS JE HET NOU NIET TOF VINDT, KAN JE DAARNA ZEGGEN; ALLEZ, WEL MOOI 15 MINUTEN NIET NAAR DIE FLAPDROLCOLLEGA MET Z’N SPIRITUELE REIS NAAR BALI HOEVEN LUISTEREN, WANT DAT IS PRECIES HET SOORT ONBENUL WAT JE OP EEN ZALM PLAAT TERUG KAN HOREN. NOU DOEI.¬†EN JA VEEL HYPERPOPWAANZIN, MAAR OOK GEWOON OUDE ZALM DUS.