Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Sticks en sor (t)rappen Hit The City af in de Effenaar

Sticks en sor (t)rappen Hit The City af in de Effenaar
Guido Segers

Hit The City is aan! Het is donderdagavond en in de grote zaal van de Effenaar is een fors publiek op komen draven om een avondje gratis hiphop mee te pikken. “Wie hier dacht: Oh, Sticks speelt en het is gratis, kom we gaan?”, vraagt Junte Uiterwijk zijn publiek. Er gaan toch handjes omhoog en aan het geouwehoer recht voor het podium te merken zijn het er nog wat meer (ja, je moet wel opletten om zo’n vraag mee te pikken). Het hoort erbij als je een gratis stadsfestival neerzet, maar Hit The City maakt tevens de belofte waar van innovatieve en trendzettende klanken op z’n eerste dag.

Tekst: Guido Segers | Foto’s: Bram van Dal

En laat je niet van de wijs brengen door die intro, want er staan voor aanvang hordes fans voor de deur die nadrukkelijk voor hiphop komen. Je voelt het aan de sfeer, ziet het aan de outfits, en, laten we wel wezen, ruikt het ook een beetje aan de rookpluimen die als een zoete wolk samenkomen tot de melange van de avond. Goede beats, goede rijmt, goede vibe. Even vechten met de kluisjes en dat ingewikkelde systeem. “Ja, maar ik zei toch ik heb geen geld man, ik ben kei broko, je weet.”, zegt een meisje met een enorme puffer jas tegen haar vriendin. Allez, gelukkig staat de airco goed aan in de grote zaal, dus die jas kan ook mee.

Die mening heeft sor ook, want normaal heeft hij het bij het eerste liedje al warm en nu niet, verteld de schalkse rapper. Sor is een relatief nieuwe naam, maar met een horde hardcore fans die later ook zullen verdwijnen van de podiumrand. Zijn autotune raps lijken meer op verkapte zanglijnen, met zware drill en trap beats. Maar het blijft niet bij deze simpele formule voor de creatieve geest van Rosario Mussendijk. Gehoorverlies dwong hem dan ook om anders muziek te gaan maken en het resulteert in iets wat je niet alleen hoort maar ook voelt (mede door fors volume). Maar er zit dus ook een strijkkwartet op het podium. Dat is toch wel, zacht gezegd, bijzonder.

sor gaat niet echt hard vandaag, de hele set mag je mellow noemen. “We zijn niet echt boos vandaag…” grinninkt hij naar het publiek. En dat is prima, want de mix van klassieke elementen, lome beats en een soundcloud-rap-estethiek zorgt voor een intieme en oprechte beleving. Tussendoor veel grapjes, en lolly’s voor de voorste rij. Daar staan kids die elke song meezingen en de liefde die je daar voelt is voelbaar. Natuurlijk ook met shotjes tussendoor, maar dat is meer deel van de act. Na 2/3 shotjes met fans, bedankt sor voor meer, buigt en verlaat het podium met zijn dj en strijkkwartet. Het was een optreden wat spontaan, ongekunsteld en oprecht voelde. Soms een beetje alsof alles ‘on the fly’ gebeurt, maar dat is juist de charme van de ontwapenende sor. Geen wonder dat het op veel fans kan rekenen.

Sticks heeft een nieuwe plaat, die komt vanavond om 0.00 uit. Heel goed is ‘ie ook niet, grapt de rapper, die iedereen uitnodigd om die samen te luisteren: “Maar niet hier hé, ik moet dadelijk ook gewoon naar huis. Morgen mijn dochter naar school brengen, weet je.” Hij knipoogt, maar het is geen grap, Sticks is ook een familieman en misschien dat je dat ook voelt op de tracks van het inmiddels uitgebrachte ‘En Door’. De rapper van Opgezwolle-faam, ook wel de ‘Mastodont van de Nederlandse hiphop’ genoemd, start in het donker met alleen felle, flikkerende lichten achter hem. Man met microfoon, pet over de ogen, exceptionele flow. Het voelt explosief. Fotograaf Bram noemde nog de A.S.R. verwijzing die langs kwam, met een knipoog van de rapper die duidelijk zijn ervaring op het podium laat zien in een set zonder poespas.

Bart van de Werkena.k.a.Kubus is erbij vandaag, de fameuze producer en beatbakker, die als een soort professor achter z’n assemblage apparatuur geparkeerd staat en in eigen wereld de motor is achter de set. Sticks lijkt op z’n gemak te zijn, relaxed, een tikje cynisch in z’n grapjes: “Het gaat misschien niet allemaal goed met die nieuwe tracks, maar dit is een gratis festival dus dat moet je maar voor lief nemen.” Het is knap hoe hij continue iedereen bij de les blijft trekken. Niemand lijkt te ontsnappen aan zijn aandacht, ook niet de Griekse groep fans die in een kliekje, voorovergebogen bij een monitorspeaker in een ander universum lijken te verkeren, kunnen op zijn aandacht rekenen. Misschien waren ze Pokémon aan het vangen, wie weet? Maar als het publiek mag gaan stuiteren op songs als ‘Vogelvrij’ en ‘Succesvol’, dan wordt er ook gestuiterd en gaan de handjes omhoog. Zeker biij Opgezwolle-kraker ‘Gerrit’ gaat het nog even los. Alles gaat goed deze avond, elke keer is er bijval van het publiek en Sticks lijkt er van te genieten. Toch houdt hij de spanning erin, tot en met afsluiter ‘In het Licht’. Hit The City is lekker van start.

Het publiek blijft nog even hangen, maar Kubus zien we al naar huis scheuren in z’n enorme pick-up. Sticks is al weg denk ik, maar als iemand die z’n dochter ook weg moet brengen ’s ochtends snap ik dat heel goed.

Oh, en ‘En Door’ is nu dus uit. Dat is een fijn, strakke hiphopplaat. Oprecht en zonder bullshit. Check die dus zeker als je van die Nederlandstalige hiphop houdt.