Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 1 december 2023

Scroll to top

Top

De Stoeptegels – Liedjes Voor Het Slapen Gaan

De Stoeptegels – Liedjes Voor Het Slapen Gaan
Jochem van der Steen

Review Overview

Simpelweg hard gaan!
7.5
7.5

Rating

Met een beetje humor doe je veel als het gaat om een eigen smoel kweken voor je band. Neem ouderwetse pretpunk band als De Boegies of natuurlijk de Heideroosjes. Namen als De Raggende Mannen, Neuk!, Gewapend Beton en ja, Hang Youth, maar ook een buitenlandse band als The Dwarves komen in me op. Als je tussen die humor ook het trieste bestaan van de mensheid weet bloot te leggen adem je redelijk goed uit wat punk moet zijn. Vooral als het ook nog eens een flink DIY gehalte heeft. Riffwijs is deze plaat van deze punkband uit regio Helmond een eerbetoon aan de drie-akkoorden-punk van bands als The Misfits en T.S.O.L. Simpelweg hard gaan!

 

Er is veel herkenbaarheid en ongein in nummer als ‘Concertje Pakken’ en ‘Schaamlippenstift’. Maar er is soms meer.  Neem de aanklacht tegen kapitalisme (en deels kinderliedjesbewerking) ‘De Wielen van Bestaan’. Een nummer dat overigens gemaakt is voor een moshpit. Dat laatste kan trouwens ook gezegd worden over het smerige ‘Hoofdluizen Piemelkaas’, wederom een kinderliedjesbewerking voor het maximale herkenbaarheidseffect. Een nummer als het triestige ‘Ik Hoef Geen Seks, Ik Naai Mezelf Wel’ geeft het kansloze bestaan aan van sommige jongeren in de huidige maatschappij. In een lange lijn punkrocksongs over alcohol kunnen we ‘Bier’ noteren. Simpele riff, simpele tekst, ongetwijfeld geïnspireerd door een lange drinksessie. Aangezien ik kattenmepper ben van origine heb ik een zwak voor het nummer ‘Cowboys van Helmond’. Met enthousiaste gangvocals is dit zowel een eerbetoon als kritiek op deze stad. Voor de liefhebbers van een goede breakdown hebben we het Black Flag-achtige ‘Tand Door Je Lip’. De ongein uit zich verder in de vorm van komische stukjes ‘Bitchclap’ en ‘Bam! Klaar!’ en ‘Vinkje’.

Voor velen zal deze plaat te simplistisch en dom zijn. Echter, de liefhebbers van rauwe punkrock, zij die van een geintje houden en nog meer, zij die onder de pleister durven te kijken en de blootgelegde korst durven te bekijken, zullen dit kunnen waarderen.