Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Wh*t If: Een levensstijl!

Wh*t If: Een levensstijl!
Jochem van der Steen

Wh*t If bestaat uit gitarist Floyd van Dijk, bassist Bas Groenendaal, zangeres Roos Woertman, drummer Noek Bertens en gitarist Pjotr Heijnen. De band wist zich in onze kijker te spelen door middel van een flinke partij aan energieke live shows. We spraken de dame en heren in hun repetitieruimte in Popei.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Theo Visser

De allereerste repetitie van de band was, en Floyd weet het nog precies, op 11 februari 2020. Hij speelde eerder met Roos in een ander bandje. Met Bas zat hij op het Summa College waar zij de opleiding tot onderwijsassistent deden. Leuk detail is dat Jasper, die trouwe lezers van deze site en fans van de lokale scene kennen van Alabaster, ook even in de band heeft gezeten. Indertijd kon de band repeteren in het muzieklokaal van de school. Na een man of dertien aan andere bandleden zijn gekomen en gegaan is er nu dan, met toevoeging van Noek als laatste nieuwe lid de huidige line-up en zijn ze in 2022 gaan repeteren in Popei.

Noek vertelt hoe hij bij de band terecht kwam: ‘Floyd heef samen met Roos meegedaan aan de Rockcity Basics opleiding met bandcoach Tim Peters, drumdocent. Via hem kwam ik bij hen terecht. Het is een soort vooropleiding waar je je voor kunt aanmelden en eerste bepaalde skills krijgt geleerd. Aan het einde moet je een bandje in elkaar zetten en wat covers en eigen nummers spelen.’

Roos raadt aan, ‘Die Rockcity Basics zijn een supergoed idee om aan mee te doen als je naar het Rockcity Institute, de Eindhovense opleiding voor rockmuzikanten, wil.’

Gevraagd naar waarom zoveel bandleden kwamen en gingen zegt Bas, ‘De twee voornaamste redenen waren dat ze het simpelweg te druk hadden voor een band of vanwege artistieke verschillen.’ Roos weet daar op aan te vullen, ‘En minder motivatie en andere doelen.’

Het is dus duidelijk dat de huidige bandleden veel tijd in de band stoppen. ‘Ja,’ zegt Roos. ‘We stoppen er steeds meer tijd in als je kijkt naar een jaar geleden en nu.’ Vooral Floyd en Bas zijn nu veel tijd kwijt aan al het geregel achter de schermen.

‘We spreken elkaar elke dag, buiten de repetitie,’ zegt Floyd en voegt lachend toe, ‘Wh*t If is een levensstijl.’

De nummers ontstaan door demo’s naar elkaar te sturen. Als er iets goed klinkt wordt dat bewaard en gaat de band er in de repetitieruimte mee aan de slag. In hoeverre het resultaat dan lijkt op die eerste demo is per nummer afhankelijk. Bas: ‘Sommige nummers liggen ook al een half jaar op de plank nog.’

‘Het creatief bezig zijn met muziek wordt wel wat minder als je heel druk bezig bent met dingen regelen achter de schermen,’ aldus Roos.

Intussen is de band wel druk bezig met schrijven van nieuwe nummers. Floyd: ‘We hebben vroeger in onze shows veel covers gespeeld en daar willen we wat van afstappen omdat we het leukst vinden onze eigen nummers te brengen. Dus we moeten meer eigen nummers schrijven.’

Het belangrijkste verschil tussen de oude en nieuwe nummers weet Bas samen te vatten. ‘Vroeger was het meer zo dat één iemand een nummer schreef, en meestal was dat Floyd of ik. Maar nu doen we het meer samen. Alles valt meer in één kader, we hebben allemaal dezelfde visie op de band.’

Hoewel de nummers best commercieel klinken wordt er zeker niet bewust gezocht naar hits. Roos heeft daar een prima voorbeeld van. ‘Het nummer ‘Sophie’ wordt supergoed ontvangen door het publiek, maar wij vinden het allemaal een kutnummer en spelen het daarom niet meer. Dus we doen het voor onszelf.’

Pjotr licht toe, ‘Het is een beetje een knuffelrock nummer. We voelen ons een beetje als The Beatles als we het spelen en hebben dan de neiging onze gitaar een beetje hoog te houden en zo te spelen. Het past gewoon niet meer bij ons.’

Noek voegt toe: ‘We hebben ook wel wat nummers die harder zijn en minder commercieel.’ Nu laten de singles heel duidelijk twee kanten horen van de band. Waar ‘Turn On’ een uptempo rocknummer is, is ‘Something Wrong’ akoestisch en gevoelig.

Gevraagd naar dingen waar de band trots op is in het carrière pad tot nu toe voegen de live shows de boventoon in de reacties. Floyd noemt het uitbrengen van het eerste nummer, maar verder worden de shows in de Altstadt, de schouwburg in Tilburg en Eurosjopper genoemd. Roos vertelt over die laatste show, ‘Het optreden daar werd voor mij helemaal afgemaakt toen twee mensen me vroegen of ze met me op de foto mochten. Dan voel je je wel echt muzikant.’

Het is best knap dat de band zoveel shows heeft gespeeld terwijl ze nog maar twee nummers hebben uitgebracht. Gevraagd naar het geheim zegt Floyd meteen, ‘Bas!’ en Roos ‘Connecties!’. Bas verduidelijkt dat wat. ‘We hebben met de band wel een netwerk opgebouwd. Na onze eerste voorstelavond ben ik gaan mailen en messengeren, daar reageerden een paar mensen op en zo is het balletje gaan rollen.’

Floyd geeft aan dat de band ook veel baat heeft gehad bij Stichting Mexpo dat bands helpt bij het boeken van optredens door o.a. een soort van showcase avond.

De band sluit het interview af met goed nieuws door te vertellen dat hun eerste EP gaat uitkomen op 6 Januari inclusief release show in Popei.