Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Cesspool geeft lokale bands een podium in de Altstadt

Cesspool geeft lokale bands een podium in de Altstadt
Jochem van der Steen

Binnenkort vindt Cesspool plaats in de Altstadt. Naar verluid een festival met lokale rockbands. Kortom, een evenement waar wij van Eindhoven Rockcity van houden. Omdat we daar het fijne van wilde weten spraken we met de organisatoren Jasper van den Dungen (gitarist van local heroes Alabaster) en George Bongers (barman van de Altstadt) op de locatie waar het allemaal gaat plaatsvinden. Nicole den Ouden (o.a. DJ in de Altstadt) was er tijdens het interview niet bij maar is met name als het gaat om de promotie ook een belangrijk deel van de organisatie.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Theo Visser

Kort gezegd is het festival er op gericht om lokaal underground een plek te geven om op te treden. George verduidelijkt: ‘Sinds onze terugkeer na het faillissement van de Altstadt hebben hier vooral bands gestaan die door de Effenaar werden geboekt. We willen weer meer lokaal talent een podium bieden in verschillende vormen. In het verleden hebber hier best uiteenlopende bands gestaan en veel uit de rockabilly en rock ‘n’ roll scene. Ik wil die plek voor hardere muziek hier waarborgen. We zijn geen punkzaal of Metal café maar zitten er precies tussenin. Zo is het idee komen opborrelen. Ik benaderde Jasper omdat Alabaster hier nog niet heeft opgetreden en die wist meteen vijf andere bands toe te voegen. We zetten echt bewust bands uit de regio op het podium met de focus op Eindhoven en misschien een klein beetje daarbuiten. Tilburg is dus echt te ver uit de regio. Als het echt een band is die perfect bij het concept zou passen kunnen we een klein beetje buiten Eindhoven kijken.’

Voor de eerste editie had Jasper de bands dus snel gevonden. ‘De bands die de eerste editie spelen zijn sowieso allemaal vrienden van Alabaster op een uitzondering na, Octopus. We hoorden daar zoveel goede dingen over dat we al meteen overstag waren zonder een nummer gehoord te hebben. Later zagen we hun single release in Blue Collar Hotel en waren erg enthousiast. Ze spelen een mix van pysch, wave en punk. Gewoon chaos op een hele vette manier. We zijn heel blij dat ze komen spelen. De mensen van Octopus zijn hier als gast bijna elk weekend. Het is mooi om mensen die hier vaak komen een podium te geven.’ Ook voor een volgende editie zal het vinden van bands niet heel uitdagend worden. ‘De eerste versie moet nog plaatsvinden maar we worden nu al benaderd door bands die op de volgende editie willen staan. De Stoeptegels zouden ook een leuke toevoeging zijn. Bij hun vorige optreden in de Altstadt was het erg druk en ze zijn leuk en energiek. We zijn ook benaderd door Headless Hunter. We gaan gewoon even kijken wat het wordt.’

George vult aan: ‘Ook als café krijgen we natuurlijk veel verzoekjes van beginnende bands die hier willen spelen, dus dat is ook een database waar we uit kunnen putten. Er zijn ook twee opleidingen met beginnende bands hier. Uiteindelijk gaat het er om dat we hier een leuk feestje neerzetten, dus het kunnen ook twee bands die zich samenvoegen en Motörhead covers spelen.

Qua publiek mikt Cesspool een beetje op de leeftijdsgroep van 16-40 jaar. George: ‘Als café willen we ook wat terugdoen voor ons vaste publiek. Als bijvoorbeeld een band van buiten de provincie hier speelt zoals The Wodan Boys is dat een leuk feestje en komen mensen van heel het land hierheen. Maar die zijn daarna weer vertrokken en komen niet zomaar terug. Er is veel vraag naar toegankelijke live muziek. De Effenaar shows hebben allemaal gevestigde namen en die nemen een forsere entree prijs met zich mee. Wij willen meer bands voor die prijs, of als het minder bands zijn een lagere prijs. Ons doorsnee publiek is jong en niet rijk.’

Kom dat dus zien, 12 November in de Altstadt. Het begint allemaal om 15:00 en je hoeft je niet druk te maken dat je de trein gaat missen want de laatste band, Alabaster stopt ermee om 22:00. De volledige lineup: HOBOJOBOS, Severant, Octopus, BAKLAWAI, ALABASTER

Voor kaartjes kun je hier terecht. Ook kun je kans maken op 2 x 2 gratis tickets, like dit bericht op onze Facebook pagina en tag onderin de comments met wie jij naar deze show zou willen.