Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Call It Off screams their heart out in de Effenaar

Call It Off screams their heart out in de Effenaar
Jochem van der Steen

Het mag ijskoud zijn buiten, in de Kleine Zaal van de Effenaar heerst een warme sfeer. De glimlachende gezichten hebben er duidelijk zin in de vrijdagavond te starten met een lekker punkrock feestje.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Theo Visser

Ga er maar aan staan. Kwetsbaar met slechts akoestische gitaar in je eentje op het podium staan. MARCH frontvrouw Fleur van Zuilen deed dat al eerder succesvol o.a. op Jera afgelopen jaar onder de naam Flora Skuller. Punkfrontmannen Joey Cape (Lagwagon), Dave Hause (The Loved Ones) en Chuck Ragan (Hot Water Music) gingen haar al voor. Flora doet zeker niet onder voor hen. Met haar stem die moeiteloos soms rauw, soms lieflijk klinkt laat ze horen dat ze geen drums of elektrische gitaren nodig heeft om ons te vermaken. Tel daarbij haar ontwapende persoonlijkheid en casual bindteksten en je kunt niet anders dan enorme sympathie hebben voor deze dame.

De nummers over uitstelgedrag (‘Somewhere Along The Line’), buitenbeentjes (‘Compatible’), herinneringen (‘Velvia’) en het aan haar dierbare vriendin opgedragen ‘Emma’, wat je wel moet raken zijn herkenbaar en warm. Dat ze vorige week, na een uitgebreide Duitse tour met MARCH last van haar stem had gekregen is niet te horen.

De heren van Bayline beleven vandaag hun albumpresentatie. Voor drummer Patrick meteen een uitdaging, want het is zijn eerste optreden met de band. En het moet gezegd worden, daar is niets van te merken. Zijn werk, net zo goed als dat van de rest van de band, is van grote kwaliteit, en wellicht nog belangrijker voor een dergelijke band: vol energie.

Altijd spannend om een band voor het eerst live te zien die je alleen van hun album kent. Alles wordt live echter ook perfect waargemaakt. Vocalist Roelof zet zowel de ingetogen als geschreeuwde vocalen perfect neer. En dat alles met net dat extra rauwere randje wat een live optreden iets doet toevoegen aan een studio opname. Ongetwijfeld heeft de band er na vanavond veel nieuwe fans bij gekregen.

Het Eindhovense Call It Off staat lekker voor eigen publiek. Aan enthousiasme van de fans ontbreekt het dan ook niet. Er is ook wat te vieren natuurlijk. Oorspronkelijk zou de band in 2020 stoppen. De pandemie gooide roet in het eten en uiteindelijk vond hun laatste show pas plaats in 2022. Maar wat bleek, zanger/gitarist Maurice Bolier en drummer Sergei Christian konden het podium niet missen en zetten voormalig toetsenist Gio Silwa in als tweede gitarist en vonden in Timmy Steenstra Toussaint een nieuwe bassist. Vanavond tonen ze wat ze in deze nieuwe line-up waard zijn.

De succesformule van de band blijkt gewoon gehandhaafd te zijn. Catchy poppunk om op te springen en vrolijk van te worden. Net als bij Bayline ontbreekt het de band niet aan energie. Wanneer bij hun kraker ‘Scream Your Heart Out’ de strandballen en luchtbedden de zaal in gaan is het feest compleet. Inclusief crowdsurfers die op het luchtbed de zaal rondgaan en een dappere ziel, die aangemoedigd door de band een kleine stagedive maakt. De moshpit wordt langzaam maar zeker ook steeds heftiger, inclusief heuse circle pit.

Een pauzemomentje is er als Effenaar medewerkster Nicole op het podium wordt gevraagd. Ze heeft vandaag haar laatste werkdag maar heeft de kleedkamer van de band nog wel versierd met Taylor Swift spul. Voormalig bassist Lesley Klaverdijk beklimt ook nog even het podium om wat nummers mee te zingen. Een mooi gebaar om te laten zien dat alles okay is met oude en nieuwe bandleden en de band gewoon full support krijgt. Ook in deze nieuwe formatie heeft deze band, op basis van de show van vanavond, een mooie toekomst in het verschiet.