Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Eindhoven Metal Meeting Warm-Up Evening 2023 activeert onze nekspieren in de Effenaar

Eindhoven Metal Meeting Warm-Up Evening 2023 activeert onze nekspieren in de Effenaar
Jochem van der Steen

Traditiegetrouw trapt de Eindhoven Metal Meeting af met een fijne donderdagavond trve herrie om alvast op gang te komen onder de noemer Eindhoven Metal Meeting Warm-Up Evening. Ook vanavond kunnen we ons lekker opwarmen in de kleine zaal van de Effenaar. En verdorie, dat is met dit koude weer geen overbodige luxe. Het is weer lekker gevuld met echte metalheads van over de hele wereld die de kou trotseerden om even lekker te headbangen.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Paul Verhagen

Het aardige van deze Warm-Up Evenings zijn wel de verscheidenheid aan metal genres die voorbij komen op één avond. We starten met de atmosferische black metal van het Italiaanse Enisum. Het podium is aangekleed met een voor black metal typische boomstam voor dat extra pagan sfeertje. De nummers, zoals ‘Woods of Sorrow’ en ‘Nothing’ hebben over het algemeen hetzelfde kunstje, kalme gitaargeluiden, melancholische clean vocals die heviger worden en uiteindelijk tot een echte black metal uitbarsting komen.

Uit een ander vaatje tapt de andere Italiaanse band van de avond, Hideous Divinity. Een stuk heftiger, en bruter. Deze tech death band is het beste te omschrijven als een lichtere vorm van Archspire. Oftewel, zeker technical maar nog geen Olympische niveau van virtuositeit of heel veel experimenten met ritmes en akkoorden. Het beukt wel lekker en de strot van vocalist Enrico DiLorenzo weet te overtuigen, van schreeuw tot diepe grunt. Hij beweegt energiek van links naar rechts over het podium en als hij voorovergebogen in de microfoon brult komt het uit zijn tenen.

De in 1989 opgerichte death metal band Pentacle strooit niet bepaald met albums of optredens. Daarom extra leuk dat ze hier staan om de Nederlandse inbreng te vertegenwoordigen tussen de buitenlandse collega’s. Van de spaarzaamheid in optredens is niets te merken, de band staat als een huis. De op klassieke leest geschoeide death metal heeft die groovy en catchy sound van Bolt Thrower en Obituary met de rauwheid van Hellhammer. Dat ze geïnspireerd zijn door die laatste blijkt ook wel uit de cover die ze uit het repertoire van die legendarische band spelen. De lekkere tempowisselingen houden de set spannend. De overgangen van logge lomere riffs naar snellere mosh stukjes werken perfect.

De Viking black metal van Ereb Altor ligt wat meer in het straatje van de eerste band van de avond. We eindigen dus een beetje zoals we begonnen. Een mooi slotstuk. De nummers, soms in het Zweeds, soms in het Engels vertellen over sages en legendes zoals ‘Queen of All Seas’ over een man die verliefd werd op een mythisch wezen en daarom als duivels werd gezien. Als hoogtepuntje noteer ik de vertolking van het episch klinkende ‘Midsommerblot’. Instrumentaal een zeer sterke set, op sommige momenten is de breekbare stem van vocalist Ragnar wellicht wat te breekbaar echter. Het valt op dat het live allemaal net wat rauwer klinkt dan op de plaat, wat ik kan waarderen.

We kunnen terugkijken naar wederom een prima opwarm avondje. De lever is weer opgestart om het gerstenat tot ons te nemen komende dagen, het stof is uit de oren geblazen en de nekspieren zijn getraind. Op naar the main event, Eindhoven Metal Meeting 2023 en ja, daar zijn wij ook weer bij.