Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 februari 2024

Scroll to top

Top

Death Sells brengt Mrs Hyde op het podium

Death Sells brengt Mrs Hyde op het podium
Maartje Kunnen

Een van de drie bands die optreden tijdens het evenement Rebel Grrrls Unleashed in Anker Studio is Death Sells. Ik spreek de vierkoppige band backstage, in een kleine gezellige ruimte waar leden van de verschillende formaties in en uit lopen en ongedwongen met elkaar op de bank hangen. De meesten kennen elkaar al langer en via diverse lijntjes.

Tekst: Maartje Kunnen | Foto’s: Charlotte Grips

Zangeres Michaela vertelt dat ze altijd al het meeste op had met noiserock. Sonic Youth is een belangrijke muzikale inspiratiebron voor haar. Wat haar zo in die stijl aanspreekt is het gevoel dat erin ligt. Geen getheoretiseer, maar waarachtige, doorleefde gevoelens. De meeste muzikanten om haar heen waren echter vooral bezig met pop en jazz. Gelukkig had bassist Emma dezelfde muzieksmaak en kwam ook al snel gitarist Jef erbij. Een band was geboren.

Nu moest er nog een goede naam gevonden worden. Dat gebeurde tijdens een filmavond. Naast hun wekelijkse repeties in Popei chillen de bandleden namelijk ook vaak samen. Ze kijken regelmatig films, meestal muziekgerelateerd. Op een avond was dat cultklassieker ‘This Is Spinal Tap’ uit 1984, een fictieve documentaire over de gelijknamige heavy metal/hardrockgroep. Een geniale film overigens. Niet gezien? Vanavond kijken. Op een gegeven moment heeft Spinal Taps platenlabel zonder overleg met de band hun nieuwe album uitgebracht in een volledig zwarte hoes. De muzikanten zijn not amused en de zanger klaagt: ‘What is this? I think it looks like death.’ Waarop de manager zegt: ‘Death sells!’


De naam was dus gevonden, maar een tijdlang ontbrak er nog een drummer en die was niet makkelijk te vinden. Het was nogal behelpen. In de noiserock scene heerste drummer-droogte. Maar met drummers is er ook altijd wel iets, zoals Spinal Tap ons leert:

Eindelijk bracht de zoektocht hen bij Rowan en met hem was er meteen een klik. Hij was heel open en voelde zich bij de anderen direct op zijn plek. Inmiddels voelt de band als familie, in de goede zin van het woord. ‘We houden van elkaar,’ zegt Michaela.

De nummers worden dan ook echt samen gemaakt. Meestal komt Michaela met een idee en een tekst en gaat daarna Jef aan de slag om met zijn gitaarspel die tekst te versterken. Iedereen is in een vroeg stadium betrokken en geeft diens inbreng. Het nummer ‘Confusion’ (komt uit in januari ’24) gaat bijvoorbeeld over verloren lopen in een grote stad, terwijl je dronken bent. Om het verloren gevoel te accentueren, maakt Jef op zijn gitaar de geluiden van een gure wind. De songs nemen ze op bij Michaela thuis, in de tot studio omgebouwde garage van haar vriend, die ook helpt met opnemen en de nummers mixt. Dat er soms heftige gevoelens aan nummers ten grondslag liggen, blijkt ook uit ‘Cool Homicide (v)’. Deze song gaat over een vrouw die haar vriend heeft vermoord omdat hij is vreemdgegaan. Het geluid van zijn lichaam dat op het gras valt, komt steeds terug. De vrouw moet dit traumatische moment keer op keer herbeleven. De gebeurtenis is dan wel fictief, de onderliggende emotie jaloezie kent Michaela maar al te goed. Jaloezie is een drijfveer voor haar, die ze gelukkig voor positieve doeleinden kan aanwenden.

Oorspronkelijk was Michaela bassist. Toen ze echter eenmaal een keer had gezongen, is ze zonder meer overgestapt op de vocalen. Als ze zingt, ziet ze geen mensen om zich heen en gaat ze op in het moment. Een fijne sensatie. Dat was anders met de bas. ‘Die speelde mij.’ Michaela spreekt heel rustig en maakt een bescheiden, bijna bedeesde indruk. Staat ze op het podium, dan zien we daarentegen een zeer felle zangeres die op momenten zelfs bezeten lijkt. Het bekende verhaal uit de gothic novel ‘Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde’ van R. L. Stevenson dringt zich op. Daarin vindt Dr Jekyll een middel uit dat ervoor zorgt dat zijn boosaardige kant vrij spel krijgt, als hij het drinkt. De persoon in wie hij verandert, noemt hij Mr Hyde. Hoewel in dat verhaal het precieze recept voor het drankje verloren gaat, lijkt het of Michaela dat toch nog ergens gevonden heeft.

De andere bandleden hebben naast Sonic Youth nog andere muzikale voorbeelden en luistertips. Uit de categorie klassiekers Black Sabbath en verder Babes in Toyland, Sunny Day Real Estate en het hedendaagse Fontains D.C.. Bovendien hebben ze naast muzikale begaafdheid tevens creatieve talenten. Hun posters, T-shirts en andere merch: alles is handgemaakt. Hun logo is een prachtige afbeelding van een raaf, de vogel die onheil voorspelt, maar in dit geval toch vooral een vooraankondiging is van hartstochtelijke muzikanten.

  • Ga ze zien op vrijdag 19 januari 2024 in café The Jack met Antillectual en The Forbidden Wizards.
  • Cold Heat is te beluisteren op Spotify.
  • Volg ze op Instagram of Facebook.