Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Alkahest: leven na Roadburn

Alkahest: leven na Roadburn
Jochem van der Steen

Vorig jaar ontstond het idee van Roadburn en de Metal Factory (de enige echte internationale opleiding voor metal muzikanten) om een band op te richten, speciaal voor het festival. In vijf maanden moest een band klaargestoomd worden om een optreden van vijfenveertig minuten neer te zetten. Michel Nienhuis (Autarkh & Autarkh III, ex-Dodecahedron) vervulde de rol van bandcoach en werkte met de Duitse Cheyenne Reudenbach en Konstantin Richter, Colombiaanse Martin Jaramillo en Nederlandse Sian Syed en Abe Stadhouders om Alkahest op te richten. Ik sprak in Dynamo met Cheyenne en Konstantin over dit concept, maar ook over hun crowdfunding campagne en toekomst.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Charlotte Grips (interview) & Paul Verhagen (live foto)

De coaching van Michel ging verder dan alleen het creatieve deel, hoewel dat oorspronkelijk wel het uitgangspunt was. Cheyenne legt uit: ‘Michel was heel flexibel. Hij coachte ons op veel andere gebieden nog zoals time management, hoe je omgaat met druk, hoe je moet samenwerken.’

Dat lijkt wel een beetje wat de studenten leren op de Metal Factory, waar ze in een periode van twee maanden voor de Metal Factory Showcase een band moeten oprichten met een kwartier aan reportoire. Er zijn echter ook wat kleine verschillen, aldus Konstantin. ‘Zes maanden samenwerken versus twee maanden is toch wel anders. Ook zijn de belangen groter voor Roadburn. Het spel is hetzelfde, de uitdaging groter.’

Intussen is er een wisseling geweest van gitarist. Christian Muller (o.a. Neroth) nam de plaats over van Martin Jaramillo toen die vanwege regelgevingen het land moest verlaten. Helaas was het niet realistisch om hem in de band te houden als hij geen shows zou kan spelen met de band. Vriendschappelijk is toen besloten om Chris als nieuwe gitarist aan te nemen. Konstantin is daar erg blij mee. ‘Dat Christian een erg goede gitarist is komt bijna op de tweede plaats. Het is vooral belangrijk dat we goed met elkaar kunnen opschieten.’

Op dit moment is er nog maar één nummer uitgebracht op Spotify, ‘WAR (Death Follows Faith)’. Dit was de eerste demo van de band, gebruikt om het Roadburn optreden te promoten. Het past in de zesdelige set als vierder nummer en is onderdeel van een heel verhaal met alchemie als basis. Cheyenne vertelt: ‘Het concept gaat over iemand die een elixer consumeert waardoor hij onsterfelijk wordt. Eerst voelt hij zich verheven boven de rest van de wereld en start een oorlog tegen de mensheid. Uiteindelijk komt hij echter tot de conclusie dat al die macht niets om het lijf heeft zonder menselijke connecties. Als iedereen om hem heen sterft, begrijpt hij dat onsterfelijkheid niet zo geweldig is. In het laatste nummer van de set probeert hij zelfmoord te plegen, maar dat lukt hem niet. Het nummer ‘WAR (Death Follows Faith)’ gaat dus over het deel van het verhaal waar hij de oorlog tegen de mensheid start.’

Intussen werkt de band aan een live album met een registratie van dat Roadburn optreden. Om de mixing, mastering, vinyl en merch te financieren zijn ze een crowdfunding campagne gestart die je hier kunt vinden.

De samenwerking met crowdfunding platform Voordekunst bevalt Konstantin goed. ‘Ze geven ons advies en vragen hoe het gaat, wat de plannen zijn en vertellen ons wat nog meer mogelijk is.’

Onder anderen via social media, gesteund door Autarkh en Roadburn, probeert de band crowdfunders te vinden. Konstantin verduidelijkt: ‘We presenteren daar ons concept. We hebben de intentie om, wanneer we geld vragen ook altijd iets terug te geven. Het is geen éénrichtingsverkeer.’

Het blijft echter niet alleen bij dit live album. De band werkt aan nieuw materiaal wat volgend jaar bij de afstudeer showcase van de band, de Dynamo Metal Factory Metal Masters show te zien zal zijn. Konstantin: ‘Het zal allemaal nieuw materiaal zijn, dus mensen zullen zien in welke nieuwe richting we gaan. Die Metal Masters show is in mei en we willen 11 april, net voor Roadburn het live album releasen. Daarna volgt dus het album met nieuw materiaal. Alles gaat best snel. In de tussentijd hopen we wat shows te spelen. Het doel is om sterk genoeg materiaal te produceren dat we bijvoorbeeld n 2025 weer op Roadburn mogen staan.’

Cheyenne en Konstantin zitten niet alleen in Alkahest. Samen vormen ze ook House of Gloom, een uitlaatklep voor meer doom georienteerde, atmosferische muziek. In oktober 2022 hadden ze hun eerste, intiemere, seated show in Tilburg. Toch voelde dat niet heel kwetsbaar volgens Cheyenne. ‘De hele muzikale aanpak past gewoon heel goed met die hele intiemere setting.’

Konstantin is het zeker niet beu om zoveel met Cheyenne te werken. ‘Ik vind het heel leuk om met Cheyenne te werken. We zijn ook gewoon goede vrienden. Ik herinner me nog dat ik bij dat optreden in Tilburg gewoon weer opnieuw verliefd werd op muziek.’

Voor hen die benieuwd zijn hoe House Of Gloom live klinkt is er bij de eerstvolgende showcase van het Rockcity Institute in Popei een set met een volledige band.