Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni 2024

Scroll to top

Top

Bottom Shelf Records organiseert feestje tot in de kleine uurtjes met The Föhns en meer

Bottom Shelf Records organiseert feestje tot in de kleine uurtjes met The Föhns en meer
Theo Miggelbrink

Bottom Shelf Records, gerund door Noortje Roel en Stijn, brengt deze maand niet één maar maar liefst twee nieuwe releases uit. Namelijk Better Man van The Föhns, dat album kwam 5 december uit (en daar schreef Rockcity’s Guido al deze review over) en Earth Tones van Timo van Lierop en dat album ziet vanavond (15 december) het levenslicht. Reden voor een feestje moeten de dame en heren van Bottom Shelf Records gedacht hebben en dat feestje is er vandaag gekomen.

Tekst: Theo Miggelbrink | Foto’s: Theo Visser

De Grandcafé-achtige uitstraling van het PopEi-Café blijft nog steeds wennen. Zeker nu Gooseking3000 aftrapt. Toch de meest grofkorrelige lo-fi muzikant van Eindhoven en omstreken. Vandaag begeleidt Ernst Jan van Doorn (de persoon die achter de artiest Gooseking3000 schuilgaat) zichzelf solo. En zijn gitaarspel en zang contrasteren in een viertal eigen songs en het van Big Thief bekende ‘Not’ op aangename wijze met het gelikte en in kerstsferen gehulde interieur.

Na deze aangename ‘apetizer’ is het tijd om ons naar de zaal te verplaatsen. Waar Timo van Lierop onder de noemer Timo & The Stardusters aftrapt. Door de opstopping bij de ingang mist uw recensent bijna het openingsnummer. Maar niet getreurd. Daar waar de songs van Mooon (Timo’s andere band), geheel volgens de regels van het singletjes-tijdperk vaak onder de 3 minuten klokken, zijn zijn nieuwe songs aangenaam lang uitgesponnen jams. De rest van de set bestaat uit al even lekker lang uitgesponnen songs waarbij de jaren zeventig referenties nooit ver weg zijn. Zoals in ‘Bother Me’ (dat verscheen op de eerder uitgebrachte Home Recordings EP). Het mellow ‘Try Again’ is een ode aan Aarle-Rixtel waar niet alleen De Home Recordings EP het levenslicht zag, maar ook nieuwste langspeler. Earth Tones. Het van dat album afkomstige ‘I Feel Like’ is zelfs “jaren zeventig gitaarsolo’s galore”. Maar dan met wél met een lekkere Kurt Vile-vibe.

Na Timo’s zegetocht is het de tijd voor gezworen vrienden Dennis Grotenhuis (beter bekend als Denvis of Donnie) en Roel Blommers (Ronnie), die met diverse bands en in diverse samenstellingen de lokale muziekscène al zo’n twintig jaar verrijken. Soms heavy (The Spades) soms meer mellow (zoals de op indierock-leest geschoeide sound van D Deadly). Maar vanavond dus als het centrale duo van The Föhns die nog wat bekende gezichten herbergt. Zo is Ernst Jan te bewonderen op bass en heeft Gijs (net als Timo eveneens bekend van Mooon) zich genesteld achter een uit de nalatenschap van de Doors en The Animals afkomstige Vox Continental. “Autoradiopop suprême” noemt de bio van de van de band de muziek. En daar is geen woord aan gelogen. 

Dennis en Roel trappen vanavond echter af met een drietal songs in akoestische setting. waaronder het eigen ‘Better Man’. De titelsong van het gelijknamige debuut. Een song die vanavond overigens ook nog een keer met de volledige band gespeeld wordt. Maar er zijn nog genoeg fijne andere liedjes zoals ‘Talk It Over’, waarbij Roel de leadvocals voor zijn rekening neemt. Het van heerlijke synths voorziene ’Donna’, ‘Here & Around’ waarbij Roel de qua puntig gitaarspel Timo naar de kroon steekt en het mellow ’So Special’ dat naadloos overgaat in de bandversie van ‘Better Man’.

Maar als toegift spelen ze een oudje, namelijke het van D-Deadly bekende ‘Wieger’ (speciaal voor “ons mam” aldus Dennis). Wat een heerlijk nummer blijft dat toch en dan maakt het niet uit of Dennis en Roel het onder de noemer D Deadly spelen, óf als The Föhns. Die “autoradiopop suprême” mét dakje op de ê maken de heren al véél langer. Het is alleen een nadeel dat het Nederlandse weer in de wintermaanden niet meezit. Want “autoradiopop suprême” beluister je toch het best op een heldere zomeravond met het dak van je cabriolet naar beneden gevouwen.

Voor degenen die niet tot in de nóg kleinere uurtjes blijven voor de het Bottom Shelf Records-DJ team, is de avond met die song echter ten einde. Maar het was een fijn feestje. Hopelijk volgen er nog véél meer releases van Eindhovens “goedkoopste” platenlabel in de nabije toekomst.