Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 februari 2024

Scroll to top

Top

Klont!! – Gallery Of Evil

Klont!! – Gallery Of Evil
Jochem van der Steen

Review Overview

Macaber en smerig!
8
8

Rating

Dit plaatselijke pareltje kwam al uit in 2022 maar kreeg toen helaas niet de verdiende aandacht. Als een soort van goed voornemen laten we ons licht er dit jaar dan toch even over schijnen. Klont!!, jawel met twee uitroeptekens is een death/grind orkestje met de wortels in Beek en Donk. Deze plaat brachten ze, na wat geleur langs platenmaatschappijen gewoon lekker zelf uit. D.I.Y., daar houden we van bij Eindhoven Rockcity.

Je zou bijna denken dat je een musical gaat luisteren op basis van de dramatische, instrumentale intro track Music To Be Murdered By. We worden daarin getrakteerd op een mooie sample van de klassieke mystery serie Alfred Hitchcock Presents. En dan… Dan barst het geweld los.

De heren hebben zich laten inspireren door bekende seriemoordenaars als John Wayne Gacy op Pogo The Clown en Canadese varkensboer Robert Pickton op Feed Them To The Pigs en de nog steeds voortvluchtige Pedro Alonso López op Man Of The Century. Niet helemaal origineel natuurlijk, tenslotte hakte bijvoorbeeld het Amerikaanse Macabre al in 1985 met dat bijltje. Wat wel origineel is, en wat het tot een meer eigen product maakt is het nummer Good Mie over ons eigen seriemoordenaar, Maria Swanenburg. Bekend als de Leidse Gifmengster en Goeie Mie zou deze dame meer dan honderd mensen vergiftigd hebben.

Nu is het wel zo dat je er het tekstboekje een beetje bij moet pakken om precies door te hebben waar de nummers over gaan. In de beste grindcore/death metal traditie zijn de teksten vaak onverstaanbaar door de smerige grunt van The Elbalmer. Als een dolle razen de nummers voorbij waar vooral die moordende drumpartijen opvallen. Nondeju, wat ramt die Peepo The Clown er op. Slechte jeugd gehad zeker? De gitaarpartijen klinken smeriger dan je onderbroek na een overdosis Taco Bell en die licht klepperende bas zorgt voor een extra potje gruizigheid. Sommige nummers zijn even net wat gelaagder. El Matamendigo heeft een klein snufje thrash in de riffs verborgen waar Bloody Bouncer heel even doom aanraakt. Nummers als The Family That Slays Together en Montague John Druitt part 3 zijn toonbeelden van het klassieke grindcore motto ‘goed verhaal, lekker kort’ en komen niet voorbij de twintig seconden.

Hoewel er nogal wat macabere onderwerpen voorbijkomen valt er ook genoeg te lachen. Zo zitten er een paar mooie muzikale kwinkslagen in nummers als The Stranger’s Waltz dat een stukje bevat van het klassieke Second Waltz en  Fourniret Is Dead, een parodie op een Franse chanson.

Tot slot nog even wat aandacht voor het toffe artwork. De cover is een parodie op Suicidal Tendencies’ Art Of Rebellion en van de hand van Sylvia van den Bogaard. Waar daar een Mona Lisa aan de muur hing, hangen er hier schilderijen met de beeltenissen van de diverse bezongen seriemoordenaars met Gacy op de voorgrond in zijn Pogo The Clown outfit.

Een fijne, eigenzinnige en extreme plaat. Voor de liefhebbers, Klont!! is binnenkort ook live te zien, tijdens het BUT Film Festival (BUTFF) op zaterdag 6 januari 2024.