Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 15 juli 2024

Scroll to top

Top

Ronnie James Dio Memorial eert een legende in de Effenaar

Ronnie James Dio Memorial eert een legende in de Effenaar
Jochem van der Steen

Het is gezellig druk in de Effenaar’s grote zaal vanmiddag. Jawel, vanmiddag want we hebben een heuse matinee show te pakken zodat het relatief ouder publiek op tijd thuis is om de volgende ochtend weer fris op het werk te verschijnen. Een middag die de harten van menig vijftigplusser in de zaal duidelijk vult met de vreugde van nostalgie.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Paul Verhagen

Ronnie James Dio, de kleine man met de grote stem is natuurlijk één van de meest legendarische namen uit de heavy metal. Hij zong in Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio and Heaven & Hell en wordt genoemd als ‘uitvinder’ van de metal horns. Helaas overleed hij op 67 jarige leeftijd in 2010. De stempel die hij achterliet op de metal wereld is gigantisch, daarom is het ook niet gek dat een concertreeks om de man te eren goed bezocht wordt.

De band die deze Ronnie James Dio Memorial uitvoert bestaat uit niet de minste namen. Vocalisten John Jaycee Cuijpers (Arjen Lucassen’s Ayreon & Supersonic Revolution / Praying Mantis) en Lisette van den Berg (Scarlet Stories / Ayreon), gitarist Ruud Jolie, toetsenist Martijn Spierenburg (beiden van Within Temptation), gitarist Menno Gootjes (Focus / Black Nazareth), bassist Johan van Stratum (Blind Guardian / VUUR / The Gentle Storm / Stream of Passion) en drummer Stef Broks (Textures) imponeren ons met hun muzikale kunnen. John Jaycee laat ons weten dat we het vanwege technische problemen het met wat minder lichtshow moeten doen, maar dat ze zelf er alles aan zullen doen ons een spetterende show te geven.

John Jaycee heeft een enorm krachtig bereik waardoor zowel de opzwepende nummers als We Rock en Long Live Rock ‘n’ Roll net zo goed tot hun recht komen als ingetogenere, gelaagde nummers als Don’t Talk To Strangers en Children Of The Sea. Lisette vervult soms de rol van backing vocalist, zoals bij Black Sabbath nummer Neon Knights, maar laat bij Mob Rules duidelijk horen als lead vocalist niet voor haar mannelijke collega onder te doen. Het onderling spelplezier is van beiden de gezichten af te lezen en Lisette headbangt er energiek op los. Wanneer John Jaycee en Lisette samen zingen, zoals bij Gates Of Babylon klinkt dat erg krachtig. Dat de band uit topmuzikanten bestaat staat buiten kijf, hoe breng je anders zoveel nummers zo foutloos. Die ene foute start bij Last In Line is ze dan ook vergeven. Die heerlijke openingsriffs van nummers als Rainbow In The Dark en Man On The Silver Mountain klinken als een klok.

Dit is geen standaard tribute band waar als een soort verkleedshow een artiest perfect nagedaan wordt, maar een sterk neergezette reeks van soms wat anders aangepakte covers die een prima dwarsdoorsnede zijn van het indrukwekkend repertoire van Dio. Zo is het een leuke keuze om het zoveel gecoverde Holy Diver in een kleinere vorm neer te zetten met ingetogenere zang van John Jaycee en akoestisch gitaarspel van Menno.

Drummer Stef Broks krijgt nog een momentje om zijn knappe drumwerk te etaleren bij een indrukwekkende drumsolo. Misschien niet meer van deze tijd, maar gezien we vanavond met deze nummers toch een soort tijdreis maken redelijk op zijn plaats.

Een heerlijke viering van een metal legende door een groep getalenteerde muzikanten. Of het nu vanuit heaven of hell is, Ronnie James Dio zal goedkeurend hebben moeten glimlachen.