Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

The Astoria: van sixties naar seventies

The Astoria: van sixties naar seventies
Jochem van der Steen

Onze favoriete interviews vinden plaats in de kroeg of de oefenruimte van een band. In het geval van The Astoria, pas nog te zien bij Uit de Riolen van Eindhoven was het laatstgenoemde locatie. We spraken in Popei met de hele band.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Charlotte Grips

The Astoria is een nog vrij jonge band. In de zin dat hij nog niet lang bestaat en volgens eigen zeggen de bandleden jong van hart zijn. In de gelederen vinden we echter een stel oude rotten die hun vlieguren in diverse bands wel gemaakt hebben. Op gitaar treffen we Jeroen en Mirjam (tevens tweede stem) die we ook kennen van happy hardrock band The Dirty Denims. Michel neemt de zang voor zijn rekening, Kees de drums en Marc is de bassist.

Jeroen kende Kees al lang van hun tijd dat ze bij de Free Record Shop werkten. Ze kwamen Marc bij een optreden tegen en bedachten dat ze prima samen muziek zouden kunnen maken. Ze kregen een berichtje van Michel die op zoek was naar mensen om een band mee te beginnen. Na samen gerepeteerd te hebben bleek er een goede klik te zijn en werd de band geboren.

Eerder vormde een deel van de band de sixties rockband The Reaction maar daar was uiteindelijk de rek uit volgens Kees. ‘Het stond stil. En stilstand is achteruitgang.’ Met The Astoria is een bewuste stap gemaakt naar een meer seventies geluid dan het sixties geluid van Reaction. De scene van die muziek bleek niet helemaal hun ding. Kees zegt lachen: ‘Op veel an die sixties optredens loopt iedereen verkleed. Op een festival in Duitsland leek het publiek wel een stel vampieren zoals ze er bij liepen. Het was zo’n hele mod party, daar pasten we niet lekker in.’

De eerste show van The Astoria werd gespeeld in maart 2020. Die timing bleek wat minder, want eigenlijk meteen daarna werd de pandemie serieus en gingen we de lockdown in. Echter, na die gedwongen pauze is de band helemaal terug. In diverse studio’s zijn er singles opgenomen. Samen met nog een aantal andere nummers komen die samen op het aankomende debuutalbum te staan. Als het artwork af is kan het vinyl worden gedrukt en komt de plaat, naar verwachting halverwege 2024, uit.

De eerste paar nummers zijn opgenomen door studenten als onderdeel van een studieproject. Amateurwerk is het echter allerminst volgens Jeroen. ‘Ze zijn echt opgenomen in top of the bill studio’s.’ Hoewel de nummers in verschillende studio’s zijn opgenomen klinken ze op de plaat zeker wel als één geheel door de mixing en mastering.

Hebben Jeroen en Mirjam het echter niet te druk voor nog een band? Volgens Jeroen niet. ‘Deze club is gewoon supergezellig en het kan goed naast The Dirty Denims bestaan. We houden rekening met elkaar bij het plannen van optredens, du dat bijt elkaar niet. En The Astoria klinkt net anders genoeg dat we op andere plekken spelen dat met The Dirty Denims.’

Intussen heeft de band er zo’n stuk of zestien optredens op zitten. Ze stonden in verschillende zaaltjes zoals De Effenaar en Popei en op diverse festivals zoals Kempenerpop. Gevraagd naar advies voor andere beginnende bands zeggen ze lachend: ‘Ze moeten lekker in de oefenruimtes blijven, dan hebben wij meer kans om te spelen.’

Het is wel duidelijk dat het succes voor de band niet zomaar is komen aanwaaien en er veel optredens en repetities aan het album vooraf zijn gegaan. Toch lijkt het alsof de jeugd steeds sneller met hun muziek uitkomt, o.a. beïnvloed door de lokale rock/metal opleidingen The Rock Institute en de Metal Factory. Marc vind dat niet zo gek. ‘Het zijn scholen, dus het is niet de bedoeling dat die jongeren jarenlang alleen maar in kroegjes blijven spelen. Het hele idee van die opleidingen is dat je leert een soort onderneming te starten en beroeps wordt. Bovendien, als jonge band heb je meer kansen. Je hebt meer publiek om dat al je vrienden naar je komen kijken en je platen kopen. Als je ouder bent hebben veel vrienden het idee dat ze je onderhand wel genoeg hebben zien spelen.’

Dat regelen van die optredens is een kwestie van heel veel mailen. Daarnaast volgt vaak uit het ene optreden het andere. Dat gaat tegenwoordig wel wat anders dan vroeger. De band kan zich nog goed de tijd herinneren dat je cassettebandjes langs moest brengen bij zaaltjes en de ene na de andere brief moest schrijven om optredens te krijgen. Uiteindelijk is dat live optreden ook gewoon wat de band het leukste vindt. Er is niets te vergelijken met de energie die je terugkrijgt op het podium. ‘Die verslaving is waarom iedereen op het podium wil staan,’ aldus Jeroen.

In de toekomst hoopt de band nog veel shows te mogen spelen, o.a. tijdens het festivalseizoen. Ze vinden dat de ideale plek om door mensen ontdekt te worden. Daarnaast gaan ze een clip opnemen en nieuwe nummers maken voor een tweede album. Kortom, we gaan nog veel zien en horen van The Astoria!