Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Unlocked – Bedlamite

Unlocked – Bedlamite
Jochem van der Steen

Review Overview

Death metal (old) school!
8
8

Rating

Unlocked is een nieuwe death metal band uit ons eigen Eindhoven. We spraken gitaristen Benny en Roel al eerder in Café The Jack. Dat interview maakte ons al flink (bloed)dorstig naar hun debuut album. En daar is ie dan! Op dit album liet de band zich inspireren door de wereld van de psychiatrische inrichtingen van de 19e eeuw. Die verschrikkingen laten zich natuurlijk prima vertalen in metal nummers.

‘Bloodcult’ bouwt lekker op. Een paar crunchy, felle gitaaraanslagen die je het nummer in trekken voor fel drumwerk en een diepe grunt er meteen geen twijfel over laat bestaan… Dit is old school death metal! Wat kun je eigenlijk allemaal verder met dat genre doen? Nou, je kunt er wat groove aan toevoegen zoals de riffs halverwege ‘Junod’s Way’. Een nummer als ‘Show Of Bedlam’ doet met de licht chaotische compositie denken aan tech death zonder de old school smerige robuustheid te verliezen. Op ‘Shackled In Irons’ lijkt vocalist Joost auditie te doen als Corpsegrinder stand-in. ‘Trapped Inside’ gooit even wat thrashy riffs in de mix en het is genieten hoe Joost zich daar op het eind vocaal weet uit te leven alsof hij over zijn nek gaat. ‘Crimson Walls’ geeft ons even de kans om op adem te komen met wat kabbelend gitaarwerk voor die moordende drums en een thrashy riff je weer een ‘try not to headbang’ challenge geven. Angstaanjagend geschreeuw geeft weer hoe het moet voelen om opgesloten te zitten. Het album wordt afgesloten door de absolute beuker ‘Evil Incarcerated’ waarbij het simpele refrein ‘evil incarcerated!’ verrassend catchy is. Eentje om live mee te schreeuwen met de vuist omhoog.

Het moge duidelijk zijn, dit is niet de nieuwerwetse death metal van bands als Frozen Soul of Sanguisugabogg. Dit is een eerbetoon aan de basis van death metal door bands als Bloodbath, Autopsy en Repugnant, gebracht door bijzonder vakkundige muzikanten. Muzikanten die echter ook niet bang zijn om die traditie voorzichtig wat te kruiden met andere invloeden.

Klinkt dat iets als wat je live zou willen zien? Lucky you, ze staan 16 maart op Grindhoven, in Dynamo Eindhoven.