Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juni 2024

Scroll to top

Top

Another Now: Onze sound heeft ons gevonden

Another Now: Onze sound heeft ons gevonden
Jochem van der Steen

Another Now is geen onbekende van onze site. We spraken de band al eerder onder de noemer Nieuwe Vonken, een jaartje of vijf terug. Intussen is de band een stuk minder nieuw, maar zeker nog zo energiek, konden we zien op Headbangers Parade. Na hun optreden schoven vocalist Stef Rikken en bassist Rik Bosmans bij ons aan voor een gesprek over de show en hun nieuwe single, ‘HEX’.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Bram Geurts

Het optreden was een heerlijke ervaring voor de heren en ze zitten duidelijk nog vol adrenaline. Rik zegt enthousiast, ‘Het was fucking sick. Als je het publiek inkijkt en die massa mensen ziet, roept dat een gevoel op dat je gas wil geven en laten zien wat je in huis hebt.’ Rik vult aan, ‘Als je die schedelzee ziet, weet je dat je hard moet gaan.’

Hoogtepuntje vandaag was de crowdsurfende Stef. Het plan was om zowat de hele zaal door te surfen. Hij kwam een heel eind, maar niet tot achter in de zaal. Niet dat Stef dat zelf doorhad. ‘Ik ben zelf helemaal niet bezig met het crowdsurfen. Ik ben dan in een soort trance en vooral bezig met het brengen van mijn lines. Ik vergeet niet, zoals sommige artiesten, dan te zingen. Ik weet niet hoever ik kom, kijk niet om me heen. Ik was gewoon ineens weer terug bij de barricades.’

IDENTITEIT

Aanvankelijk was de band wellicht wat meer gestileerd, zo waren ze volledig in het zwart met witte accenten gekleed in de tijd van het vorige album, ‘OMNI’. Dat lijkt de band wat losgelaten te hebben en gaan nu voor een lossere, authentiekere look waarbij er nog steeds een collectief staat, maar de individualiteit van een ieder meer naar voren komt. ‘Uiteindelijk ga je je toch ontwikkelen en begin je een identiteit te vormen. In het begin ben je nog heel erg bezig met experimenteren en kijken wat wel of niet je past,’ legt Stef uit.

HEX

De video behorende bij de nieuwe single ‘HEX’ mag opmerkelijk worden genoemd. Een zeer professionele productie met toffe special effects. Daar is dan ook goed over nagedacht, aldus Stef. ‘We beginnen met een concept te ontwikkelen waarin we omschrijven wat het verhaal is, welk gevoel het moet oproepen. We hebben dat gestuurd naar onze filmmaker Mirko Witzki die altijd een goede kostuumdesigner meeneemt die ook de visagie heeft gedaan en aan visagiewedstrijden heeft meegedaan. Mirko kwam op basis van dat concept met een voorstel terug. We houden er van om sciencefiction invloeden in onze clips te verwerken. Het verhaal is doorgetrokken van onze eerdere single ‘Parallax’ en je ziet daar dezelfde hoofdrolspeelster in terug. Het fijne is dat we met wie we samenwerken ook bevriend raken en zo de kosten laag kunnen houden. Bovendien heeft onze gitarist, Max van Esch de special effects gemaakt.’

‘HEX’ is door de band zelf hun hardste nummer genoemd. In eerste instantie klinkt dat als een niet zo voor de hand liggende keuze voor een single. Stef kan het voor ons verklaren. ‘Uiteindelijk is het bij de muziek die we maken belangrijk onze rauwe emoties te verwoorden. En geen enkele track van ons is zo rauw als ‘HEX’. We hebben het met plezier geschreven. We vinden dat we niet altijd met herkenbare refreintjes hoeven te beginnen. We laten hiermee een andere kant van onszelf zien. We vinden het zelf ook gewoon een heel gave track. Als we het nummer aan andere mensen laten luisteren heeft het duidelijk ook een soort ‘wauw-effect’.

‘Dat nummer trok ons door een moeilijke periode. We hebben het met vijf jongens geschreven in een kelder met een fles Jack Daniels. Als we die avond niet gehad hadden, waren we niet deze band geweest. Het was net rond die lockdowntijd waar we heel veel moeite mee hebben gehad,’ zegt Rik.

Stef weet dat gevoel goed te verwoorden, ‘Het was alsof iemand buiten onszelf op een rem trapte, terwijl wij juist wilden laten zien wat we kunnen. Die frustratie hebben we kunnen uiten in ‘HEX’.

Uiteindelijk zal op 22 mei het nieuwe album ook verschijnen. Daar horen we die boosheid verder op terug, maar niet alleen dat, laat Stef ons weten. ‘De nummers geven weer wat we op dat moment voelden. De nummers zijn niet zo met voorbedachte raden geschreven als die van ‘OMNI’. We zijn in de studio gegaan en daar wat gaan freestylen.’

Dat freestylen is eigenlijk ook hoe de muziek van Another Now zich heeft weten te ontwikkelen, inclusief de elektronische elementen waar de band een beetje bekend om staat. Stef: ‘Er was geen concept vooraf. We maakten in het begin gewoon wat we leuk vonden. Ik ben opgegroeid met ouders die naar trance luisteren, dus die sound is voor mij heel vertrouwd. Je ziet niet vaak dat een band dat zo integreert als wij het doen. Dat het meer een ondersteuning is dan dat het de hele atmosfeer bepaalt. We zijn altijd zoekende naar een manier om het de nummers wat extra diepte te geven. We maken elkaar daarmee ook wel graag aan het lachen door te kijken hoever we er mee kunnen gaan.’

‘We weten zelf niet helemaal wat onze sound is. Soms vind die ons gewoon als we met gitaar en laptop bij elkaar zitten. In het begin waren we meer echt ‘metal-metal’. De eerste keer dat we wat elektronische invloeden toelieten werd dat onze eerste single en zo heeft ons geluid ons een beetje gevonden,’ aldus Rik.

NET ZO GOED EINDHOVEN

De band voelt zich zeker helemaal onderdeel van Eindhoven Rockcity, hoewel Stef zelf uit Oss komt. ‘Eindhoven was één van de eerste steden waar ik naar toe ging voor metalshows. Zowel in Dynamo als de Effenaar is mijn binding met de stad ontwikkeld.’

Rik komt uit Geldrop en de andere heren uit Heeze. ‘Net zo goed Eindhoven,’ vindt hij. ‘Als je iets tofs wil doen moet je gewoon naar Eindhoven.’