Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 mei 2024

Scroll to top

Top

Everything Decays gaat er helemaal voor!

Everything Decays gaat er helemaal voor!
Jochem van der Steen

Everything Decays blies ons weg omver met hun nieuwe single, ‘The Legacy’. Het geluid van de band is moeilijk onder een noemer te vangen. Ze noemen het zelf ook wel eens met een knipoog ‘’hak-op-de-tak-core” maar kunnen zich wel vinden in de naam blackened hardcore. We besloten de band, Linn Liv (vocals), Janoes van Hout (gitaar), Stijn de Wijs (bas) en Marvin van Bergen (drums) te interviewen in Café The Jack onder het genot van wat bier en whiskey.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Theo Visser

De oorsprong van Everything Decays ligt bij hardcore band Yakoeza. Die band werd door Janoes gestart samen met Hans van Och. Later kwamen Stijn en Linn bij de band. Toen Hans stopte als drummer voegde Marvin zich bij de band. Er werd besloten dat er een andere bandnaam moest komen. “De sound was toen heel erg veranderd. We zijn zelf ook dingen gaan schrijven toen ik er bij kwam en ons eigen ding gaan doen,” legt Marvin uit.

Dat zelf schrijven gaat op de old school manier. Iemand komt met een riffje of zanglijntje en dat wordt dan verder uitgebouwd in de repetitieruimte. Dat was voor Linn, die gewend was bij andere bands alles thuis helemaal voor te bereiden wel even wennen. “Ik voelde in het begin wat weerstand, maar heb gemerkt dat het heel goed en snel werkt. Het kost ons bijna geen moeite om aan ideeën te komen.”

Iedereen moet het ook met die ideeën eens zijn is de afspraak. “Als je iets niets vindt moet je dat ook gewoon kunnen zeggen in de band. Je moet muziek maken waar je zelf naar wil luisteren,” zegt Janoes.

In die repetitieruimte heeft de band veel plezier, aldus Linn. “Elke zondagochtend komen we, soms meer brak dan nuchter samen in de repetitieruimte. Het feit dat we elkaar elke week zien, zorgt voor een goede band. We zien elkaar dan ook als vrienden, niet als collega’s.”

Alle bandleden hebben een redelijke staat van dienst bij andere bands. Zo begon Linn met clean vocals en ging  ze bij Pictura Poesis grunten. Ook viel ze twee jaar lang in als live vocalist bij death metal band Sisters Of Suffocation. Daar is ze nu mee gestopt. “Als je dat langer dan twee jaar doet gaat het toch ten koste van je eigen bands. Hoe Sisters Of Suffocation nu precies verder gaat weet ik niet.”

Stijn zat o.a. in ska band Alternator en Operation Paperclip met Lesley Klaver van Call It Off. Marvin zat in Cold Grip en nu Somerense cult band Baksteen. ‘’Met nummers over koelkasten, koffie en wielrennen,” zegt Marvin lachend.

Janoes begon bij een Iron Maiden/ Guns ‘n’ Roses achtige band, maar dat bleek al snel niets voor hem. Toen volgde een periode bij een thrash band waarna hij bij Ragepyre kwam die in het repetitiehok daarnaast oefenden. “Ik maakte vroeger thuis wel muziek maar had nooit de drive voor bandjes. Ik heb wel gedraaid door heel Europa als techno en drum & bass DJ. Ik ben lange tijd gestopt met gitaarspelen totdat ik mijn huidige vriendin ontmoette. Haar vader speelde gitaar, en daardoor begon het bij mij weer te kriebelen.”

Hoewel niet alle bandleden uit Eindhoven komen is dat wel heel duidelijk de basis van de band. Zo woont Marvin in Someren maar heeft hij zich altijd wel Eindhovenaar gevoeld. Die band snapt Janoes wel. “Ik voel me Helmonder, maar als ik ergens anders zou gaan wonen is dat Eindhoven. Ik hing hier vroeger ook altijd al rond.”

Als we het hebben over het fenomeen Eindhoven Rockcity valt het Stijn op dat na een tijdelijke stilstand de heavy muziekscene daar weer helemaal in volle gang is. “Het lag even stil toen Wasted Bullet net was gekapt en Speedfest ophield met bestaan. Dan had je alleen nog No Turning Back die hoge ogen scoorde op grotere schaal. Ik weet niet wat er nu in het water zit hier, maar de scene is weer helemaal tot leven gekomen. Dat komt denk ik door het succes van bands als Jesus Piece, Turnstile en Knocked Loose die hardcore weer cool maken en anderen inspireren.”

Over cool gesproken… De mastering van hun, ‘March Of The Mindless Sheep’ werd gedaan door legendarische producer Will Putney. Die samenwerking kwam tot stand via hun producer, Roelof Klop. Die had eens gewerkt met de producer van populaire hardcore band Counterparts, en die kende Will weer. Janoes: ‘’Ik grapte dat het vet zou zijn als Will onze nieuwe track zou masteren tegen Roelof. Toen stuurde hij hem daadwerkelijk op naar Will en die bleek hem vet te vinden.”

Intussen heeft de band hun eerste EP klaar die bijna uitkomt. De plannen voor de release show zijn in volle gang. Op deze EP wordt aan de hand van vijf hoofstukken het verhaal verteld van een vrouwelijke seriemoordenaar. Linn: “Het gaat over een vrouw die een kronkel in haar hoofd krijgt en haar man vermoord. Vanaf daar gaat het over hoe ze een seriemoordenaar wordt. Ze voelt zich een jager en het eindigt ermee dat ze een collectie van lijken in haar woning heeft en daar van alles van vindt.’’

Er is bewust gekozen voor een EP omdat het qua promotie makkelijker is twee kleine releases te doen dan 1 grote. In de toekomst is een volledig album niet uitgesloten, maar voorlopig zijn ze blij met het EP-formaat. De EP zal in ieder geval als cd uitkomen en misschien als cassette.

De eerste clip van die EP, ‘The Legacy’ werd erg positief ontvangen. Deze video werd in Dongen geschoten door Thijs Boetselaars (Boets Media). Janoes kwam met het idee voor de locatie van de video, een leerlooierij. Thijs maakt o.a. aftermovies voor Paaspop. Linn: “Thijs had meteen door welke sfeer we neer wilden zetten. Het ging allemaal heel makkelijk en alles was zo geregeld en opgenomen.”

De band zit vol vuur en kijkt uit naar de toekomst. Linn: “Ik heb nog nooit meegemaakt dat elk bandlid zich zo sterk inspant om de band te promoten. We gaan er allemaal voor.”