Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 mei 2024

Scroll to top

Top

Vandenberg’s hart brandt nog steeds in de Effenaar

Vandenberg’s hart brandt nog steeds in de Effenaar
Jochem van der Steen

Grotendeels oudere hardrockers verzamelen zich vanavond in de Effenaar voor een optreden van een oude favoriet. Gezien die heel wat zaaltjes aandoet deze weken is het niet helemaal vreemd dat het balkon en de achterkant van de zaal niet open zijn. Desalniettemin, met deze aanpassing kunnen we het gezellig druk noemen.

Tekst: Jochem van der Steen | Foto’s: Theo Visser

Supportact, zanger/bassist Marco Mendoza verdiende zijn sporen op het podium met o.a. Ted Nugent, Whitesnake, Thin Lizzy, Journey, Black Star Riders. Kortom, een heuse vakman. Alles aan zijn performance en uiterlijk zegt Sunset Strip, je weet wel, dat roemruchte gebied in Los Angeles met clubs als The Whiskey en The Roxy. De beste man is dan ook alweer zestig. Toch is hij blijkbaar nogal bezig met social media want hij spoort het publiek aan hem daar aandacht te geven. De licht op de zenuwen werkende, want wel erg op het podium aanwezige, videograaf laat zien dat deze man begrijp dat web content tegenwoordig nodig is om je carrière levend te houden.

In zijn setlist zijn nogal wat covers opgenomen van de bands waar hij het podium mee deelde. Zo komen nummers van Thin Lizzy en Ted Nugent voorbij. Hij tracht het publiek er soms tot aan het krampachtige toe bij te betrekken, zo laat hij ons met de vingers knippen en in de handen klappen. Het klinkt allemaal best in orde ook al lijkt het slokje water voor Marco Thin Lizzy’s ‘Chinatown’ in zet, aan zijn stem te horen wel heel erg nodig. Echt van de grond komen doet het allemaal niet. Het vlamt gewoon niet erg, hoe solide de muzikanten ook spelen.

Headliner Adrian/Adje Vandenberg is natuurlijk één van de meest legendarische hardrockartiesten die ons land rijk is. Zijn band Vandenberg maakte vooral furore in de vroege jaren tachtig waarna hij zich als gitarist aansloot bij het Amerikaanse Whitesnake. In 2014 startte hij de band Vandenberg’s MoonKings. Toen besloten werd dat zanger Jan Hoving de band niet kon combineren met zijn boerenbedrijf startte Adje zijn band Vandenberg weer opnieuw op in 2020 met de Chileense Ronnie Romero op zang. Met het uitkomen van het nieuwe album, ‘SIN’, nam de Zweed Matts Levén de microfoon over. Hij staat dan ook vanavond met Adje op het podium.

Matt maakt vanaf het eerste moment indruk met zijn sterke stemgeluid. Met het eerste nummer, ‘Hit The Ground Running’ doet hij precies dat. Als hij dan ook nog eens weet te overtuigen met Whitesnake cover ‘Fool For Your Loving’ is duidelijk dat Adje met deze vocalist de juiste keuze heeft gemaakt. Alle twijfel die we mochten hebben of Matts ook de stem heeft voor andere nummers dan die van het nieuwe album wordt meteen weggeblazen. Het mag opvallend genoemd worden dat er met ‘Sailing Ships’, ‘Judgement Day’ en ‘Here I Go Again’ in totaal maar liefst vier Whitesnake covers op de setlist staan. Gelukkig komt ook het energieke ‘Light It Up’ van het nieuwe album voorbij.

Adje zelf heeft er duidelijk veel zin in. Naast de gitaar die hij omgegespt heeft staat een andere gitaar op een standaard zodat hij makkelijk van de ene naar de andere kan overgaan, al naar gelang wat het nummer nodig heeft. Zijn geblondeerde haar en energieke podiumpresentatie verraden niet dat hij alweer 70 is. Hij speelt lachend met onze verwachtingen door het bekende introotje van ‘Burning Heart’ in te zetten bij ‘Sailing Ships’. Als die hit dan uiteindelijk wordt ingezet in het toegift gaat dat natuurlijk gepaard met uit volle borst meezingende fans. Er wordt met party vibes afgesloten op deze donderdagavond want Vandenberg neemt een voorschot op het weekend met knaller ‘Friday Night’.

Een heerlijk avondje, waarbij eigenlijk toch vooral de klassiekers het lekkerste overkwamen. Ik moet zeggen dat, hoewel een prima stel muzikanten Moon Kings net wat meer overkwam als een echte band, versus het meer samengestelde ensemble wat vandaag op het podium stond.